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September 8, 1977 

Ms. Georgia M. Boewe., Treasurer 
Commi ttee f o r  the Re-el ection of. 
Ted Bates, Mayor 
P.O. Box 55 
Warren, Michigan 48090 

Bear Ms. Bo'ewe: 

This'is in response to your letter of June 28, 1977, concerning political 
advertising under P.A. 388 of 1976 ("The Act"). 

You ask two questions: 

* (1) Must a printed politi.ca1 advertisement, which is normally not 
.exempted from the requirements of the identification or ,,,,i:+ 

:??f , ; ,., ,. 
disclaimer provisions set forth in Section 47 of the Act 
(MCLA 5169.247), have an identification or disclaimer if the 
advertisement was printed prior to the effective date, June 1, 
1977, o f  those requirements? 

i 

(2) What is the size of the print for the wording o f  th'e identification 
: o r  disclaimer required on printed political advertisements? 

In addit-e'sn,'the Department takes the ~pportunity afforded by your inquiries 
t o  answer the Following two related questions which are of concern: 

(3) What is the'precise form in which an identification or disclaimer 
'must appear? . 

(4) Must  stationery used by a committee bear the identification 
a i  required by Section 47 o f  the Act? 

As to your first question, the Department ha,s determined, in its role as 
principal administrator and supervisor of the provisions of the Act, that 
pol.itica1 advertisernen-ts printed prior to June 1, 1977, need not  include an 
identification or disclaimer. However, beginning December 1, 1977, all political 
advertisements must bear t he  identification or disc1 aimer required by Section 47 
and Rule 369.36, promulgated pursuant to the Act, tinless otherwise exempted. It 
should be emphasized t h a t  after December 1, 7977, the individual, group, or 
committee making use uf the printed matter must indicate thereon its current 
name and address, and not that o f  the  person who paid for t he  material prior 
to June 1, 1977, unless of course, the individual, group, or committee remains 
the same. It is also important to note this determination does not pertain to 
political advertisements purchased after June 1, 1977; the latter are required 
to bear an identification or disclaimer unless specifically exempted. ' 
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Concerning your second question. as to the size of print Tor an identification 
or disclaimer, Rule 169.36 states printed pol i tical advertisements shall bear 
the identification or disclaimer " i n  a place and in a print clearly visible 
to and readable by an observer." It is recognized this rule governs information 
on a disparate variety of printed material, including but not I imited to, 
bi 1 l boards, placards, posters, and yard signs. Moreover, it is readily. noted 
t h a t  display of the printed matter varies considerably. For example, a yard 
sign may be placed on the wall of a building, at some distance from viewers, 
as we1 1 as on a lawn near a walkway, which is the more customary usage. 

For this reason, the rule stresses the placement of the identification or 
disclaimer, and the legibility of the print, rather than offering a complicated. 
formula which attempts t o  anticipate every type of printed matter and every 
manner in which the printed material will be displayed, In short, an identifi-, 
cation or disclaimer must: (1) appear on printed political material, unless 
the material is otherwise exempted; (2) be distinguishable from other information 
appearing in the advertisement; and (3) be se t  forth in legible type. 

Turning to the third question, wkich was not raised in your letter but which 
is related, the Department has determined the identification required by ~ectio; 
47 must include the words "Paid for by" followed by the full name of the person 
paying for the material. I-F the' purchaser is a comrni ttee, the ,f.u3I.+~ap$,. o f  the 
committee must be stated. The identification must also state the person's street 
address including the street number or post office box, city or town, stale, and 
zip code. A disclaimer shall be in the same form as an identification except 
that the Act requires it to.be preceded by "Not authorized by the candidate 
committee of (candidate ' s name). " 

With respect to the question concerning stationery, the Department has determined 
printed latter paper must bear the identification or disclaimer set f o r t h  above. 
This is true notwithstanding the fact the paper bears a letterhead. Printed. 
envelopes, howeveq, are exempted from the identification or disclaimer requirement 
pursuant to the provisions of Section 47 of the Act and Rule 169.36. 

Secretary of State 
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