
Brett J. McRae 
Campaign Finance Services 
403 West Fourth Street 
Charlotte, Michigan 48813 

Dear Mr. McRae: 

STATE OF MICIDGAN 

RuTH JoHNSON, SECRETARY oF STATE 

DEPARTMENT OF STATE 
LANSING 

March 14, 2017 

The Michigan Department of State (Department) acknowledges receipt of your letter dated 
December 6, 2016, requesting the issuance of a declaratory ruling or interpretive statement 
regarding the Department's interpretation of the Michigan Campaign Finance Act (MCFA or 
Act), 1976 PA 388, MCL 169.201 et seq., as it applies to your client's intention to make an 
expenditure for an incidental expense. A copy of your request was published on the 
Department's website beginning December 9, 2016 inviting public comments regarding your 
request, but none were received. 

The MCFA and Administrative Procedures Act (APA), 1969 PA 306, MCL 24.201 et seq., 
require the Department to issue a declaratory ruling if an interested person submits a written 
request that presents a question of law and a reasonably complete statement of facts. MCL 
24.263, 169.215(2). If the Department declines to issue a declaratory ruling, it must instead offer 
an interpretive statement "providing an infonnational response to the question presented [.]" 
MCL 169 .215(2). As the factual statement provided in your letter is insufficient to support the 
issuance of a declaratory ruling, the Department issues this interpretive statement in response to 
your request. 

According to your letter, you represent an incumbent Member of the Board ofTrustees of 
Michigan State University (MSU or University) who intends to transfer a portion of the excess 
funds remaining in her candidate committee directly to MSU. You ask whether this proposed 
course of action represents "a permissible officeholder incidental expense under MCL 
169 .209( 1 )(g)?" 

In essence, the Act limits a candidate committee to making tlu·ee different types of disbursements 
of its funds: 

1. Section 6 (MCL 169.206) defines "expenditures" as being made in assistance of the 
nomination or election of the candidate who controls the candidate committee. 

2. Section 21 a (MCL 169.221 a) authorizes a candidate committee to make expenditures for 
" incidental expenses." Section 9 (MCL 169.209) defines an incidental expense as "an 
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expenditure that is an ordinary and necessary expense, paid or incuiTed in carrying out 
the business of an elective office[,]" and includes a non-exclusive list of 16 specific 
categories of acceptable incidental expenses. 

3. Section 45 (MCL 169.245) lists the exclusive means by which a candidate committee 
may dispose of residual campaign at the time of dissolution. 

Your request primarily concerns the second type of disbursement, a payment or transfer that 
constitutes an incidental expense within the meaning of the Act. Under section 21a of the 
MCF A, MCL 169.221 a, incumbent officeholders are authorized to use candidate committee 
funds to make expenditures for incidental expenses: 

A candidate committee of a candidate who is elected or appointed to an elective 
office may make an expenditure for an incidental expense for the elective office 
to which that candidate was elected or appointed. Except as othetwise 
specifically provided in this act, an expenditure for an incidental expense by a 
candidate committee under this section is an expenditure under this act. 

In order to qualify as a permissible expenditure, the candidate committee's spending must satisfy 
the statutory definition of an incidental expense. Among other purposes, the term "incidental 
expense" is defined to include an expenditure made in the form of"[ a] donation to a tax-exempt 
charitable organization, including the purchase of tickets to charitable or civic events." MCL 
169.209(1 )(g). 

Under section 501(c)(3) ofthe Internal Revenue Code, 26 USC 501(c)(3), an entity that is 
"organized and operated exclusively for ... educational purposes," qualifies as exempt from 
paying taxes on its income. According to the Internal Revenue Service: 

To be tax-exempt under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, an 
organization must be organized and operated exclusively for exempt purposes set 
forth in section 501(c)(3), and none of its earnings may inure to any private 
shareholder or individual. In addition, it may not be an action organization, i.e., it 
may not attempt to influence legislation as a substantial part of its activities and it 
may not participate in any campaign activity for or against political candidates. 
Organizations described in section 501(c)(3) are commonly referred to as 
charitable organizations.' 

Although not specified in your letter, research confirms that MSU is a tax exempt charitable 
organization under 26 USC 501(c)(3).2 Accordingly, the University qualifies as a tax exempt 
charitable organization for purposes ofMCL 169.209(l)(g) and as an incumbent Member of the 
Board ofTmstees, your client is authorized by the Act to make a donation to MSU. 

1 See Exemption Requirements- 501 (c)(3) 01ganizations, Intemal Revenue Service, January 26, 2017 available at 
https:/ /www. irs. gov/chari ties-non-pro fits/charitable-organizations/ exempt ion-reg u i rements-sect ion-50 1-c-3-
organizations (viewed February 17, 2017). 
2 See Certificate of Sales and Use Tax Exempt Status, Michigan State University, January 17, 20 17, available at 
http://www.ct1r.msu.edu/download/fonns/ex50e.pdf (viewed February 15, 20 17). Additionally, MSU's tax exempt 
status was verified through the Internal Revenue Service's "Exempt Organizations Select Check" online database, 
available at https://apps.irs.gov/app/eos/ (viewed Febmary 16, 20 17). 
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It is understood that because the Act requires a candidate to maintain a candidate committee until 
he or she "is constitutionally or legally barred from seeking reelection or fails to file for 
reelection to that office by the applicable filing deadline," your client is not currently in the 
process of dissolving her candidate committee. MCL 169.203(1 )(e), 221. This is significant 
because a different law governs the disposition of any remaining candidate committee funds at 
termination. Under section 45(2)(b ), MCL 169.245(2)(b ), residual candidate committee funds 
may be transferred at dissolution to "a tax exempt charitable organization, as long as the 
candidate does not become an officer or director of or receive compensation, either directly or 
indirectly, from that organization." MCL 169.245(2)(b). Once the process ofwinding down 
commences, disbursements from your client' s candidate committee will be subject to this 
restriction. 

The foregoing constitutes an interpretive statement with respect to the questions presented in 
your December 6, 2016 request. 

Sincerely, 

Michael J. Seny o 
Chief of Staff 


