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CHenorable William Faust
The Senate -
Capitol Building
Lansing, Michigan
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'3Th15 is in response to your recent request for an interpretation of various

~ “provisions of ‘the Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended.

Your first two questions deal with the relationship between an officeholder
erpense fund_and a ballot question committee. Specifically you ask:

"1} 1s it permissible for an officeholder to transfer funds
from an established officeholder expense account to a
commi ttee supporting or opposing a ballot question?

1f the answer to 1} is affirmative, may the funds be
contributed directly to the ballot question comnittee
account, or may the moneys only be used to purchase tickets
to a fund raising event sponsored by the ballot question
Loum1ttee7”

~F
—

section 89 of the Act {MCL 169.249) permits a public official to establish an
'officphoider expénSe fund. The fund "may be used for expenses incidental to

the person's office.” The fund may not be used for wmaking contributions and

expenditures to furthcr the election of the public official establishing the

fund.

. Your fxxst questxon focuses ‘on the issue of whether a disbursement by an office-

“‘no)inr expense fund to a ballot question comnittee s an expense incidental to
office. In answering this questien it could be said that an officeholder, like
any other person, may take positions on issues and support or oppose a ballot
guestion with his or her personal funds. However. it is also true that office-
holders, because of their office, are in a unique pos1t1on they are elected to
office with the expectation that they will be more active than other citizens. By
virtue of being an officeholder an individual is expected and obliged to take
positions on issues facing the community. In this political system the expendi-
ture of money in support or opposition to an issue is one of the fundamental

ays of promoting a particular political view. Since an afficeholder has a
special obiigation to take positions on issues facing his or her constituency,
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it is clear that such an activity is incidental to the person's office. Since

" support or opposition to a ballot question is incidental to the office, an

officeholder may use an officeholder expense fund to support or oppose a ballot

. Question.” Such support or-opposition can be manifested by making either contri-

butions or independent expenditures in support or opposition to the ballet question.

With respect to yoursecondguestion, support or opposition to a baliot question
is quite different from purchasing tickets to another candidate's fund raiser.

in a letter to Senator Gary 0. Corbin on March 21, 1978 the Department indicated
that the purchase of tickefs to another candidate's fund raiser was incidental to
the candidate’s office because it has long been customary for candidates to
purchase such tickets. Since the support or opposition to the ballot question

is itself the Fetiyvity which is incidental to the office, there is no prohibition
against direct contribution from an officcholder expense fund to a ballot question

oo Etae.

Your third and fourth questions deal with contributions by one bellaot question
committee to another ballet question committee, Specifically you ask:
"3} May a committee formed to support a ballot question
contribute or transfer its funds Lo the account of
another committee formed to support or oppose another,
‘seéparate ballot question?

4} 1f the answer to question 3) is affivmative, are there
conditions or restrictions which would apply to this
transfer?”

A review of the Act discloses no direct or indirect prohibition against contri-
butions by .one ballot question committee to anothér. Candidate committees are
prohibited from making contributions to other candidate cowmmittees by section
44(2) of the Act (MCL 169.244) and corpcrate separate segregated funds are not
permitted by section 55(2) (MCL 169.255{2)) to make contributions or expenditures
on behalt of political committees. The only limitations on ballot question
committeesare that section 2(2) of the Act limit a baljot question committee to
activities for or against ballot questions and does not permit such a conmittee
..to contribute or make expenditures for the purpose of influencing or attempting
“to:influence the action of ‘the voters for or against the nomination or election
of-a candidate. ' h

- The restrictions that apply te such contributions by one ballot question committee

 to another are -the Act's requirements that all such contributions be regorted by
both the committee making the expenditure and the committee receiving the contri-

bution. A ballot gquestion committee which supports or cpposes a question must

also file a post qualification statement required by section 34(2) of the Act

(MCL 169.235) if it has made contributions or expenditures in support or

opposttion of the question during the period covered by the report.
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