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RICHARD H. AUSTIN Q SECnETAnY OF STATE 

STATE TREASURY DU lLD lNG 

'I 

Mr. David R. Jus t i an  
4453 Oak~rood Drive 
Okernos , Mi chi gan 48864 

Dear Mr. Jus t i an :  

Tliis is  in response t o  your request  concerning several provisions of t he  Campaign 
Finance Act, P.A. 388 of 1976, as  'amended ( " the  Act") .  Your questions a r e  
answered in the  order  in  which they were ra ised.  

1 )  I s  a  v iola t ion of Section 47 of the  Act (MCLA 5 169.247), which 
requires  printed material  to  iden t i fy  the  person who paid f o r  i t ,  
f a t a l  t o  the  va l i d i t y  of ba l l o t  question pe t i t i ons?  

A v io la t ion of Section 47 of the  Act does not a f f e c t  the  v a l i d i t y  of ba l l o t  question 
pe t i t ions .  Pe t i t i ons  a r e  qua l i f i ed  pursuant t o  the provisions of the Michigan 

,! Election Law, not the  Campaign Finance Act. 

2)  Does a blank, co~nrnercial l y  printed candidate nominating p e t i t i o n ,  
which i s  purchased by a  candidate,  have to  bear t he  i den t i f i c a t i on  
statemen-t s e t  f o r t h  in Section 47? 

3) Does a candidate nominating pe t i t i on ,  printed by the  candidate,  
have t o  bear the i den t i f i c a t i on  statement s e t  f o r t h  i n  Section 47? 

4 )  May the i den t i f i c a t i on  required by Section 47 be printed upon the  
detachable portion of t he  ba l l o t  question and candidate pe t i t i ons?  

Section 47 provides a l l  printed matter having reference t o  an e l ec t i on ,  candidate,  
, or  ba l l o t  question,  sha l l  bear upon i t  the  name and address of the  person paying f o r  

the matter. The i den t i f i c a t i on  m u s t  be in a  place and i n  a p r i n t  c l e a r l y  v i s i b l e  t o  
and readable by an observer, a s  required by Rule 169.36 of the  General Rules promul- 
gated by the  Secretary of S t a t e  t o  implement the Act. 

The body of a  pe t i t i on ,  with space f o r  s ignature ,  i s  pr in ted on a  s i ng l e  page. The 
information provided o n  a candidate pe t i t i on ,  e - g .  , nanie of  candidate,  address,  o f f i c e  
sought, i s  s u f f i c i e n t  to r e l a t e  the pe t i t ion  t o  a  spec i f i c  candidate.  However, t h i s  
i s  n o t  the case with respect  t o  a ba l l o t  question p e t i t i o n .  Several committees may 
be ac t i ve  r e l a t i v e  t o  the same ba l l o t  question;  the  information on the  ballo-t  question 
pe t i t ion  i s  inadequate t o  iden t i fy  a  pa r t i cu l a r  comrni t t e e .  
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Consequently, a candidate peti t ion which i s  printed by the  candidate or purchased 
from a commercial source does n o t  have t o  bear an ident i f ica t ion .  An exception 
to  th i s  determination, however, i s  a candidate pet i t ion with a detachable shee t -  
In  t h i s  instance, the detachable portion must bear the ident i f ica t ion  required 
by Section 47. A ballot  question petit ion which i s  printed by a committee o r  
purchased from a commercial source must carry the ident i f ica t ion .  

A commercially preprinted pet i t ion may be rubber-stamped with the required information. 
I n  any event, a n  affected petit ion must be printed or  stamped with the ident i f icat ion 
prior to  circulat ion.  

5)  Are independent expenditures m~de by a n  independent committee 
limited by Section 52(3) (MCLA § 169.52) or  any other  provision 
of the Act? 

The Act does not establish l imitations concerning the amount of independent expenditures 
which may be made by any group, including independent c o m i t t e e s .  The Act only provides 
l imitations on contributions. 

6) Since the reporting requirements of Section 51 (14CLA ?i 169.251) 
a r e  not applicable to  a committee, must a committee meet any reporting 
requirements with respect to independent expenditures other than 
the f i l i n g  of regular campaign finance statements? 

The Act does not impose reporting requirements 'other than the f i l i n g  of regular 
campaign stateinents, upon  a committee for  independent expenditures. 

7 )  Does Section 34 of' t h e  Act (I-1CLA 5 169.234) esiabl ish the 
closing and f i  J ing dates for  campaign statements required 
of ballot  question committees? 

Closing and f i l ing  date deadlines are  s e t  forth in Section 34 fo r  campaign s t a t e -  
ments f i l e d  by ba l lo t  question committees. 

8) Does the definit ion of "committee" provided in Section 3(4)  
(MCLA 2 169.203) require an individual to  r eg i s t e r  as a 
corni t tee  i f  his o r  her expenditures exceed $200.00? 

The defini t ion of "committee" in Section 3(4) does n o t  require an individual,  other 
than a candidate, t o  form a committee u p o n  making an expenditure in any amoun t .  
I n  f a c t ,  the s ta tu te  provides "an individual, other than a candidate, shall  not 
const i tute  a committee." 

9 )  Does a n  advertisement sold for  the back of pe t i t ions  in order 
to raise  money for  the printing of the pe t i t ions  have to bear 
the identification required by Section 47? 

Each advertisement sold fo r  peti t ions must bear an ident i f ica t ion  as required by 
Section 47 of the Act. 



) This response nlay be considered as inforn~ational only and not as consti tuting a 
dec la ra to ry  rul ing. 

Very tr&y yours, 

Office o f  Hearings and  Legislation 




