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Septentber 15, 1983 

Mr. Patrick C- Hancock, J r .  
1625 Meadow Lane 
Wolverine Lake, Michigan 48088 

Dear Mr. Hancock: 

This i s  i n  response t o  your request f o r  a declaratory ruling concerning the 
appl icabi l i ty  of the Campaign Finance Act, 1976 PA 388, .as' amended (" the Act") 
t o  an individual who i s  nominated as a candidate by the v i l lage  council pursuant 
to  the v i l lage  charter.  

You s t a t e  tha t  you gave a writ ten authorization to  the  f i l i n g  o f f i c e r  to  have 
your name appear on the ba l lo t  since an insuff ic ient  number of nominating pe t i t ions  

.- - - - -  -. 
were f i led .  

Specif ical ly ,  you ask i f  under these circumstances you qualify as a "candidate!' 
subject t o  the reportins requirements of the Act. 

Section 3(1)  (MCL 169.203(1)) s t a t e s  in pertinent part:  

"'Candidate' means an individual: ( a )  who f i l e s  a fee ,  a f f i d a v i t  
of incumbency, o r  norni rlating pet i t ion f o r  an e lec t ive  of f ice ;  
(b)  whose nomination as  a candidate fo r  e lec t ive  of f ice  by a 
pol i t ica l  party caucus o r  convention i s  ce r t i f i ed  to  the appro- 
pr ia te  f i f  i  ng  o f f i c i a l  ; (c )  who receives a contribution, makes 
an expenditure, or  gives consent f o r  another person t o  receive 
a contribution o r  make an expenditure with a view to  bringing 
about the individual 's  nomination o r  election t o  an e l ec t ive  
o f f i ce ,  whether or  not the specif ic  e lect ive of f ice  f o r  which 
the individual will  seek nomination or  election i s  known a t  the 
time the contrSbution i s  received o r  the expenditure i s  made; o r  
( d )  who i s  a n  off ice t~older  who i s  the subject of a recal l  vote. 
Unless the officeholder i s  const i tut ional ly or  legal 1y barred 
from seeking reelection o r  f a i l s  t o  f i l e  fo r  reelection t o  tha t  
o f f i ce  by the applicable f i  1 ing dead1 ine,  an elected officeholder 
shal l  be considered to  be a candidate f o r  reelection t o  t h a t  same 
o f f i cc  f o r  the purposes o f  t h i s  ac t  only." 

J 

\ 

According to the information in your l e t t e r ,  you d i d  not f i l e  a fee ,  a f f idavi t  
of incumbency o r  nonlinating peti tion for  e lect ive of f ice ;  nor were you nolilin;~tc?d 
by a party caucus or  convention and ce r t i f i ed  to  the appropriate f i  1 itlc- o f f i c i a l  ; 

J nor did you receive a contribution or  make an expenditure to  in f l i~ence  your 
elect ion to public o f f i ce ;  nor were you appointed t o  an e l ec t iv?  o f f i cc .  
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A persuasive argument could be made t h a t  you became a "candidate" whey you 
authorized the v i l lage  clerk to  place your name on the ba l lo t .  Such an 
authorization could be considered t o  be equivalent t o  f i l i n g  a  nominating 
pet i t ion.  Reading the Act i n  t h i s  way would cer ta in ly  correspond t o  the 
common sense bel ief  t h a t  a person whose name i s  on the b a l l o t  i s  a candidate. 

As you point out,  however, section 3 does not  spec i f ica l ly  include your f a c t -  
s i tua t ion  i n  the def ini t ion of the term "candidate." A f a i l u r e  t o  f i l e  a  
statement of organization not only involves l a t e  f i l i n g  fees b u t  a l sa  includes 
the poss ib i l i ty  .of a criminal prosecution i f  i t  extends f o r  more than 30 days. ' 

The general ru le  is tha t  penal provis,ions of a s t a t u t e  a r e  t o  be read s t r i c t l y .  

I n  the fac t  s i tua t ion  you present there i s  no language i n  section 3 which 
spec i f ica l ly  requires a  candidate appointed by the 'vil lage council t o  r u n  
f o r  vi l lage o f f i ce  to  f i l e  a  statement of organization. However, section 3 
does mandate the f i l i n g  of a statement of organization when a contribution 
is received, an expenditure is made o r  the  person becomes an officeholder. 

This response const i tutes  a  declaratory ruling concerning the appl icabi l i ty  
o f  t he  A c t  t o  the  f ac t s  enumerated in your request. 

. , 

Richard H. Austin 
Secretary of S ta te  
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