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Dear Ms. Boyle: 

This communication constitutes the Department of State's response to your request for 
a declaratory ruling under the Michigan Campaign Finance Act (MCFA), 1976 P.A. 388, 
as amended. Below is a summary of the information that you provided, the questions 
that you have asked and a response to those questions. 

FACTSPRESENTED 

You state that the Michigan Education Association (MEA), an incorporated labor 
organization, maintains a website that contains information regarding the organization 
as well as services available to members. Although the website is maintained primarily 
for the benefit of MEA members, any Internet user can access the site. 

The site currently includes information regarding pending state and federal legislation, 
the State Board of Education, and the names and addresses of state legislators. In the 
future, you would like to include information regarding candidates and ballot questions. 
This information would include hyperlinks that would allow the user to automatically 
connect to various candidates. You add that because the MEA website is already 
established and maintained for communicating with its members about other issues, the 
actual cost of posting additional information regarding political issues will be minimal. 

DOES THE INCLUSION OF INFORMATION REGARDING SPECIFIC CANDIDATES 
FOR OFFICE OR TO SPECIFIC BALLOT QUESTIONS CONSTITUTE AN 
EXPENDITURE UNDER THE MCFA? 

Section 4 of the MCFA (MCL 169.204) defines "contribution" as "a payment, gift, 
subscription, assessment, expenditure, contract, payment for services, dues, advance, 
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forbearance, loan, or donation of money or anything of ascertainable monetary value, 
or a transfer of anything of ascertainable monetary value to a person made for the 
purpose of influencing the nomination or election of a candidate, or the qualification, 
passage, or defeat of a ballot question." 

Section 6 of the MCFA (MCL 169.206) defines "expenditure" as a "payment, donation, 
loan, or promise of payment of money . . . for goods, materials, services, or facilities in 
assistance of, or in opposition to, the nomination or election of a candidate or the 
qualification, passage or defeat of a ballot question." Section 6(2)(b) states that 
expenditure does not include "an expenditure for communication on a subject or issue if 
the communication does not support or oppose a ballot question or candidate by name 
or clear inference." 

Finally, Section 9(3) (MCL 169.209) defines "in-kind expenditure or contribution" as an 
expenditure or contribution other than money. 

Before analyzing whether the MEA1s hyperlinks to candidates constitute contributions 
or expenditures, we note that Section 6(2)(a) of the MCFA exempts expenditures "for 
communication by a person with the person's paid members or shareholders and those 
individuals who can be solicited for contributions to a separate segregated fund under 
Section 55." However, you state that the website is available to anyone who wishes to 
view it and .that you do not utilize a password system to restrict access to members or 
shareholders. Thus, for purposes of this response, the possible exemptions afforded 
your group if it had a "members only" site will not be analyzed. 

CANDIDATE AND BALLOT QUESTION INFORMATION 

You have not provided enough information to determine whether the material on your 
website constitutes an expenditure under the MCFA. Suffice it to say that the law, as 
applied to lnternet communication, is the same as that applied to "traditional" MCFA 
communication, such as print, radio or television advertisements. 

In that regard, the MCFA parallels the Federal Election Campaign Act (FECA). The 
Federal Election Commission (FEC) has only recently begun to assess the impact of 
the Internet on the traditional FECA structure. Thus far, its opinions have treated 
lnternet communications in a manner similar to "traditional" communications. 

Advisory Opinion 1998-22 concerned a Connecticut citizen, employed as a website 
designer, who created a website which expressly advocated the election of a 
congressional candidate. The website also allowed visitors to indicate their desire to 
donate time or money to the candidate, and included the address of the campaign, and 
contained a link to the e-mail of the campaign committee. The FEC concluded that the 
website was something of value and constituted an expenditure under the FECA. 
While the citizen had argued that the website had been built at no cost, the FEC opined 
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that there were various costs associated with creating the website. For example, the 
overhead costs of running his business had to be apportioned to every website that he 
created, including the express advocacy website. These overhead costs included the 
fee to secure the registration of the domain name, the amount invested in hardware, 
and the utility costs to create the site. 

The FEC has also specifically addressed organizations that use their websites to 
endorse candidates. Advisory Opinion 1997-16 concerned the Oregon Natural 
Resources Council Action (ONCRA), which wanted to announce the candidate 
endorsements that its PAC, ONCRA PAC, had made. ONCRA wanted to make these 
announcements on its website, rather than through the mail. The FEC ruled that the 
group could not list its endorsements on the site unless it instituted a screening 
mechanism to ensure that it could only be accessed by members. Corporations could 
communicate their endorsements to members, but if they communicate to the general 
public, they would make a contribution. 

Since Buckley v Valeo, 424 U.S. 1, 96 S.Ct. 612, 46 L.Ed. 2d 659 (1976), FECA's 
expenditure provisions have applied only to those political communications that contain 
words of "express advocacy." If a communication refers to a candidate, but does not 
use words that expressly advocate his or her election or defeat--"vote for," "vote 
against," etc.--it is not deemed an expenditure. The same standard is applicable to the 
MCFA. Right to Life of Michiqan v Miller, 23 F. Supp. 2d 766 (E.D. Mich.1998). If the 
communication does not contain words of "express advocacy," it is generally not 
subject to MCFA regulation. Thus, while the MEA's website could certainly contain 
general information about candidates, it could not expressly advocate their election or 
defeat. 

Because Section 54(3) of the MCFA (MCL 169.254) allows corporations to make 
expenditures on behalf of ballot question committees, MEA's website could expressly 
advocate the qualification, passage, or defeat of a ballot question. Those expenditures 
would have to be reported under the MCFA. 

HYPERLINKS AS CONTRIBUTIONS OR EXPENDITURES 

The more relevant part of your question concerns your reference to hyperlinks. The 
FEC has also addressed the specific issue of hyperlinks. In Matter Under Review 
4340, the FEC accused the Dal LaManga for Congress Committee and the 
TWEEZERMAN Corporation of violating FECA1s prohibitions against corporate 
contributions. In that case, a candidate for Congress who owned a corporation 
(TWEEZERMAN) placed a hyperlink and the following statement on the bottom of his 
corporate website: "Dal La Manga, the founder and President of Tweezerman, is 
running for U.S. Congress in New York." The corporate website contained no other 
reference to the candidate. The link took users to a website that raised money for the 
candidate. 
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The FEC ruled the link itself constituted a contribution because it promised "additional 
exposure to members of the general public, which is tantamount to advertising." The 
company and the campaign asserted that the link was free of charge and that linking 
was necessary to navigate the Internet; thus, the link should not be considered an in- 
kind contribution. The FEC rejected the company's logic, stating that "Although the 
respondents are correct in stating that links between sites are routinely used and that 
links make surfing the net easy, they are incorrect in further stating that these links are 
[customarily] free of charge. There is no disputing that paid advertising and paid 
hyperlinks on the WWW are a very big business." The FEC also added that the mere 
fact that something is ordinarily provided free of charge does not alone answer the 
question of whether it has value--certainly something can be free of charge but still 
have value. The committee and the Company agreed to settle the charge, in which 
they admitted linking campaign and corporate websites constituted a contribution. 

We see no reason to depart from the FEC's rationale with regard to hyperlinks when 
interpreting the MCFA. A hyperlink is tantamount to a form of advertising, in that it is 
designed to induce the Internet viewer to visit a website he or she would not ordinarily 
visit. It eliminates the need to learn about candidates that the user supports or 
opposes, finding a candidate's address (e-mail or traditional) and asking for more 
information. Instead, a hyperlink takes the viewer directly to the candidate-an 
electronic middleperson. While this process holds the potential to make campaigns 
and candidates more accessible, it still is something of value for the "linked" candidate, 
and would thus constitute an expenditure as defined in Section 6 of the MCFA. 

PROHIBITION AGAINST CORPORATE OR UNION CONTRIBUTIONS OR 
EXPENDITURES 

Section 54 of the MCFA reads, in relevant part: "Except with respect to the exceptions 
and conditions [regarding ballot questions and administering a separate segregated 
fund], and to loans made in the ordinary course of business, a corporation, joint stock 
company, domestic dependent sovereign, or labor organization [henceforth, "a 
corporation"] shall not make a contribution or expenditure . . ." Michigan's prohibition 
against corporate independent expenditures on behalf of candidates has been upheld 
by the U.S. Supreme Court. Austin v Michigan Chamber of Commerce, 494 U.S. 652, 
110 S.Ct. 1391, 108 L.Ed. 2d 652 (1990). 

While Section 54 strictly prohibits corporate contributions and expenditures, it does not 
mandate neutrality with regard to elections. For example, the original MCFA (1975 P.A. 
227) prohibited corporations from making contributions and expenditures on behalf of 
candidates and ballot questions. The Michigan Supreme Court upheld the prohibitions 
with regard to candidates. However, it held that a ban on corporate contributions and 
expenditures on behalf of ballot questions would run afoul of the free speech and press 
provisions found in Const. 1963, Art. 1, §5. Advisory Opinion on Constitutionality of 1975 
PA 227, 396 Mich. 123, 242 N.W. 2d 3 (1976). The legislature responded by placing a 
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$40,000 cap on corporate contributions to ballot questions. This cap was also found 
unconstitutional. Michigan State Chamber of Commerce v Austin, 832 F. 26 947 (6'h 
Cir.1987). The constitutional prohibition against corporate contributions to ballot 
question committees was later codified in MCFA Section 54(3), which expressly 
authorizes corporations to make contributions to, and expenditures on behalf of, ballot 
question committees. 

Other provisions of the MCFA, as well as court cases interpreting those provisions, 
seem to indicate that the legislature did not intend that a corporation maintain strict 
neutrality in elections. For example, Section 55 allows a corporation to spend treasury 
funds for the establishment, administration, or solicitation of contributions to a separate 
segregated fund. As indicated in previous interpretive statements to Phillip VanDam 
and David Lambert, corporations may also donate funds to political parties to fund non- 
campaign activities. They may also use treasury funds to run ads that discuss issues 
without expressly advocating the election or defeat of a candidate who is featured in 
that "issue ad". When the Department attempted to use its rule-making authority to 
curtail obvious political ads that ran as issue ads, it has met with judicial resistance. 
1999 AC, R 169.39b prohibited the expenditure of corporate funds for ads which 
referenced a clearly identifiable candidate during the 45 days before an election. That 
rule was struck down by the Western District Court of Michigan on September 16, 1998 
(Risht to Life, supra) and the Eastern District Court of Michigan on September 21, 1998 
(Planned Parenthood Affilates of Michiqan v. Miller, 2 1 F. Supp. 2d 740). 

The MCFA and the court cases indicate that the MCFA prohibits corporate 
contributions and expenditures with regard to candidates. It does not mandate that a 
corporation stay out of politics altogether, or refrain from attacking candidates with 
words other than express advocacy. Therefore, if an activity does not constitute a 
corporate contribution to, or expenditure on behalf of, a candidate it is not prohibited by 
the MCFA. 

A corporation does not make an expenditure or contribution to a candidate or 
committee if it is promptly reimbursed for the full value of the goods or services 
provided because no transfer of value occurs. With regard to a corporation that 
provides the goods and services in the ordinary course of business, this "prompt 
reimbursement" would be that which is offered to entities that are not subject to the 
MCFA. With regard to corporations that do not ordinarily provide the goods or services 
in question, the payment must be made prior to the transaction and determined by the 
methods explained below. 

VALUATION 

You ask how you would ascertain the value of the material that you provide on your 
website. In asking this question, you note that "Because the MEA website itself is 
already established and maintained for communicating with its members about other 
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issues, the actual cost of posting additional information regarding political issues will be 
minimal." However, the marginal cost of adding additional material is not relevant for 
purposes of determining its value. 

The test for a corporation that provides the goods and services in question in the 
ordinary course of its business is simple: the corporation must treat the committee in 
the same way that it would treat a similarly situated non-committee. 

A PAC that provides goods and services must provide them at the market price. For 
example, a PAC that purchases services for a candidate would pay the market price for 
those services. Thus, if a PAC hired a production company to produce a commercial 
for a candidate, the PAC would have to pay the market price for those services and 
would record the expense as an in-kind contribution. A PAC that provided a link on its 
website would value it at the market value and then report it as in-kind contribution or 
independent expenditure 

It is more difficult to determine the value of goods or services provided by a corporation 
outside of its ordinary course of business. A corporation could spend a large sum of 
money in order to produce something that does not have a high market value. For 
example, a craftsman may produce a mug or plate that has a message such as "Joe 
Smith-a true friend of all librarians--June 25, 2000." A handcrafted mug or plate may 
be very expensive to make. However, the market value of the product, because of its 
unique message, may be less than the cost. Likewise, a .corporation may produce 
something that is worth far more than the cost to make or provide. 

There is nothing in the MCFA that prevents a corporation from receiving reimbursement 
for a product or service it provides. Because the intent of Section 54 is to prevent the 
use of a corporate treasury to enrich a candidate committee, reimbursement must be 
based on the total cost of the goods or services provided (including all overhead, such 
as benefits, salary, equipment, etc.) or the market value of the goods or services- 
whichever is higher. That way, there will be no question over whether the corporation 
has made a contribution. 

If the corporation chooses to avail itself of this option, it is the responsibility of the 
corporation to prove that the goods or services provided are correctly valued. 
Moreover, if the expenditure is a contribution, the corporation should be reimbursed 
prior to providing the services. In addition, a corporation may never pay for a 
communication that expressly advocates a candidate. Finally, if a candidate or PAC 
purchases an advertisement on the corporate website, it must contain the relevant 
identification and disclaimer statements that are required by Section 47. 
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PAYMENT BY A SEPARATE SEGREGATED FUND 

You have also asked whether the MEA-PAC can reimburse the MEA for posting 
information on the MEA website. MEA-PAC may do so, as long as it reimburses the 
MEA at either the total cost of creating and placing the links or the market value of the 
placement of the links, whichever is higher. The MEA-PAC would then report this 
reimbursement as an in-kind contribution or an independent expenditure, whichever is 
appropriate. 

CONCLUSION 

To summarize, a corporation may place certain information on its website but may not 
expressly advocate the election or defeat of a candidate. Features on a corporate 
website which take viewers to a candidate website, such as hyperlinks, constitute 
expenditures. However, a committee can reimburse a corporation for placing a 
hyperlink or advertisement on its website. A corporation would have to charge the total 
cost or the market value, whichever is greater. 

At the risk of redundancy, we close by noting that this process could be avoided if the 
MEA "password protectedn its website. Moreover, the MEA-PAC could place "express 
advocacy" information on its website and then attribute the market value of it as in-kind 
contribution or independent expenditure. 

Because your request does not include a statement of facts sufficient to form the basis 
for a declaratory ruling, this response is informational only and constitutes an 
interpretive statement with respect to your inquiries. 

Sincerely, 

Robert T. Sacco, Director 
Regulatory Services Administration 




