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\ionorable Gary G .  Corbin 
Yichigan S t a t e  Senate 
S t a t e  Capi to1 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Senator Ccrbi n : 
0 0 

This i s  in response t o  your liztter in which you asked questions concerning 
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the o f f i c eho lde r ' s  expense fu:id as provided in P.A.  388 of 1976 ( " t h e   act")^. 
The quest ions ,  which have beei~ nodified f o r  purposes of c l a r i f i c a t i o n ,  are  , 
as follows: 

1 ) May funds held by an l ~ f f i c e h o l d e r ' s  candidate commi t t e e  be 
t rans fe r red  t o  the same of f i ceho lder ' s  t xpense fund? 

2 )  May t i c k e t s  t o  o ther  cantiidates' fu t !d~-aisers  be purchased 
vii t h  monies fronl an o f f i ceho lder ' s  experrse fund? 

3)  I f  the second question i s  answered . in  the a f f i rmat ive ,  
would an o f f i ceho lder ' s  expense fund from which monies a r e  
used t o  purchase t i c k e t s  t o  other cand iJa tes l  fundraisers  
have t o  r e g i s t e r  as a  conmittee? 

Section 49 of the Act (MCLA 5 169.249) enables an e lec ted  public o f f i c i a l  t o  
e s t ab l i sh  a n  o f f i ceho lder ' s  expense fund. The fund may be used f o r  expenses 
incidenta l  to  the  person's o f f i ce .  The furid may not be used t o  make 
contr ibut ions  o r  expenditure; to fu r the r  the  nomination o r  e l e c t i on  of the 
pub1 i c  o f  f i  cia1 who es tabl  islies the fund. 

Rule 169.39 of the Genera1 Kllles, promulgated by the Secrctary of S t a t e  
pursuant t o  au thor i ty  conferred by Section 15 of the Act (MCLA 3 169.215) 
and having the e f f e c t  of law, expressly pe,.mits the t r an s f e r  o f  money from 
the candidate committee of a n  elected publ-lc o f f i c i a l  t o  t h a t  o f f i c i a l ' s  
o f f i ceho lder  expense fund in accordance v1il.h the provisions of the  Act. 

I n  v i e w  of R u l e  169.33, your f i r s t  quest ior~ i s  answered i n  the aff irmat. ive,  
i . c .  , funds held by an o f f i ceho lder ' s  candidate committee may be transFerred 
t o  the o f f i ceho lder ' s  expense f u n d .  
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bli t h  respect t o  your second question, i t  has been custom and t r a d i t i o n  fo r  
incuo:bent pub1 i c  o f f i c i a l s  t o  purcliase t i cke t s  t o  the  f i~nd ra i s e r s  of o ther  I 

cand~da t e s  f o r  po l i t i c a l  o f f i c e .  [ndeed, i t  ma;, 3e s t a t ed  tile expenditure 
of rnonies f o r  t h i s  purpose by an elected publ i c  o f f i c i a l  i s  of ten  riecessitated i 
by,  2nd therefore incidental t o ,  t11e person's o f f i c e .  In enacting language 1 
authorizing the es tabl  ishrnent of  an o f f i c eho lde r ' s  expense fund ,. the  Legi s la ture i  I) 

was cognizant of t h i s  po l i t i ca l  t r , ld i t ion .  I 
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In requiring the recording and report ing o f  r e ce ip t s  t o  and disbursements from 
the  o f f i ceho lder ' s  expense fund, Suction 49(2) speaks of "expenditures." 
"Expcndi  ture" i s  defined in Sectiotl 6 of the Act (FICLA § 169.206) as "a 
payment ... in ass is tance  of . . .  the nomination o r  e l s c t i on  of a candidate ..." 
Consequently, t i c k e t s  t o  o ther  candidates ' fundrai s e r s  may be purchased 
with monies from an o f f i ceho lder ' s  expense fund. 
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This r e s u l t  gives r i s e  to  the answer t o  your t h i r d  question.  The simple 
act ion of u t i l i z i n g  monies in an o f f i ceho lder ' s  Expense fund t o  pay fo r  t i c k e t s  1 
t o  o ther  candidates '  fundraisers does no t ,  i n  of  i t s e l f ,  n ece s s i t a t e  the \ I 
r eg i s te r ing  of the fund as a  committee for  purposes of the Act. As indicated I 

-. . 

previously,  Section 4 9 ( 2 )  provides recording and repor t i  ng requirements f o r  
the  off  i  cehol de r '  s  expense fund separate from those requi red f o r  o ther  
conmi t t e e s .  An o f f i ceho lder ' s  expi:nse fund used for expenses incidenta l  
t o  the person's o f f i c e  i s  not a coi~irnittee fo r  purposes of the Act. 

Thi; response may be considered informational only and not as cons t i tu t ing  a 
declaratory rul ing.  

Very t r u ly  yours,  

Phi 1 1  i  p T! Frangos , Director' 
Off ice  of  Hearings and Legislation 




