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August 11, 1978

Honorable Robert F. Brang
District Judge
Seventeenth District
15126 Beech-Daly Road
Redford, Michigan 48239

Dear Judge Brang:

This is in response to your request for an interpretation concerning the
making of certain payments from a petty cash fund in accordance with the
Campaign Finance Act ("the Act“) P.A. 388 of 1976, as amended, You ask
the following questions:

1. May a candidace committee make small cash payments of
approximately $3.00 to youngsters who deliver political
Jiterature to homes?

2. May a candidate committee make cash payments from its
petty cash fund of $10.00 to $15,00 each to a high school
student who delivers political Titerature on election day?

In response to your first question, payments to individuals for the delivery
of political literature constitute expenditures as defined in Section 6 of
the Act (MCLA s 169.206). Consequently, a candidate committee may pay young
people to distribute campaign materials.

With respect to your second question, Section 23 of the Act (MCLA s 169.223)
provides the Secretary of State shall promulgate rules for the withdrawal of ~
funds from a committee account for petty cash expenditures and for keeping
records of the withdrawals. It states further a single expenditure from a
petty cash fund shall not exceed $50,00,

Rule 169.38 of the General Rules, promulgated by the Secretary of State pursuant
to authority conferred by Section 15 of the Act (MCLA s 169,215) and having the
effect of law, provides a petty cash fund shall not be used for payment of
salaries and wages. "Wages" is defined in Black's Law Dictionary (4th Edition
1968) as follows (in part):

"In its legal sense, the word 'wages' means the price paid for
labor, reward of labor, specified sum for a given time of service

or a fixed sum for a specified piece of work. In re Hollingsworth's
Estate, 37 Cal, App. 2d 432, 99 P.2d 599." (Emphasis supplied)

MS—43  18/77) -

o



Honorable Robert F. Brang
Page Two

A payment made for services rendered by an employee or worker, regardless
0. the age of the individual or of the amount of the payment, is a wage as
provided in Rule 169.38, and cannot be made, therefore, from the petty cash
fund.

This response may be considered 1nformat1ona1 enly and not as const’ tut1ng
a declaratory ruling.

Very trul

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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