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August 4, 1998 

Mr. David Cahill 
Attorney-at-Law 
14 19 Broadway 
Ann Arbor, Michigan 481 05 

Dear Mr. Cahill: 

The following information constitutes the Department of State response to your request for 
a declaratory ruling concerning the collection of a student fee by the University of Michigan 
(the University) and the University's subsequent transfer of these fees directly to a ballot 
question committee. 

Your request is premised upon certain facts outlined in your letter. You first described the 
history of the Michigan Student Assembly (MSA) an3 its longstanding desire to add a 
"student regent" to the University's Board of Regents. You indicated that in March of 1993, 
students passed an MSA initiative that allowed MSA to ask the University to approve and 
collect a separate $4.00 student fee on behalf of MSA. You further indicated that if 
collected, the University would transfer the fees to a ballot question committee. The 
committee would use the fees to collect signatures needed to qualify a ballot initiative to 
add a voting student to the University's Regents Board. 

You asked whether the University, which is a public body as defined in section 11 (6)(d) of 
the Michigan Campaign Finance Act (the MCFA; MCL 169.21 I ) ,  would be in violation of 
section 57 of the MCFA (MCL 169.257) if it collected and transferred the fees to an " 
account of a ballot question committee. Section 57 provides in part: 

"Sec. 57. (1) A public body or an individual acting for a public body 
shall not use or authorize the use of funds, personnel, office space, property, 
stationery, postage, vehicles, equipment, supplies, or other public resources 
to make a contribution or expenditure or provide volunteer personal services 
that are excluded from the definition of contribution under section 4(3)(a). 

!* 

Section 63 of the Administrative Procedures Act (the APA; MCL 24.263), section 15(2) of 
the MCFA (MCL 169.215) and rule 6 of the Administrative Rules for the Department of 
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State, Bureau of Elections, Campaign Financing (R 169.6 of the Michigan Administrative 
Code) govern the Department of State's processing of declaratory ruling requests such as 
yours. Among other things, these laws require the Department to disseminate declaratory 
ruling requests for public comment. On May 14, 1998, your request was forwarded to 
"Persons Interested in Michigan Campaign Finance Act Declaratory Rulings" as part of the 
public input process. 

On May 28, 1998, the Department received information from the University's Ofice of the 
General Counsel concerning the facts which formed the basis of your request. In 
particular, the General Counsel indicated that the University's Vice President for Student 
Affairs declined to present MSA's fee proposal to the University's Board of Regents. 
Therefore, the University will not be asked to approve or 'collect the fees as described in 
your letter. 

As indicated above, section 63 of the APA governs the issuance of declaratory rulings. 
This section provides in part: 

"Sec. 63. On request of an interested person, an aqencv mav issue 
a declaratory rulinc zs  to the aoclic2biliW to an actual  s t a t e  of fac ts  of a 
statute administersd bv the acencv or of a rule or order of the agency. An 
agency shall prescribe by rule the form for such a request and procedure for 
its submission, consideration and disposition. . . ." (Emphasis added) 

In 1979, Attorney General Frank J. Kelley issued an opinion concerning the language of 
section 63. Mr. Kelley was asked whether the APA required the State Tenure Commission 
to issue a declaratory ruling. In response, Mr. Kelley indicated that "the refusal of the 
Tenure Commission to issue a declaratory ruling that gave rise to this opinicn request was 
proper, since the request for a declaratory ruling was not based upon an actual state of 
facts as required by the Administrative Procedure Act of 1969, § 63, supra." OAG, 1979- 
1980, No. 5565, p. 398, 399 (September 20, 1979). 

Section 15(2) of the MCFA and rule 6, which govern the Department's processing of 
declaratory ruling requests, both contain language similar to section 63 of the APA. 

In light of the above, the Department of State has determined that the facts upon which 
your declaratory ruling request is based (i.e., the collection of student fees by the University 
for transfer to a ballot question committee) have not occurred and are not likely to occur. 
Therefore, the Department must decline to issue a declaratory ruling in this matter. 
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Neveriheless, the Department has considered the factual circums:ances presented in your 
request and would offer the following preliminary analysis for your information and 
consideration. 

You asked whether the University could legally collect student funds on behalf of MSA and 
then transfer the funds to a ballot question committee account. The circumstances you 
described posit that the University would be expending administrative resources in the 
process of collecting and transferring funds to a ballot question committee. 

As further background, it appears that the University issues monthly student account 
statements to all registered students. These statements list tuition, fees, and other 
charges such as housing costs. The students pay one lump sum or make two separate 
payments for the combined amount to the University, or else pay under a payment plan. 
Student payments are deposited into the University's general funds accounts. During the 
year, the University disburses funds to MSA based on the number of students registered 
for each term. The disbursement is not based on the actual amount of fees collected. In 
some instances, the University is unable to collect past due student accounts, which may 
include an MSA fee. The University does not separately account for and debit the 
uncollected student fees from MSA. 

In 1994, Secretary of State Richard H. Austin submitted three questions to Attorney 
General Kelley concerning the MCFA. One of the questions concerned the use of public 
resources to support a committee. Mr. Kelley was asked, "May a school district or a 
university pay for the establishment, administration, and solicitation of contributions to a 
separate segregated fund to be used for committees authorized under section 55 of the 
Michigan Campaign Finance Act?" In response, Mr. Kelley indicated: 

"In section 55 of the Michigan Campaign Finance Act, MCL 169.255; 
MSA 4.1703(55), the Legislature has authorized profit and nonprofit 
corporations and joint stock companies to contribute corporate funds for the 
establishment, administration and solicitation of contributions to a separate 
segregated fund to be used for committees. The Legislature has not 
authorized schools districts or universities to make payments of public 
money for these purposes under section 55 of the Michigan Campaign 
Finance Act. 

"It is my opinion, therefore, in answer to your third question, that 
neither school districts nor universities may pay for the establishment, 
administration, and solicitation of contributions to a separate segregated fund 
to be used for committees authorized under section 55 of the Michigan 
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Campaign Finance Act." OAG, 1993-1994, No. 6785, p. 102, 104 (February 
1, 1994). 

Consistent with this and other Attorney General opinions regarding the use of public funds, 
tne Legislature subsequently amended the MCFA by adding section 57 (1995 PA 264). 
This section prohibits public bodies from making contributions, expenditures, or providing 
personal services using public funds. Section 57, as amended by 1996 PA 590, provides: 

"(1) A public body or an individual actinq for a oublic bodv shall not 
use or authorize the use of funds. ~ersonnel, office soace. Drooertv, 
stationery. ~ostaae.  vehicles, eaui~ment. supolies, or other ~ u b l i c  resources 
to make a contribution or expenditure or provide volunteer personal services - 
that are excluded from the definition of contribution under section 4(3)(a). 
. . ." (Emphasis added) 

From a plain reading of the language, it appears that the Legislature's intent in 1996 was 
to re-emphasize the ban on public bodies from using public funds to make expenditures. 
Further, the 1996 amendment indicated that the ban applied to the use of "funds, 
personnel, office space, property, stationery, pos tqe ,  vehicles, equipment, supplies, cr 
other public resources." 

The prohibition in section 57 is similar to that found in section 54 of the MCFA (MCL 
169.254). Section 54 prohibits corporations, joint stock companies, domestic dependent 
sovereigns, or labor organizations from making contributions or expenditures or providing 
volunteer personal services. Section 54(3) does however permit an exception to this 
prohibition in that corporations, etc., may make a contribution to a ballot question 
committze subject to this act. Section 54(3) proviazs: 

"(3) A corporation, joint stock company, domestic dependent 
sovereign, or labor organization may make a contribution to a ballot question 
committee subject to this act. A corporation, joint stock company, domestic 
dependent sovereign, or labor organization may make an independent 
expenditure in any amount for the qualification, passage, or defeat of a ballot 
question. A corporation, joint stock company, domestic dependent 
sovereign, or labor organization that makes an independent expenditure 
under this subsection is considered a ballot question committee for the 
purposes of this act." 

Neither section 57 nor any other section of the Act contains language that provides an 
exception for public bodies that is similar to the exception in section 54(3). 
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It appears clear that the collection and subsequent payments as proposed to be made by 
the University are "expenditures" as defined in section 6 of the MCFA (MCL 169.206). This 
section provides as follows: 

"Sec. 6. (1) 'Expenditure' means a payment, donation, loan, or 
promise of payment of money or anything of ascertainable monetary value 
for goods, materials, services, or facilities in assistance of, or in opposition 
to, the nomination or election of a candidate, or the qualification, passage, 
or defeat of a ballot question." 

Section 6 does however identify an exception. In this regard, section 6(2) provides: 

"(2) Expenditure does not include any of the following: 
* * *  

"(c) An expenditure for the establishment, administration, or 
solicitation of contributions to a se~arate seareuated fund or independent 
committee." (Emphasis added) 

This exception corresponds to the authority found in secticn 55 of the MCFA (MCL 
169.255), which pro~ides for the establishment of separate segregated funds. Section 
55(1) contains a narrow exception for the entities defined in section 54. Section 55(1) 
provides in part: 

"Sec. 55. (1) A corporation organized on a for profit or nonprofit basis, 
a joint stock company, or domestic dependent sovereign, a labor 
organization formed under the laws of this or another state or foreign country 
may make an expenditure for the establishment and administration and 
solicitation of contributions to a separate segregated fund to be used for 
political purposes. A separate segregated fund established under this 
section shall be limited to making contributions to, and expenditures on 
behalf of, candidate committees, ballot question committees, political party 
committees, political committees, and independent committees." 

Neither section 57 nor any other section of the Act contains language that provides an 
exception for public bodies that is similar to section 55(1). 

Michigan courts have followed a longstanding rule of statutory construction that presumes 
the Legislature knows of, and legislates in harmony with, existing laws. Moore v Citv of 
Southfield Police D e ~ t ,  160 Mich App 289, 408 NW2d 136 (1987). When the Legislature 
enacted section 57, language in sections 54(3) and 55(1) outlined narrow exceptions for 
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corporations to make expenditures to ballot question committees or to separate segregated 
funds. Presumably, had the Legislature wished to permit similar exceptions for public 
bodies to make expenditures, they would have done so in 1996 PA 590. 

In light of the above, it is the Department's position that the University would be prohibited 
from collecting and transferring students funds to a ballot question committee account as 
described. 

Your request also asked whether there were other alternatives that would permit the 
University to collect the fees and deposit them into a ballot question committee account. 
In this vein, one of the written comments posited that MSA could "reimburse" the University 
for its collection and payment activities. As indicated, it appears that the Legislature's 
intent in 1996 was to re-emphasize the ban on public bodies from using public funds to 
make expenditures. If the Legislature had wished to permit exceptions to this ban, they 
would have done so. Therefore, the underlying prohibition in section 57 can not be 
avoided by permitting MSA to reimburse the University for activities, which are themselves 
prohibited by section 57, without express statutory authority. 

This rzsponse is an interpretive statement and does not constitute a declaratory ruling, in 
as much as your request did not include a statement of actual facts. 

Sincerely, 

ROBERT T. SACCO 
Deputy Secretary of State 
Regulatory Setvices Administration 




