MICH!G AN DEPARTMIENT OF STAT ¢

RICHARD H. AUSTIN . SECRETARY OF STATE

LANSING
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STATE TREASURY BUILDING

May 6, 1985

John F. Cavanagh

House femocratic Staff

Michigan House of Representativas
Lansing, Michigan 48809

Dear Mr. Cavanagh:

This is in response to your inquiry cencerning applicability of the lobby act
(the Act), 1973 PA 472, to the fullowing situatien:

"Several lobbyist agents, some regresenting multiple Tobbyists, pool
their resources for the purpose of nosting a reception for a public
ofticial in the executive branch. The reception will feature food and
beverage and it is anticipated that public officials in the legisla-
tive branch will be in attendance.”

You ask "what reperting requirements are triggarad by virtue ¢f the pooling of

resources and fne attendance of legislative public officiais.”

Lobbyists and lobbyist agents are required to file disclosure reports on January
31 and Auqust 31 of each vear., Pursuant to section &(li(b) of the Act (MIL
4.413), the repgurts must inciude expenditures for food and Deverage provicad Lo
punlic officials, advertising and mass mailing expenses directly relatea %o
fobbying, and ail other expenditures for lobbying. ‘“Lobbying"™ is defined in
section 5{(2} of the Act (MCL 4.415) as “communicating directly with an official
in the executive branch of state government or an official in the legislative
branch of state governmment faor tne purpose of influencing legisltative or admi-
nistrative action."

Expenditures for food and beverage must be reportad regardless of their purpase,
Therefore, each lobbyist agent hosting the reception is required to report ais
or her share of the cost of fcod and bevarage provided to officials in both the
legisiative and executive branches, even if lobdying does ngt occur at the
event. The amount of detail required will depend upan tne number of officials
in attendance and wnether the Igbbyist agent nas reached tne expenditure
thresholds establisned in saction 3(2) of the Acr. v
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Saction 8(2) provides:
Sec. 8. (2) Expenditures for food and beverage provided a putlic
official shall pe reported if the expendityres for tnat public offi-
cial exceed $25.00 in any month covered by the repo-t of $150.060
during tnat calendar year from January L through the month covered by
tha report. Tne report shall include the name and title or office of
the punolic official and tne expenditures on that public official faor
the months cavered by the report and for the year. Where mare than 1
public official is provided fgod and beverage and a singie check is
rendered, the report may reflect the average amount of the check for
each public official. If the expenditures are a result of an event at
which maore than 25 public officials were in attendance, c¢r, are a
result of an event to which an entire standing committee of the
Tegislature nas desn invited in writing to be infarmed concerning a
bi1l which has been assigned to that standing committee, a loobyist or
a loobyist agent shall report the total amount expended on the public
officials in attendance for fooad and beverage and srall not be
required to list indiviaually. In reporting those amounts, the iaob-
byist or lobhyist agent shall file a statement providing a descrip-
tion by category of the persogns in attsndance and the nature of each
event ar function held during the preceding reporting period,"

Enclosed are caopies of forms entitled “"Financial Report Summary" and "Foad &
Beverage for Public Gfficials" which lobbyist and loboyist agents must file with
the Department. As indicated in section 8(2), if mora than 25 public officials
attend the reception, each lobbyist agent is required tp comgpiete part 4 ar the
Food & 3average report, describing tne nature of the event, the category o7 per-
sons attending, the date, and tne amount expended. Whiile the lobhbyist agent
need not identify the public officials in attendance, their names must be
included in the lobbyist agent's records pursuant to section 9(1)(b) of thne Act
(MCL 4.419).

[f less than 25 punlic officials appear at the reception, tne lobbyist agent may
divide nis or her food and beverage cost by the number of officials attending.
The lobbyist agent must then compi=ts part 3 of the Food & Beverage report,
identifying each public official who has been the beneficiary of food and
beverage expenditures exceeding $25.00 in one month or $i5J.J00 during the caien-
dar year.

Finally, if iess than 25 public officials attend and the lobbyist agent has not
reached either the $25.00 or $150.00 tnhreshold for a particular public offi-
cial, the cost of the food and beverage must be reported in part 7a of the
Financial Repsrt Summary.

Qther expenditures relating to the reception are reportable gnly if they are for
the purpose of iobbying. For axampie, 1f a lobbyist agent communicates w«ith a
jegislator or other public officral at the event for the purpese af influencing
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legislative or administrative action, the lobbyist agent must report any compen-
sation or reimbursement received Tor the time spent loobying. However, tng
reception itself is not lanbying and costs associated with the event, other tnan
for food and beverage, are not repcrtadle unless they are for the purposs of
influencing a public official's action,

This response 1s informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Very truly yours,

Pacitep S Frargri 2
Phillip T. Frangos

Director

Office of Hearings and Legislation
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