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MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE *;f%:ﬁ

: LANSING
a 7\ MICHIGAN 48918

RICHARD H. AUSTIN ] SECRETARY OF STATE

STATE TREASURY BUILDING

January 20, 1987

Mr. Donald L. Correll
820 N. Washington Avenue
Lansing, Michigan 48906

Dear Mr. Correll:

This is in response to your inquiry regarding the applicahility of the Campaign
Finance Act (the Act), 1976 PA 3388, as amended, to the Democratic Leadership
Fund, an independent committee. Specifically, you ask whether the committee is
required to itemize fund raising expenditures which are not made to support or
oppose-a particular candidate or ballot question.

In general, an independent committee must report contributions received and
expenditures made for the purpose of influencing elections. "“Expenditures" is
defined in section 6 (1) of the Act (MCL 169.206) as the payment of anything of
ascertainable monetary value to assist or oppose the nomination or election of a
candidate or the qualification, passage or defeat of a ballot question.

However, according to section 6(3){c): )

“Sec. 6. (3) Expenditure'does not include:

* * * * *

(c) An expenditure for communication on a subject or issue if the com-
munication does not support or oppose a ballot issue or candidate by name
or clear inference or an expenditure for the establishment, administration,
or solicitation of contributions to a fund or independent committee."
(Emphasis added.)

The definition of "“fund raising event" is set out in section 7(4) of the Act
(MCL 169.207):

“Sec. 7. (4) 'Fund raising event' means an event such as a dinner, recep-
tion, testimonial, rally, auction, bingo, or similar affair through which
contrihutions are solicited or received by purchase of a ticket, payment of
an attendance fee, donations or chances for prizes, or through purchase of
goods or services." (Emphasis added.)
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According to section 4(2) (MCL 165.204), "contribution" includes the purchase
of tickets or payment of an attendance fee for a fund raising event.

Section 6(3)(c) suggests that an independent committee's solicitation costs are
excluded from the Act's requirements. However, such a broad interpretation
conflicts with the specific reporting requirements for fund raising events
found in section 26 (MCL 169.226). In particular, section 26(g)(v) provides
that an independent committee shall reports its “"expenditures incident to a
Lfund raising] event." The apparent conflict between these sections must be
resolved in order to answer your questions.

Two well established rules of statutory construction are useful in this regard.
First, inconsistencies within a statute must be resolved so that each provision
is given meaning and effect, People v Stinson, 113 Mich App 719 (1932), and
second, specific statutory provisions control over general provisions. Capps v
Department of Social Services, 115 Mich App 10 (1982). With respect to the
latter rule, the Supreme Court has stated: :

"Where there is in the same statute a specific provision, and also a
general one which in its most comprehensive sense would include matters
embraced in the former, the particular provision must control, and the
general provision must be taken to affect only such cases within its
general language as are not within the provisions of the particular
provision.” Evanston YMCA Camp v State Tax Commission, 369 Mich 1, 8;
quoting with approval 5U Am Jur, Statutes, §367, p. 371.

Section 26(g) is a specific provision which goes beyond the Act's general
disclosure requirements. It creates detailed reporting obligations which apply
to fund raising events. Section 6(3)(c), on the other hand, is a more general
term which applies to expenditures for the solicitation of contributions and not
simply to contributions received at fund raisers. Applying the rule discussed
above, it must be conciuded that the specific requirements of section 26(g)
control, and section 6(3)(c) "must be taken to affect only such cases within

its general language as are not within the provisions of the particular
provision."

You state that, in addition to holding fund raisers, the Democratic Leadership
Fund engages in "non-particularized forms" of fund raising activities, such as
general mailings to potential contributors. The above analysis indicates that
expenditures for general activities whose purpose is to solicit contributions to
an independent committee are not subject to the Act's specific reporting
requirements. Consequently, only those expenditures which are incident to a
particular fund raising event must be reported in the detail required by section
26.

However, while the Act does not require an independent committee to itemize
yeneral solicitation costs, section 26(b) provides that a committee shall report
"the total amount of expenditures made during the period covered by the campaign
statement.” In order to comply with this provision, an independent committee
such as the Democratic Leadership Fund must report its total fund raising expen-
ditures for the reporting period in question as a single line item in campaign
Statements filed with the Department.
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Your letter did not include a specific statement of facts describing the
Democratic Leadership Fund's fund raising activities. Therefore, this response
is an interpretative statement and does not constitute a declaratory ruling.

Very truly yours,

ey /

Phillip T. Frangos
Director
Office of Hearings and Legislation
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