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Dear Mr. Johnson: |

This is in response to your inquiries concerning the Campaign Finance Act
("the Act"), P.A. 388 of 1976, as amended.

You ask whether a separate segregated fund may act as a third-party conduit
for a contribution to a candidate committee.

More specifically, you inquire whether an employee of a corporation may “"ear-
mark" his or her contribution to a separate segregated fund so that the contribution
will be transmitted by the separate segregated fund to the designated candidate
consistent with the contributor's intent. You also ask whether it makes a difference
as to whom the contribution check is made payable. Finally, you inquire as to the
impact of such a transaction upon contribution 1imits set forth in the Act.

Section 44(1) of the Act (MCLA §169.244(1)) provides "a contribution shall
not be made by a person to another person with the agreement or arrangement that
the person receiving the contribution will then transfer that contribution to a
particular candidate committee." Section 11(1) (MCLA §169.211(1)) defines “"person"
to include a committee. -In order to function pursuant to this Act, a separate
segregated fund must register and report as a committee.

The Attorney General in 0AG No. 5279, dated March 22, 1978, stated, "It must
be noted that the administration of such a fund (a separate segregated fund) and
the authorization of expenditures from the fund must be by .the board of directors

of the corporation or by a comnittee authorized by the board of directors of the
corporation.” _

The definition of "expenditures" in Section 6(2) of the Act (MCLA 8169.206(2))
includes “contributions".

Accordingly, a separate segregated fund may not recefve a contribution desig-
nated by the contributor to be given to a specific candidate committee. To allow
an “"ear-marked" contribution of this type would violate the prohibition of Section
44(1). It would place the "authorization of expenditures" function in the hands

of the contributing corporate employee, contrary to the ruling of the Attorney
General.

M3-a3 %/

uoBiyiw o 31015 3yi Aq painpoiday



Mr. Clifford L. Johnson
May 29, 1979
page 2

The answer to your first principal question makes answers to your ancillary
queries unnecessary.

This response may be considered as informational only and does not constltute
a declaratory ru]lng

Very tru yours,
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Ph11€t;4;<72iangos, Director ;Pdlﬂnﬁd |
Office of Hearings & Legislation 1
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