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March 31, 1989 

Robert Brown, Jr., Director 
Department of Corrections 
P.O. Box 30003 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Mr. Brown: 

This is in response to your inquiry concerning the applicability of the 
lobby act (the Act), 1978 PA 472, as amended, to contacts between 
Department of Corrections employees and various state legislators. 
Specifically, you ask whether a staff member's contact with a legislator 
who is visiting an institution is considered lobbying which must be 
reported under the Act. 

Pursuant to sections 5(5) and (7) oJ the Act (MCL 4.415), an employee of 
d state executive department is a "lobbyist agent" if the employee is 
cOfllf}ensated or reimbursed more than $37S.00 in any 12 month period for 
lobbying. (The original monetary amount of $250.00 has been adjusted 
annually as required by section 19a of the Act [MCL 4.419J.) The defini­
tion of "lobbying", set out in section 5(2), includes direct communications 
with a member of the Legislature for the purpose of influencing legislative 
action. "Legislative action" and "influencing" are defined as follows: 

"Sec. 5. (1) 'Legislative action' means introduc­
tion, sponsorship, support, opposition, consideration, 
debate, vote, passage, d~feat, approval, veto, delay, 
or an official action by an official in the executive 
branch or an official in the legislative branch on a 
bill, resolution, amendment, nomination, appointment, 
report, or any matter pending or proposed in a legisla­
tive committee or either house of the legislature. 
Legislative action does not include the representation 
of a person who has been subpoenaed to appear before 
the legislature or an agency of the legislature." 
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"(3) 'Influencing' means promoting, supporting, 
affecting, modifying, opposing or delaying by any 
means, including the providing of or use of infor­
mation, statistics, studies, or analysis." 

As these definitions indicate, the Act does not regulate all contacts or 
communications with legislative officials. Although an employee may 
provide information or advance an opinion during a legislator's visit to 
an institution, reportable lobbying occurs only if the employee directly 
communicates with the legislator for the purpose of influencing an action 
described in section 5(1). If the communication is not for the purpose of 
influencing legislative action, neither the employee nor the Department 
of Corrections is required to file a disclosure report under the Act. 
However, if a communication is lobbying as defined in the Act, it is 
immaterial whether the communication is initiated by the public official or 
by the employee. 

The Department is unable to provide a more specific response because your 
inqui ry does not include a concise statement of facts. However, enclosed 
for your benefit are copies of letters to Dr. Martha Bigelow dated February 
7, 1984, and Mr. Rossi Ray Taylor, dated July 13, 1984, which may further 
clarify the Act's application to the employer-employee relationship. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 

ILL', l~· 
Phi~ Frangos, Director 
Office of Hearings and Legislation 
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