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January 10, 1979

Honorable Raymand W. Hood
Michigan louse of Representatives
State Capitol

Lansing, Michigan 48909

Dear Representative Hood:

This is.in response to yocur request concerning the applicability of
the Campaign Finance Act, P.A. 388 of 1976 ("the Act"), as amended,
to a petty cash fund. ‘
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You state you desire to establish a petty cash fund consisting
entirely of officeholder expense fund monies. You ask whether the
preceding 1s permissible under the Act. ‘

Section 49(1) of the Act (MCLA 8169.249) states “an elected public
official may establish an officeholder expcnse fund. The fund may

be used for expenses incidental to the person's office. The fund wray
not be used to make contrzbut1ons and expenditures to further the
nomxnation or election of that public official.”

A petty cash fund may be established with monies from'an;officholder
expense fund. In that instance, however, the petty cash fund must
be entirely separate and dlstxnct from any petty cash fund of the

candidate's committee. As such, it may be used on]y for expenses
jncidental to the person's office.

Just as offwcholder expensce fund reparting and procedural requirements,
unless otherwise indicated in the Act, are parallel to those for candidata
and other committees, reporting and procedural requirements applicable

to petty cash funds established with candidate committee monies are appli-
cable also to petty cash funds credited with officeholder fund monies.
Thus, for example, a single cxpenditure from a netty cash fund shall not

excead $50.00 regardless of whether the fund is established with candwdate
committee or officeholder fund monies.

This response may be considered informational oniy ’nd not as constituting
a declaratory rullng

Very truly vours,

/ D Dot

Phillip T. //iangos, UTFGCTOP
Office of Hearings & Lej.sialion
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