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This is in response to your inquiry concerning a golf tournament held in conjunctioJl with 
the annual meeting of the American Legislative Exchange Council. Specifically, you 
indicate the lOurnalllent will be sponsored by the RJ. Heynoltls Tobacco Company. The 
cost of the event may exceed $J()O.OO for each participant. You state: 

"It is our ulllierstanding that ethics rules in your state limit 
gifts to state legislalOrs. Based upon the above information, 
and because the golf tournamcnt is an integral part of the 
annual meeting for whidl legislators have paid a registration 
fee, we respectfully request that your state ethics board 
indicate to us in writing that participation in the tournament 
would not violate your state's gift laws." 

The prohihition against giving a gift to a public official is found in the Michigan lobby 
act (the Act), 1978 I'A 472, as amended. This statute is administered by the Secretary 
of State and not the Board of Ethics. 

Section 11(2) of the Act (MeL 4.421) provides that "a lobbyist or lobbyist agent or 
anyone actillg on behalf of a lobbyist or lobbyist agent shall not give a gift Of loan" to 
a puhlic official. including a state legislator. Accordillg to records filed with the Ilureau 
of Electiolls, IU. J(eynolds Tobac(() U.S.A. is a fegistered Michigan lobbyist. 
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A person who violatcs section 11(2) is guilty of a misdemeanor if the value of the gift 
is $3,000 or less, and shall he punished by a fine of not more than $5,000 or 
imprisonment for not more than 90 days, or hoth. If the "person" is not an individual, 
the person shall he fined not more than $10,000. 

"Gift" is defined in section 4( I) of the Act (MeL 4.414). This section states, in pertinent 
part: 

"Sec. 4. (I) 'Gift' means a payment, advance, 
forhearance, or the rendering or deposit of money, services, 
or anything of value, the value of which exceeds $25.00 in any 
I-month period, unless consideration of equal or greater valne 
is received therefor ... " 

The $25.00 figure has been adjusted annually for inflation pursuant to section 19a of the 
Act (MeL 4.429a). For 1990, the adjusted dollar amount is $35.00. 

There is nothing in section 4(1) or section 11(2) which prohibits a state legislator from 
participating in a golf tournament. However, pursuant to these sections, a lobbyist or 
lobbyist agent or a person acting on behalf of a lobbyist or lobbyist agent is prohibited 
frolll giving a public official anything having a value which exceeds $35.00 in a one 
month period, including a tournament entry or greens fee. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling. 

Very truly yours, 
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Phillip T. Frangos, Director 0 
Office of llearings and Legislation 
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