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Dear Mr. Arthurholtz:

This is in response to your letter concerning provisions of the Campaign
Finance Act, P.A. 388 of 1976, as amended ("the Act"). You present a
hypothetical situation in which a candidate for Congress, having raised
funds for that purpose, subsequently withdraws from the race in order to
seek election to the State Senate. The four questions you raise in
connection with this hypothetical are answered in the order presented.

1) When does Federal law no longer apply to the individual
under the facts of the hypothetical?

The Federal Elections Campaign Act of 1971, as amended, governs campaign
practices relating to candidates for Congress. The Federal Elections
Commission administers that law. Consequently, you are referred to that
agency for a response to your first question.

2) When does Michigan's Campaign Finance Act become applicable
under the facts presented?

The Act applies to an individual as soon as he or she becomes a “candidate" as
defined by Section 3(1) of the Act (MCLA 3 169.203). This statutory provision
sets forth several criteria by which a person becomes a candidate. It is
possible for an individual to be a candidate for purposes of Federal law and
the Act.

3) May an individual transfer fundé from his or her Congressional
campaign committee to his or her committee for State Senate?

4) . If an individual may transfer funds from his or her congressional
campaign committee to his or her committee for State elective
office, are the Act's contribution limits applicable to the
transfer?

Section 52(1) of the Act (MCLA § 169.252) establishes a contribution limit of
$450.00 per election for the elective office of State Senator. It is the under-
standing of the Department the Federal Elections Campaign Act sets a contribution
Jimit in excess of that amount for Congressional office. Section 45(1) of the
Act (MCLA § 169.245) precludes the transfer of funds from one candidate committee
of an individual to another candidate committee of the same individual if the
contribution 1imits of the former committee are greater than the limits of the
recipient committee.
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Although in the hypothetical you present, the transferring committee is subject
to Federal law and the recipient committee is subject to the Act, Section 45(1)
serves to preclude receipt of the funds by the State Senate Committee. This
interpretation is consistent with the contribution 1imits imposed by the Act.

This response may be considered as informational only and not as cohstituting
a declaratory ruling.

hillip T. F¥angos, Director
Office of Hearings and Legislation
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