
STATE OF M I ~ I I G A N  
TERM LYNN LAND, SECRE~ARY OF STATE 

DEPARTMENT OF STATE 
 LA^-srsra 

May 30,2003 

Eric E. Doster 
Foster, Swift, Collins & Smith, P.C. 
3 13 South Washington Square 
Lansing, Michigan 48933-21 93 

Dear Mr. Doster: 

This is a response to your request for a declaratory ruling under the Michigan Campaign Finance 
Act (MCFA), 1976 P.A. 388, as amended. 

FACTS 

Your statement presents the following facts: 

1 .  The Michigan Republican State Committee (MRSC) organizes and finances 
conventions, meetings, and conferences. 

The MRSC organizes and finances three types of conventions: (a) odd-year 
conventions where party oficers are selected; (b) fall conventions in even-numbered 
years where nominations for public offices are determined; and (c) spring 
conventions in presidential election years where national convention delegates are 
selected. With the exception of fall conventions held in even-numbered years, none 
of the offices at stake at the MRSC's conventions are public offices. Moreover, none 
of the resolutions adopted at the MRSC's conventions are ballot questions since none 
will appear on a ballot at an election for public office. Significantly, no political fund 
raising is conducted at MRSC odd-year state conventions and spring conventions held 
in presidential election years. 

3. The MRSC's meetings are internal political party gatherings. While members of the 
public are certainly welco~ne to attend MRSC meetings, these are not candidate 
rallies, nor are candidates nominated at MRSC meetings. Although resolutions are 
occasionally adopted at MRS meetings, none of these resolutions are ballot questions 
since none will appear on a ballot at an election for public office. Significantly, no 
political fund raising is conducted at MRSC meetings. 
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4. On occasion, the MRSC organizes and finances conferences, such as the biennial 
Mackinac Conference and a Midwest Leadership Conference. Again, while members 
of the public are certainly welcome to attend these internal political party 
conferences, these are not candidate rallies, nor are candidates nominated at MRSC 
conferences. Resolutions are not adopted at MRSC conferences. These conferences 
are internal political party functions, the purpose of which is to educate participants 
on various topics, and are primarily issue-oriented in nature. Significantly, while an 
attendance fee is customarily charged to defray expenses of the conference, no 
political fund raising is conducted at the MRSC conferences. 

5 .  In a Declaratory Ruling dated August 21, 1979, Secretary of State Richard H. Austin 
concluded that the Act was not applicable to odd-year state conventions because: 

a. None of the offices at stake at this particular convention are public off~ces; and 

b. none of the resolutions to be adopted are ballot questions since none will appear 
on a ballot at an election for public office. 

Your request seeks the Department's confirmation that the MCFA does not apply to the MRSC's 
odd-year state conventions, spring conventions in presidential election years, meetings, and 
conferences, as described above. 

ANALYSIS 

As you note in your statement of facts, the Department has addressed this issue in its August 21, 
1979 declaratory ruling to Mr. Richard McLellan. The facts that you presented are substantially 
similar to those presented by Mr. McLellan. Specifically, Mr. McLellan noted that his client, a 
corporation, wished to spend funds at a political party convention for the purpose of influencing 
the election of a party chair. No candidates for elective office were nominated at the convention. 
In that statement, the Department opined: 

Section 6 of the Act (MCLA S 169.206) defines "expenditure" as meaning 
anything of ascertainable monetary value given to influence an election. 
"Election" is defined in Section 5(1) (MCLA 169.205(1) as "a primary, general, 
special, or millage election held in this state or a convention or caucus of a 
political party held in this state to nominate a candidate." "Candidate" is defined 
in Section 3(1) (MCLA §169.203(1) as an individual holding or seeking an 
elective office. "Elective office" is defined as a public office filled by an election. 

None of the offices at stake at this particular convention are public offices; 
moreover, none of the resolutio~ls to be adopted are ballot questions since none 
will appear on a ballot at an election for public office. Section 2(1) (MCLA 5 
169.202(1) defines "ballot question" as a question which is submitted or which is 
intended to be submitted to a popular vote at an election whether or not it 
qualifies for the ballot. 
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Accordingly, the expenditures in question are not prohibited by the Act and also 
need not be reported or recorded as expenditures under the Act. 

The Department can see no reason to depart fiom the rationale enunciated in the McLeilan 
ruling. 

The MCFA does not govern the activities of persons-including political parties-whose 
activities cannot be defined as contributions or expenditures. It is the Department's opinion that 
the MCFA does not apply to the MRSCYs odd-year state conventions, Presidential-year spring 
conventions, meetings, or conferences, as described in your statement of facts. 

Because your request does not include a complete statement of facts sufficient to form the basis 
for a declaratory ruling, this response is idonnational only and constitutes an interpretive 
statement with respect to your inquiries. 

Please contact the Bureau of Legal and Regulatory Services at (5 17) 24 1-3463 if you have any 
additional questions. 

Sincerely, 

Brian DeBano 
Chief Operating Officer 

BD/DEM/kc 
cc: Bureau of Legal and Regulatory Services 




