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MICHIGAN DEPARTMENT o F S TAT E 

RICHARD H. AUSTIN • SECRET ARY OF STATE 
LANSING 

MICHIGAN 48918 
STATE TREASURY BUILDING 

September 20, 1984 

T. E. Metevier 
Chrysler Corporation 
Office of Government Affairs 
P.O. Box 1919 
Detroit, Michigan 48288 

Dear Mr. Metevier: 

This is in response- to your inquiry concerning applicability of the lobby act 
(the "Act"), 1978 PA 472, to the administrative process required to secure a 
permit. Your questions relating to certain Chrysler Corporation business prac­
tices are answered in a separate letter. 

You indicate that Chrysler Corporation is often required to obtain a permit from 
a state agency or commission. The permit application submitted by Chrysler is 
frequently the subject of a public hearing. Your questions relating to these 
facts are as follows: . 

"Is an application for a permit 'lobbying'? 

Is the appearance of a representative at such a public hearing 'lob­
bying' 

A. if the representative attends but does not speak? 
B. if the representative responds to questions asked by the 

hearing tribunal? 
C. if the representative presents a statement orally or in 

writing to the tribunal? 

If any of the answers to the above is 'Yes', 

A. must all of the expenses in preparing the permit application 
be reported, including architectural drawings, engineering 
plans, research, etc. 

B. must the expenses of preparing the statement of the 
representative be reported as well as his compensation 
for the time of travel to the site of the hearing." 
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The Department is unable 
additional information. 
for your guidance. 

to provide specific answers to your questions without 
However, the follo,lIng general discussion is provided 

"lobbying" is defined in section 5(2) of the Act (MCl 4.415) as "communicating 
directly with an official in the executive branch of state government ... for 
the purpose of influencing ... administrative action." Pursuant to section 
5(9), "official in the executive branch" includes elected state officeholders, 
members of state boards and commissions, and unclassified employees who serve in 
policymaking capacities. Sections 2(1) and 6(3) of the Act (MCl 4.412 and 
4.416) taken together indicate that "administrative action" is any action 
requiring the exercise of personal judgment. Thus, in order to lobby an admi­
nistrative agency, board or commission, there must be an attempt to influence 
discretionary action by directly communicating with an official in the executive 
branch. 

An application for a permit mayor may not be lobbying depending on the cir­
cumstances. For example, if the application is reviewed and processed by a 
civil servant who makes a decision concerning issuance of the permit, no 
lobbying occurs. 8n the other hand, when granting or denying an application 
depends upon a policy decision by an official in the. executive branch, including 
a board or commission member, the application is considered a communication for 
I obbyi ng. 

Similarly, whether communicating at a public hearing is lobbying depends 
upon a variety of factors. lobbying may occur only if the hearing panel 
includes a public official. Assuming a public official is present, a person 
attending the hearing engages in reportaole lobbying only if he or she com­
municates for the purpose of influencing administrative action. (Of course, 
communications by a person recognized as an expert in a particular area may 
qualify for the "technical information" exemption found in section 5(2).) The 
Act makes no distinction between communications which are solicited and those 
which are freely initiated. Therefore, responding to questions or making an 

. oral or written statement are treated equally under the Act. 

It should also be noted that section 2(1) of the Act exempts "quasi-judicial 
determinations as authorized by law" from the definition of "administrative 
action." Thus, if the permit application or public hearing results in a quasi­
judicial determination, the application or statements made at the public hearing 
are not lobbying because they are not for the purpose of influencing administra­
t ive act ion. 

If the quasi-judicial exemption does not apply and Chrysler Corporation engages 
in lobbying either by applying for a permit under certain circumstances or com­
municating with a public official at a hearing, Chrysler is required to report 
all of its expenditures relating to the lobbying communication. Pursuant to 
rule l(d)(iv), 1981 AACS R4.411, this includes any expenditure "for providing or 
using information, statistics, studies or analYSis in communicating directly 



T. E. Metevier 
Page 3 

with an official that would not have been incurred but for the activity of com­
municating directly." Consequently, expenditures made while preparing to lobby 
must be reported by the lobbyist. However, according to rule l(l)(d)(iii) and 
rule 1(1)(i), the cost of travel, lodging and meals away from home are not 
reportable lobbying expenditures. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. A declaratory ruling will be issued upon receipt of a clear, con­
cise and complete statement of facts as required by rule 3(2), 1981 AACS 
R4.413. 

Very truly yours, 

~ /.1-~;4--
Phillip T. Frangos 
Director 
Office of Hearings and Legislation 
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