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Honorable Raymond W .  Hood 
Michigan House of Representatives 
S t a t e  Capitol 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Representative Hood: I 
This i s  in response to your inquiry ccncerning P . A .  388 of 1976 (" the  Act") .  / 
You asked whether you may use funds in your o f f i ceho lder ' s  expense fund o r  . . - 

in your candidate corni t tee  account t o  pay fo r  sponsorship of a  baseball 
team. 

Section 49 of. the Act (PICLA 3 169.249) pernii t s  an e lected pub1 i c  o f f i c i a l  t o  
es tab l i sh  an o f f i ceho lder ' s  expense fund. The fund may be used fo r  expenses 
incidental  to the  person's o f f i c e .  The fund may not be used t o  rnake 

a contributions aaa expenditures t o  fur ther  the nomination o r  e lec t ion  o f  
the officeholder.  

< .  

I t  has not been uncomon fo r  an elected pub1 i c  o f f i c i a l  t o  sponsor a t h l e t i c  
teams. I t  may be observed t ha t  the expenditure of monies f o r  t h i s  purpose 
by an officeholder i s  often .necessitated by, and therefore incidental  t o ,  
the person's o f f i c e .  

Consequently, funds in your officeholder expense fund may be used fo r  
sponsorship of a  baseball team. Caution should be exercised,  however, t o  
avoid advert ising in conjunction with the sponsorship which may be, construed 
as furthering your nomination or e,lection t o  public o f f i c e .  For example, 
i f  sponsorship includes the purchase of team s h i r t s ,  the  l a t t e r  should not  
bear such words as "vote for" o r  " reelect ."  

L 

Section 6 of the Act (MCLA § 169.206) defines "expenditure" as "a payment, 
donation, loan, pledge, o r  promise of payment of money o r  anything of 
ascertainable rnonetary value for  goods, mater ia ls ,  se rv ices ,  o r  fac i l  i t i e s  
in assistance of ... the nomination o r  e lec t ion of a  candidate . . ." Section 3 
of the Act (MCLA 5 169.203) provides that  an elected off iceholder  i s  a  
candidate fo r  reelection t o  the same of f i ce .  
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As an incumbent S ta te  Representative, you are  considered a candidate under 
the provisions of the Act. As such, your candidate committee i s  authorized 
to  hake expenditures in ass is tance  of your renomination and reelect ion t o  
o f f i c e .  I f  you construe the sponsorship of a pa r t i cu la r  baseball team as 
ass i s t ing  your renomination and reelect ion,  monies in your candidate 
connilittee account may be used fo r  t h i s  purpose. In t h i s  ins tance ,  any 
iden t i f i ca t ion  borne by uniforms o r  other materials  involved in sponsorship 
may be related d i r ec t l y  to  your campaign f o r  ree lect ion.  

I n  conclusion, a baseball team may be sponsored with monies froin e i t h e r  
your off iceholder ' s  expense fund o r  candidate cornmi t t e e .  The choice in 
each instance of sponsorship i s  based on the f ac t s  and your determination 
as to  whether the pa r t i cu la r  sponsorship i s  incidental to  your o f f i c e  o r  
whether i t  fu r the rs  your ree lect ion to  o f f i ce .  

This response may be considered as informational only and not as cons t i tu t in  
a declaratory rul i  n g  . 
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