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RICHARD H. AUSTIN • SECRET ARY OF STATE 

STATE THEASUAY BUILDING 

December 21, 1989 

Frederick K. Lowell 
PILLSBURY, MADISON & SUTRO 
Post Office Box 7880 
San Francisco, California 94120 

Dear Mr. Lowell: 

4-89-LI 

LANSING 

MICHIGAN 48918 

This is in response to your request for an interpretation of the Michigan Lobby Act (lhe 
Act), 1978 PA 472, as amended, to a fact finding tour proposed by your client, Chevron 
Chemical Company (Chevron). Specifically, you indicate that Chevron proposes to pay 
for the costs of a four to six day fact finding tour for Michigan legislators to colkct 
technical information relating to a bill pending before the Michigan Legislature. You ask 
whether Chevron's "sponsorship" of the tour is permissible under the Act. 

Section 11(2) of the Act (MCL 4.421) prohibits a lobbyist or lobbyist agent from giving 
a gift to a public official, including a legislator. "Gift" is defined in section 4 of the Act 
(MCL 4.414) as "a payment, advance, forbearance, or the rendering or deposit of money, 
services, or anything of value" if the value exceeds $33.00 ($35.00 in 1990) in a one 
month period. You indicate that Chevron is not presently a lobbyist as defined in 
section 5(4) of the statute (MeL 4.415). Therefore, your inquiry regarliillg lhe 
application of the Act to your client seems premature. However, the following general 
discussion is offered to clarify the interpretive statement issued to John D. Pi rich amI 
Timothy Sawyer Knowlton on November 9, 1989, a copy of which is attached for your 
convenience. 

In that interpretive statement, the Department was asked whether providing 
transportation to public officials to enable them to attend fact finding tours is an illegal 
gift under the Act. The factual scenario presented by Messrs. Pi rich and Kllowllon 
indicated that the tour in question would be carefully planned "so that the public officials 
would not have time for personal sightseeing or other recreational activities." Furlher, 
it was anticipated that "[i]n the great majority of instances ... a fact finding tour would 
be completed within a one day period so that it would be unnecessary for the public 
official to be away overnight." After a careful analysis and in light of these sJlecific 
limitations, the Department concluded: 
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"It therefore appears that the Act does not prohibit a lobbyist or lobbyist 
agent from furnishing transportation to a public official in connection with 
an informative tour if the surrounding circumstances indicate there is no 
intention to circumvent the Act and give an illegal gift. Transportation 
costs would appear to be an 'expenditure for lobbying: rather than a gift, 
only when the following criteria are met. First, there must be actual 
operations at the tour site which demonstrate unusual advanced 
technologies. Second, when there are several sites where the advanced 
technologies can be observed, the tour site must be the location closest to 
Lansing. Third, the tours must be planned so that arrival and departure 
schedules permit no free periods for personal or recreational activities. 
Fourth, the tour sponsor, rather than the public official, must select the 
means and times of transportation. Fifth, in accord with Rule l(1)(d)(iv), 
the transportation costs would not have been incurred but for the activity 
of communicating directly with the public official. That is, the real purpose 
of the transportation costs must be to provide public officials with 
information in connection with direct communication and not as a 
subterfuge to give a gift." 

The Pirich and Knowlton letter was not intended to imply that a fact finding lOur of 
more than one day's duration is permissible under the Act. Such an extended tour 
would not appear to meet the third criterion identified above because it would 
necessarily result in free periods of time which could be used for personal or recreational 
activities. It should also be noted that because the Pi rich and Knowlton letter concerned 
a one day tour, the Department's analysis was limited to transportation costs. There is 
nothing in the letter which suggests that payments for recreation, entertainment or 
overnight accomIllodations made in connection with a fact finding tour are excluded from 
the prohibition found in section 11(2) of the Act. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling. 

Very truly yours, 
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Phillip T. F'rangos, Director 
Office of Hearings and Legislation 
(517) 373-8141 
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