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lhis is in response to your request for an interpretive statement under the 
lobby det (the Act), 1978 PA 472, as amended. Pursuant to rule 4 of the 
administrative rules promulgated to implement the Act, 1981 AACS R 4.414, the 
Secretary of State is authorized to issue an interpretive statement upon the 
request of any person. 

'Ieu hi,ve raiSed a number of questions concerning honoraria and lobbyist-paid 
tr~vei. While your specific questions have not previously been addressed, the 
Department has on several occasions issued interpretive statements concerning 
these topics. Copies of previous statements issued to John Cavanagh, then 
Representative Vernon Ehlers and former House Speaker Gary Owen are enclosed 
for your convenience. 

As the enclosed interpretive statements indicate, section 11(2) of the Act 
(Mel 4.421) and rule 71 of the administrative rules promulgated to implement 
thE: Act, 1981 AACS R 4.471, prohibit a lobbyist or lobbyist agent or anyone 
acting on behalf of a lobbyist or lobbyist agent from giving a gift to a 
public official. Violation of this section is a misdemeanor if the value of 
the gift is $3,000 or less and a felony if the value of the gift exceeds 
$3,000. 

"Gift" is defined in section 4(1) of the Act (MCl 4.411) as "a payment, 
advance, forbearance, or the rendering or deposit of money, services, or 
anything of value, the value of which exceeds $25.00 in anyone-month period, 
unless consideration of equal or greater value is received therefor." When 
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adjusted for inflation as required by section 19a of the Act (Mel 4.429a), 
beginning January I, 1991, a "gift" is anything having a value which exceeds 
$35. Pursuant to this definition, a lobbyist or lobbyist agent is generally 
prohibited from paying for a public official's travel or accommodation costs. 

However, expenditures for food and beverage provided to a public official for 
immediate consumption are specifically excluded from the definition of "gift" 
by section 4(1)(d). Similarly, rules I(I)(e) and 73, 1981 AACS R 4.411 and R 
4.473, indicate that "gift" does not include the payment of an honorarium as 
long as consideration of equal or greater of value is given in return. These 
rules state: 

"Rule I. (1) As used in the act or these rules: 

(e) 'Honorarium' means a payment for speaking at an event, 
participating in a panel or seminar, or engaging in any similar 
activity. Free admission, food, beverages, and similar nominal 
benefits provided to a public official at an event at which he or 
she speaks, participates in a panel or seminar, or performs a 
similar service, and a reimbursement or advance for actual travel, 
meals, and necessary accommodations provided directly in 
connection with the event, are not payments." 

"Rule 73. An honorarium paid directly to a public official by a 
lobbyist or lobbyist agent shall be considered a gift within the 
meaning of section II of the act when it is clear from all of the 
surrounding circumstances that the services provided by the public 
official do not represent equal or greater value than the payment 
received." 

While not clearly stated, rules 1(1)(e) and 73 also allow a lobbyist or 
lobbyist agent to pay the travel expenses of a public official in connection 
with the payment of an honorarium without violating the Act's gift 
prohibition. However, travel and accommodations which are not directly 
connected with an event in which the public official actively partiCipates and 
receives an honorarium are not included within the limited exception found in 
rule I(I)(e) and remain subject to the Act's general prohibition against 
lobbyist-paid travel. 

A lobbyist or lobbyist agent may also pay a public official's travel costs in 
a second, very limited situation. In a November 9, 1989, letter to John D. 
Pirich and Timothy Sawyer Knowlton, the Department interpreted the Act as 
permitting a lobbyist to pay the transportation costs of a public official in 
connection with an informative tour or fact finding mission provided the 
following criteria were met: 

" First, there must be actual operations at the tour site 
which demonstrate unusual advanced technologies. Second, when 
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there are several sites where the advanced technologies can be 
observed, °he tour site must be the location nearest to Lansing. 
Third, the tours must be planned so that arrival and departure 
schedules permit no free period, for personal or recreational 
activities. Fourth, the tour spDnsor, rather than the public 
official. must select the mean~ and times of transportation. 
Fifth, in a~cord with RJle lll)(d)(iv), the transportation COSlS 
would not have been i;\Curred ~ut for the activity of communicating 
directly with the public offjcial. That is, the real purpose of 
the transportation costs must be to provide public officials with 
~~f()rmation in cor,nect.ion with direct communjc~tjon and not as d 
subterfuge to give a g~ft.'1 

In these 1 iln i ted c i rCUfll.> tance" the Department concluded that the payment of 
tqnsportation costs would be an expel'diture for lobbying as defined in the 
Act and rule J(J)(d)(iv) and not a prohibited gift. However, as pointed out 
In d subsequent letter to Frederick K. Lowell. dated December 21, 1989, the 
Plrich and Knowlton analysis was limited to the costs of transportation and 
tiid not suggest that the lobbyist cOllld also pay for recreation, entertainment 
or ,y,ernight accO'llifiodatiofi', fo~ 2 pub1 ic official. 

)U,',,1"9 to your questions, you fH'St ask whether the five part test employed 
in the Plrich and Knowlton letter applies where a lobbyist pays an honorarium 
to • public official to speak at a conference. SpeCifically, you ask whether 
the lobbyist must "plan the arrival and departure schedule of a public 
official speaking at an in-state or out-oF-state conference in such a manner 
so as to permit no free periods' for personal or recreational activities. In 
a related question, you ask whether a lobbyist is prohibited from paying for 
"s,"veral days of accommodations at a conference for a public official when 
that !'ublle official's particn on the conf~rence program amounts only to a few 
h~lur$o' 

Unlikh an informatjo~al or fact finding tour. the travel cost~ paid by a 
10bbyist (H' lobbyist agent lil ~()fln[-;:tion with the payment of an honorarium are 
suecifjcally address~d In rule lll)ie), As previously indicated, that rule 
permits a lobbyist to "pay for actual t.nvel, meals, and necessary 
accommodations pro~ided directly in conr,uction with the event." This 
cxc~ption to the Act's general prohibition against lobbyist-paid travel is 
I!~rj limited. It does not allow a lobbyist or lobbyist agent to pay for 
unconnected or unnecessary travel or accommodations, nor does it allow a 
lobbyist or lobbyist agent to pay for a public official's personal or 
recreational activities if the value of those activities exceeds $35 in a one 
month period. 

As suggested in the March 8, 1990, letter to John Cavanagh, an impermissible 
gift will result if the lobbyist pays for travel and lodging costs which are 
not directly connected or necessary to the public official's active 
participation in the conference or event. Thus, if a public official is paid 
an honorarium to give a single speech or participate in a single panel, 
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several days of accommodations would be unnecessary, and a lobbyist is 
prohibited from paying for those accommodations by section 11(2). Pursuant to 
rule 1(1){e), the lobbyist or lobbyist agent may not pay anything other than 
actual travel and accommodation costs which are both necessary and directly 
connected to the service provided by the public official. 

Your final question concerns the Act's reporting requirements. Section 8(1) 
of the Act (Mel 4.418) states that a lobbyist or lobbyist agent must file a 
disclosure report on January 31 and August 31 of each year. The report must 
include the lobbyist or lobbyist agent's expenditures for lobbying, 
advertising and mass mailing expenses, expenditures for food and beverage 
provided to public officials, and an account of every "financial transaction" 
entered into during the reporting period. 

The application of these reporting requirements to payments made by a lobbyist 
or lobbyist agent for honoraria, travel, accommodations, and food and beverage 
provided to a public official who participates in a meeting, conference or 
similar event has been explained in the interpretive statements issued to Mr. 
Cavanagh, Representative Ehlers and House Speaker Owen: 

"A lobbyist or lobbyist agent must report any advance payment or 
reimbursement given to a public official for meals as food and 
beverage expenditures. The cost of food and beverage provided 
directly to the public official at the meeting or seminar must 
also be reported by the lobbyist or lobbyist agent. In general, 
when the total of the travel expense, lodging expense, and 
honoraria paid to the public official is $500.00 or more [$700 in 
1991], the lobbyist or lobbyist agent must also report the total 
as a financial transaction pursuant to section 8{l)(c) (Mel 
4.418)." 

You ask whether calculation of the $700 financial transaction reporting 
threshold must include the cost of travel, accommodations and meals provided 
by a lobbyist or lobbyist agent to immediate family members who accompany the 
public official to the conference or event in which the public official 
participates. "Immediate family" is defined in section 4{l) of the Act as "a 
child residing in an individual's household, a spouse of an individual, or an 
individual claimed by that individual or that individual's spouse as a 
dependent for federal income tax purposes." 

Pursuant to section 3(3) of the Act (Mel 4.413), a "financial transaction" is 
a "loan, purchase, sale, or other type of transfer or exchange of money, 
goods, other property, or services for value." Financial transactions must be 
reported as required by section 8(1){c). The pertinent provisions of this 
section require a disclosure report filed by a lobbyist or lobbyist agent to 
include the following; 

"(c) An account of every financial transaction during the 
immediately preceding reporting period between the lobbyist or 
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lobbyist agent, or a person acting on behalf of the lobbyist or 
lobbyist agent, and a public official or a member of the public 
official's immediate family, or a business with which the 
individual is associated in which goods and services having value 
of at least [5700] are involved. The account shall Include the 
date and nature of the transaction, the parties to the 
transaction, and the amount involved in the transaction. " 

The apparent purpose of section B(lllc) is to disclose financial connections 
between a lobbyist or lobbyist agent and a public official which could 
potentially influence the public official's actions. The financial 
relationship does not have to be related to lobbying in order to be reported. 
As the Court of Appeals stated in Pletz v Secretary of State, 125 Mich App 
335, 357 (I9S3). when reversing a lower court's ruling that section SII)lc) 
was unconstitutionally overbroad: 

'lhe trial court held that § S(I)lc), which requires the reporting 
of financial transactions of $500 or more between a lobbyist or 
lobbyist agent and a public official, was overbroad on account of 
the lack of necessity for the expended funds to relate to 
communications for the purpose of influenCing governmental 
business. We disagree with this holding, since a transaction 
between lobbyists and public officials, even where unrelated to a 
particular policy issue, may affect the recipient's inclination on 
matters of interest to the lobbyist. We believe that the intent 
of the act would be thwarted if a transaction between a public 
official and a lobbyist did not require accountability as long as 
it supposedly related to a nonlobbying matter." 

Just as the reporting req~irement is not limited to financial transactions 
related to lobbying, there is no requirement that the financial transaction 
directly involve a public official. In the judgment of the Legislature, a 
financial transaction between a lobbyist or lobbyist agent and a member of a 
public official's immediate family j" just as likely to affect the public 
official's "inclination on matters of interest to the lobbyist" and must be 
reported independently, without regard to the public official's actual 
knowledge of or benefit from the transaction. 

As previously indicated, travel and lodging expenses not otherwise prohibited 
by section ll(2) of the Act are included within the definition of "financial 
transaction." Consequently, section 81J)(c) plainly requires a lobbyist or 
lobbyist agent who pays the travel and accommodation costs of a member of a 
public official's immediate family to report those costs as a financial 
transaction if at least S700 is involved. This calculation must also include 
the cost of food and beverage provided to the immediate family member. (If 
pt'ovided to a public official, expenditures for food and beverage are reported 
separately and not as part of the financial transaction.) 
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The issue raised by your inquiry is whether the travel and accommodation costs 
paid by a lobbyist or lobbyist agent for a public official and the travel, 
accomodation and meal costs paid by the lobbyist or lobbyist agent for the 
public official's immediate family should be combined when calculating the 
$700 reporting threshold, or whether there is a separate $700 threshold for 
the public official and each family member. 

Section 8(1)(c) requires an account of every financial transaction between a 
lobbyist or lobbyist agent and a "public official or a member of the public 
official's immediate family." While one could argue that use of the 
disjunctive "or" suggests separate calculations for the public official and 
each member of his or her family, the courts have repeatedly stated that "or" 
may be read as "and" in order to give effect to the legislature's intention. 
Elliott Grocer Co v Field's Pure Food Market, Inc, 286 Mich 112 (1938); Aikens 
v Department of Conservation, 387 Mich 495 (1972). 

The Legislature clearly determined that any financial transaction of $700 or 
more between a lobbyist or lobbyist agent and a public official's immediate 
family member could potentially influence the public official and must 
therefore be reported. The intent to fully disclose such potential influence 
would be seriously undermined if a lobbyist could avoid reporting travel and 
accommodation costs by creating an artificial distinction between travel costs 
paid for a public official and travel costs paid so that the official's family 
could accompany the official to the same event. Therefore, in answer to your 
question, the travel and accomodation costs paid by a lobbyist or lobbyist 
agent for a public official and the travel, accomodation and meal costs paid 
for members of the public official's immediate family must be combined when 
determining whether the $700 threshold for reporting a financial transaction 
has been met. 

This response is for information and explanatory purposes only and does not 
constitute a declaratory ruling. 

V·U1YY
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Deputy, State Services 
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