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August 11, 1993 

Mark R. Fox 
Fraser Trebilcock Davis & Foster, P.C. 
1000 Michigan National Tower 
Lansing, Michigan 48933 

Dear Mr. Fox: 

This is in response to your request for an interpretation of the Michigan 
Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended. Specifically, you 
ask whether a contribution from a minor to a gubernatorial candidate committee 
is a "qualifying contribution" which may be matched with money from the state 
campaign fund. 

Pursuant to the Act's public funding provisions, a gubernatorial candidate in 
a primary election is required to raise 575,000 in qua1 ifying contributions 
before he or she may receive money from the state campaign fund. The 
candidate may then obtain $2.00 from the state campaign fund for each $1.00 of 
qualifying contribution, up to a maximum of $990,000. 

\ 

"Qualifying contribution" is defined as follows: 

"Sec. 12. (1) 'Qualifying contribution' means a contribution of 
money made by a written instrument by a person other than the 
candidate or the candidate's immediate family, to the candidate 
committee of a candidate for the office of governor which is 
5100.00 or less and-made after April 1 of the year preceding a 
year in which a governor is to be elected. Not more than $100.00 
of a person's total aggregate contribution may be used as a 
qualifying contribution in any calendar year. Qualifying 
contribution does not include a subscri~tion, loan, advance, 
deposit of money, in-kind contribution or expenditure, or anything 
else of value except - as - prescribed in this act."- [MCL 169.212(1)] . . 

This definition doe< not 1 imi t*, 'qua1 ifyingS contribution". to a:"contribution ';? .:---2. 
received from a person who has reached the age of majority. However, as you 
suggest in your letter, the dispositive issue is whether the minor must 
exercise ownership and control over the funds used to make the contribution. 

You point out that under the Federal Election Campaign Act, a minor "may 
contribute to Federal candidates subject to the limits generally applicable to 
all persons" if the funds are owned and controlled exclusively by the minor 
and the decision to contribute is made knowingly and voluntarily. (Federal 
Election Commission Advisory Opinion 1976-13 .) Exclusive ownership and 
control is required to ensure that a parent or guardian does not exceed his or c-, her own contribution 1 imitation by contributing additional funds in the 
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mi nor's name. 

Section 53 of the Campaign Finance Act (MCL 169.253) states as follows: 

"Sec. 53. For purposes of sections 49 to 53 a contribution or 
expenditure by a dependent minor shall be reported in the name of 
the minor but shall be counted against the contribution 
limitations of the minor's parent or guardian, as set forth in 
section 52." 

Contributions to a publicly funded gubernatorial candidate committee are 
subject to the contribution limitations of section 69 of the Act (MCL 
169.269). Therefore, section 53 of the Act, which is 1 imited in its 
application to sections 49 to 53, does not apply to a minor's contributions to 
a gubernatorial candidate committee. As a consequence, the minor's 
contribution is not automatically counted against the contribution limitation 
of the minor's parent or guardian. 

However, notwithstanding the'self-limiting clause of section 53, section 70 of 
the Act (MCL 169.231) makes it clear that a contribution from a minor that is 
directed or controlled by a parent or guardian is attributable to both the 
minor and parent. This section provides: 

r . .  

"Sec. 70. A contribution or expenditure which is controlled by, 
or made, at the direction of, another person, including a parent 
organization, subsidiary, division, committee, department, branch, 
or local unit of a person, shall be reported by the person making 
the expenditure or contribution, and shall be regarded as an 
expenditure or contribution attributable to both persons for 
purposes of expenditure or contribution limits." 

Thus, in answer to your question, a contribution from a minor is matchable 
under the Act's public funding provisions and subject to the contribution 
limitation applicable to other individuals ($3,400 in an election cycle) if 
the contribution is made from funds directed and controlled solely by the 
mi nor. 
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r .11 ~his'res~onse is inforiational only and does not constitute a declaratory' -,:i - -. 
rul ing. 
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