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Dear Mr. Boyden: 

37-84-Ll 

lANSING 

MICHIGAN 48918 

Thi sis in response to your request for an interpretati on of the lobby act (the 
Act), 1978 PA 472, as it applies to the lobbying activities of members of orga­
nizations which form the Michigan Association of the Professions. 

The Michigan Association of the Professions (MAP) consists. of eleven pro­
fessional organizations including, for example, the State Bar of Michigan, the 
Michigan Society of Architects, and the Michigan Dental Association. Each 
constituent organization is composed of individuals licensed to engage in a par­
ticular profession. These individuals "are employed by a wide range of 
employers including corporations, non-pro.fit organizations, educational institu­
tions, governmental units, partnerships, professional corporations and sole 
proprietorships." 

Many individual members voluntarily engage in lobbying on behalf of their pro­
fessional organizations. Some of the lobbying occurs at times when the members 
are compensated by their employers and may exceed $250 in a 12 month period. In 

··.addition, the members may be reimbursed by their professional organizations "for 
food and beverage provided to public officials in the course of communicating 
with the official with respect to pending legislative or administrative action 
of interest to the professional organization." 

The first issue you raise in relation to these facts is whether individual mem­
bers of t~AP's constituent organizations who lobby on behalf of the organizations 
are subject to the Act's registration and reporting requirements. 

"Lobbying" is defined in section 5(2) of the Act (MeL 4.415) as "communicating 
directly with an official in the executive branch of state government or an 
official in the legislative branch of state government for the purpose of 
influencing legislative or administrative action." 



Joel 80yden 
Page 2 

Sections 5(5) and 7(2) of the Act (Mel 4.417) require any person who receives 
compensation or reimbursement of more than $250 in a 12 month period for ' 
lobbying to register as a lobbyist agent. However, certain persons are exempt 
from this requirement. ' In particular, section 5(7)(d) provides: 

"Sec. 5. (7) Lobbyist or lobbyist agent does not include: 

(d) A member of a lobbyist, if the lobbyist is a membership organi­
zation or association, and if the member of a lobbyist does not 
separately qualify as a lobbyist under subsection (4)." 

This section indicates that if the professional organizations or associations 
which comprise MAP are registered as lobbyists, individual members opf the asso­
ciation who are compensated for lobbying on behalf of the organizations or asso­
ciations are not required to register as lobbyist agents. However, a member who 
makes independent expenditures for lobbying may become a lobbyist upon meeting 
the spending thresholds established in section 5(4). In addition, a member who 
lobbies for another organization may be required to register as a lobbyist agent 
for that organization. 

The second issue you raise is whether employers are required to report compen­
sation paid to employees for time spent lobbying on behalf of the employee's 
professional organizations. In the attached letter to Mr. Rossi Ray Taylor, 
dated July 13, 1984, the Department responded to a similar question as follows: 

"An employer does not engage in direct, express and intentional com­
munications which are specifically intended to influence a public 
official's actions simply by paying ,employees for time which the 
employees may spend lobbying on behalf of independent associations or 
organizations. Reportable lobbying occurs only if the employer 
directs or controls the employee's lobbying activity. Whether the 
employer exercises direction or control depends upon a variety of fac­
tors. For example, paying the employee's membership dues for an orga­
nization suggests the employer may have some control over the 
employee's communication for lobbying." 

You assert in your letter that employers of persons who belong to and lobby for 
MAP's constituent organizations do not direct or control their employee/members'. 
lobbying activities. If that is the case, the employers are not required to 
report the compensation paid to the employee/members as expenditures for 
lobbying. However, you also indicate that "the participation by members in pro­
fessional organizations involves various degrees of encouragement or discourage­
ment from employers, including mere tolerance to active encouragement." There 
may be situations where an employer's "active encouragement" results in direc­
tion or control of the employee/member's communications for lobbying. This can 
only be determined on a case by case basi s. 

Your final question concerns the reporting obl igations of the professional orga­
nizations themselves. As indicated previously, the professional organizations 
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may reimburse members for food and beverage provided to public officials in the 
course of communicating with those officials for the purpose of influencing 
legislative or administrative action. 

Section 8(1)(b) of the Act (Mel 4.418) provides that a lobbyist must file 
biannual reports which include "an account of all expenditures made by a lob­
byist, lobbyist agent, or representative of a lobbyist." "Representative of a 
lobbyist" is defined in pertinent part as follows: 

"Sec. 5. (6) 'Representative of the lobbyist' means any of the 
following: 

(b) For the purposes of section B(l)(b)(il and 9(1)(b) .. a member of 
the lobbyist or employee of a member of the lobbyist, when the 10b­
bYlst is a membership organization or association, and when the 10b­
bYlst agent or an employee of the 10bbYlst or lobbyist agent is 
present during any part of the period during which the purchased food 
or beverage is consumer." (emphasis added) 

Sections 8(1)(b)(i) and 9(1)(b) (Mel 4.419) require the disclosure of expen­
ditures for food and beverage provided to public officials "if the expenditures 
for that public official exceed S25.00 in any month covered by the report or 
S150.00 duri ng tha t calendar year from January 1 through the month covered by the 
report." Therefore, a professional organization must include reimbursement paid 
to its members when calculating or reporting food and beverage expenditures 
under the Act. In reporting such reimbursement on current forms, the lobbyist 
would indicate the expenditures under "all other expenses." 

Thi s response is informational only and does not constitute a decl aratory rul ing 
because none was requested. 

Very truly yours, 
If; ". / 
fL~~ /. 

Phillip T. Frangos 
Director 
Office of Hearings 
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