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Karen Holcomb-Merrill
Executive Director
Common Cause in Michigan
109 East Oakland
Lansing, Michigan 48906

Dear Ms. Holcomb-Merrill:

This is in response to your request for an interpretive statement under the
Michigan Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended.

Your request was made available to the public as required by section 15(2) of
the Michigan Campaign Finance Act (MCL 169.215). There have been no written
comments submitted by interested persons pursuant to that section.

You ask the following questions:

"Is it a violation of the Act when a trade association,
corporation, or school reimburses an empioyee for campaign
contributions made by the empioyee?

Is it a violation of the Act when a trade association,
corporation, or school gives an employee additional salary for the
purpose of making campaign contributions?

Is it a violation of the Act when a lobbyist charges his or her
client(s) for campaign contributions made by the lobbyist?"

Section 41(6) (MCL 169.241) is one of several anti-laundering provisions found
in the Act. This section prohibits a person from making a contribution in
another person’s name. Specifically, section 41(6) provides:

"Sec. 41. (6) A contribution shall not be made, directly or
indirectly, by any person in a name other than the name by which
that person is identified for legal purposes. A person who
violates this subsection is guilty of a misdemeanor and shall be
punished by a fine of not more than $1,000.00, or imprisoned for
not more than 90 days, or both, and if the person is other than an
individual the person shall be fined not more than $10,000.00."

An employer who reimburses an employee for contributions made by the employee
or winc pays additional salary to an employee for the purpose of making
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contributions is actually making an indirect contribution to the committee
receiving the contribution. The indirect contribution is not disclosed,
however, because it was made in the employee’s name. Section 41(6) prevents
this circumvention of the Act’s reporting requirements by prohibiting the
employer from making a contribution in a name other than its own, including a
contribution in an employee’s name.

A client who is charged by a Tobbyist for contributions made by the lobbyist
is also making indirect contributions "in a name other than the name by which
[the client] is identified for legal purposes." Section 41(6) prohibits such
contributions. Therefore, a lobbyist or lobbyist agent may not seek
reimbursement or additional fees from a client for contributions made by the
lobbyist or lobbyist agent.

While section 41(6) applies to trade associations, corporations, schools and
other entities, corporations and their employees are subject to additional
restrictions. Pursuant to section 54(1) of the Act (MCL 169.254), a
corporation is prohibited from making a contribution or expenditure with
respect to candidate elections. 1In addition, section 54(2) prohibits
contributions or expenditures by any person acting on behalf of a corporation.
Section 54 states, in pertinent part:

"Sec. 54. (1) Except with respect to the exceptions and
conditions in subsection (2) and section 55, and to loans made in
the ordinary course of business, a corporation may not make a
contribution or expenditure or provide volunteer personal services
which services are excluded from the definition of contribution
pursuant to section 4(3)(a).

(2) An officer, director, stockholder, attorney, agent, or any
other person acting for a corporation or joint stock company,
whether incorporated under the laws of this or any other state or
foreign country, except corporations formed for political
purposes, shall not make a contribution or expenditure or provide
volunteer personal services which services are excluded from the
definition of contribution pursuant to section 4(3)(a)."

An employee who receives reimbursement from a corporation or who is paid
additional salary by a corporate employer for the purpose of making
contributions is clearly a "person acting for a corporation.” In these
circumstances, the employee is prohibited from making a contribution to a
committee authorized to support or oppose candidates, including a candidate
committee, an independent committee (often referred to as a "PAC"), a
political committee or a political party committee.

Section 54(1) also prohibits a corporation from paying or reimbursing an
employee for a contribution or expenditure in a candidate election, regardless
of the application of section 54(2). Section 54(1) continues the longstanding
prohibition in Michigan law against corporate involvement in candidate -
elections. This section cannot be avoided by allowing a corporation to
indirectly make a contribution that it is directly prohibited from making. A



Karen Holcomb-Merrill
Page 3

corporation is therefore precluded by section 41(6) and section 54(1) from
paying additional salary or a reimbursement to an employee for a contribution
made to influence the nomination or election of a candidate.

This response is informational only and does not constitute a deciaratory
ruling.

Very truly yours,

7 esgr

Phillip T. Frangos
Deputy Secretary of State
State Services






