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Judith Corley 
Perkins Coie 
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Dear Ms. Corley: 

This is a response to your request for a declaratory ruling under the Michigan 
Campaign Finance Act (MCFA), 1976 P.A. 388, as amended. 

FACTS 

Your request presents the following facts: 

EMILY'S List is a political committee membership group, "incorporated for political 
liability purposes only." It is a national political organization that supports candidates 
for both federal and nonfederal elections. EMILY'S List is registered with the Federal 
Election Commission (FEC) and with numerous states throughout the nation. In 
Michigan, EMlLYs List is registered and qualified as an independent committee. 

As described in a 1993 request for a Declaratory Ruling, EMILY'S List suggests support 
for specific candidates through a series of mailings. Each mailing discusses between 
four and eight candidates. The mailings provide biographical and political information 
about the featured candidates while asking for contributions to these candidates. 

The recipient decides which candidate(s) to support, if any, writes a personal check 
made payable to each candidate, places the checks into a postage paid envelope 
provided with the mailing, and sends the contributions back to EMILY'S List. Because 
of the volume of mail, the envelopes are actually received by a vendor-a caging 
company-that opens the envelopes and distributes the individual checks for deposit in 
the appropriate recipient's bank account. 
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LAW 

2001 P.A. 250 amended the MCFA to regulate certain bundling activities. The 
amendments define the following terms: 

Sec. 2. (4) "Bundle" means for a bundling committee to deliver or more 
contributions from individuals to the candidate committee of a candidate 
for statewide elective office, without the money becoming money of the 
bundling committee. 

Sec. 2. (5) "Bundling committee" means an independent committee or 
political committee that makes an expenditure to solicit or collect from 
individuals contributions that are to be part of a bundled contribution, 
which expenditure is required to be reported as an in-kind expenditure for 
a candidate for statewide elective office. 

P.A. 250 also amended Sections 31 and 52 of the MCFA to create a separate 
$34,000 limit for bundled contributions that are delivered by an independent 
committee. Specifically, Section 31(2) provides that for purposes of contribution 
limits, a bundled contribution is attributable to both the individual contributor and 
the bundling committee that delivered the contribution. Pursuant to Section 
52(12), an independent committee may only deliver a total of $34,000 in 
attributed contributions. 

Finally, P.A. 250 amended Section 26 of the MCFA to require detailed reporting 
of bundled contributions by the bundling committee and the recipient candidate 
committee. 

For the remainder of this communication, "candidate" shall mean candidate for 
statewide office. 

QUESTIONS 8 ANSWERS 

You ask the following questions: 

1 What is included within the term "bundled contribution?" 

A committee becomes a bundling committee when it makes an expenditure to either 
solicit or collect a contribution that is to be part of a bundled contribution for a 
candidate. A bundled contribution is a contribution from one or more individuals that is 
delivered by a bundling committee to a candidate for statewide office. Only those 
contributions that are delivered to a candidate are part of a bundled contribution. 
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2) What constitutes "delivery" of contributions? 

A committee must receive contributions for a candidate before it can deliver them. A 
committee that encourages individuals to send contributions directly to a candidate 
committee has neither received nor delivered the contributions, and such activity does 
not constitute bundling. It does, however, constitute an in-kind expenditure by the 
committee to the candidate. 

EMILY's List is not precluded from making expenditures to solicit contributions for any 
candidate as long as the individual contributions are sent directly to that candidate. 
The cost of the solicitation and any other cost incurred to deliver the contribution, such 
as the cost of a stamped envelope addressed to the candidate, would count towards 
EMILY's List $34,000 limit on direct and in-kind contributions. However, contributions 
that are sent directly to the candidate are not bundled contributions. Therefore, they 
are not attributable to EMILY's List under Section 31(2) and are not subject to the 
$34,000 limit on bundled contributions established in Section 52(12). 

3) What are the definitions of "collectn and "delivern as used in the definition of 
bundling committee? 

"Collect" and "deliver" are not defined in the MCFA and we cannot supply definitions 
other than the common usage of those terms. As mentioned above, a committee 
becomes a bundling committee by making expenditures to solicit or collect 
contributions that are to be bundled. It is only when the contributions are delivered that 
they become attributable to EMILY's List for purposes of Section 52(12) and subject to 
the reporting requirements of Section 26(4), (5) and (6). 

4) If EMILY's List receives a contribution made to a candidate and returns it to the 
original donor, may it assume that the contribution does not count against its 
limit to the candidate? 

Pursuant to Section 4(3)(a), an offer or tender of a contribution that is returned within 
30 business days is not a contribution. Therefore, a committee that receives- a 
contribution and returns it to the contributor within 30 business days may do so without 
that contribution being considered a "bundled contribution." However, any expense 
incurred in facilitating a contribution to a candidate must be reported as an in-kind 
contribution. For example, the expense incurred to return a contribution that includes 
mailing instructions or information supporting a particular candidate would be deemed 
an in-kind contribution. 
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5) What costs or expenses must be included in calculating the in-kind expenditure 
made "to solicit or collect from individuals contributions that are to be part of a 
bundled contribution?" 

We do not know precisely how EMILY's List operates and thus cannot give you an 
exhaustive list of what must be considered an in-kind expenditure. Certainly 
proportionate expenses incurred for salaries, postage, printing, telephone, computers, 
and all other services and products which are in used to assist a candidate must be 
considered an in-kind contribution to a candidate. 

CONCLUSION 

We have attempted to answer your questions regarding the new "bundling" provisions 
of the MCFA. It is clear that P.A. 250 does not preclude EMILY's List from making 
expenditures to solicit an unlimited amount of contributions for any candidate as long 
as the individual contributions are sent directly to the candidate and not to EMILY's 
List. Contributions that are sent directly to the candidate are not bundled contributions, 
and they are not attributable to EMILY's List or subject to the $34,000 limit on bundled 
contributions. Under the amendatory law, an independent committee can still make a 
contribution to a candidate committee of $34,000. An independent committee may also 
collect and deliver up to $34,000 worth of individual contributions. Finally, an 
independent committee, rather that contributing directly to a candidate, *may spend up 
to $34,000 in solicitation and mailing costs that facilitate the contribution of funds 
directly from a donor to a candidate committee. 

Thank you for your inquiry. Because it did not present sufficient facts for the 
Department to issue a declaratory ruling, this response should be considered an 
interpretive statement. If you have additional questions, please contact the Bureau of 
Legal Services at (51 7) 241 -3463. 

Sincerely 

Robert T. Sacco, Director 
Regulatory Services Administration 
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CONCLUSION 

After a thorough review of the MCFA, federal case law, and previous departmental 
declaratory rulings and complaints, we conclude that we do not have the authority to 
regulate issue ads. 

This in no way endorses some of the so-called issue ads, which are often more vicious than 
election ads. Clearly, many if not most of these issue ads are campaign ads without words 
of express advocacy. Moreover, because they are not considered campaign ads, relevant 
information, such as who paid for them, is often not disclosed. 

However, the Department's responsibility is to enforce the law, regardless of whether we 
like it or not. Our reading of both Michigan and federal law indicates that we do not have 
the authority to regulate ads that do not contain words of express advocacy. Because the 
communication itself may not be regulated, the Department also does not have the authori i  
to investigate whether a candidate has directed or controlled an issue ad. Moreover, even if 
the law were changed to give us that responsibility, we do not have the tools to do so. 
Without subpoena power and other tools needed to create a factual record, any 
determination of what was direction or control and what was mere communication between 
a candidate committee and a Section 54 entity would be mere speculation, which is not the 
same thing as due process or equal protection of the law. 

Because your request does not include a statement of facts sufficient to form the basis for a 
declaratory ruling, this response is informational only and constitutes an interpretive 
statement with respect to your inquiries. 

Sincerely, 

Robert T. Sacco, Director 
Legal and Regulatory Affairs Ad'rninistration 




