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July 18, 1986

Mr. Maurice Kelman
Professor of Law

Wayne State University
Detroit, Michigan 48202

Dear Mr. Kelman:

This is in response to your request for an interpretive statement concerning the
provisions of the Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended.
Specifically, you ask whether an elected official may convert money held in an
officeholder expense fund to personal use, either during the official's term of
office or upon leaving office. You also ask what disposition can be made of
surplus funds held in an officeholder account after the official Teaves office
or in the case of death while in office.

\

In order to respond to your gquestions, it is first necessary to review the cam-
paign finance requirements imposed upon candidates for state and local elective
office. Pursuant to section 21 of the Act (MC. 163.221), a person must form a
candidate committee within 10 days after becoming a candidate. In addition to
persons seeking office, "candidate" is defined by section 3(1) (MC. 169.203} to
inciude elected officeholders. Consequently, an officeholder is reguired to
maintain a candidate committee throughout his or ner tenure in office.

Section 21(3) requires a candidate committee to establish a single official
depository. The committee must deposit any contribution it receives into this
account. Similarly, any expenditure made must be drawn from funds held in the
official depository. Money flowing into and out o7 the committee's account must
be reported in a series of campaign statements filed according to the schedule
established by sections 33 and 35 of the Act (MC. 169.233 and 169.235).

As explained in a declaratory ruling to Senator Mitch Irwin, dated May 29, 1979,
a candidate committee may only use its funds tc further the nomination or elec-
tion of the candidate, except as otherwise provided by the Act and rules. Upon
leaving office, surplus funds held by the candidate committee must be disbursed
as required by section 45 of the Act (MCL 169.245). This section states:

"Sec. 45. (1) A person may transfer any unexpended funds from 1 can-
didate committee to another candidate committee of that person if the
contrwbu@iqn 1imits prescribed in section 52 for the candidate commit-
tee receiving the funds are equal to or greater than the contribution
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limits for the candidate committee transferring the funds and if the
candidate committees are simultaneously held by the same person. The
funds being transferred shall not be considered a qualifying contribu-

) tion regardless of the amount of the individual contribution being
transferred.

(2) Unexpended funds in a campaign committee that are not eligible
for transfer to another candidate committee of the person, pursuant to
subsection (1), shall be given to a political party committee, or to a
tax exempt charitable institution, or returned to the contributors of
the funds upon termination of the campaign committee."

To summarize, a candidate for public office is required to finance his or her
campaign entirely through an account heild in a single official depository.

Funds held in that account may only be used to further the candidate's campaign
activities. Surplus funds may, in some circumstances, be transferred to another
candidate committee held by the same individual. Otherwise, excess funds must
be returned to the contributors of the funds, donated to a tax exempt charitable
institution, or given to a political party upon dissolution of the candidate

committee.

As noted previously, a successful candidate is not allowed to dissolve his or
her candidate committee upon assuming public office. However, an officeholder
may not tap funds held in the candidate committee account except to make expen-
ditures to further the officeholder's presumed re-election effort. Recognizing
this Timitation, the legislature authorized an elected official to establish a
separate account to be used for expenses incidental to the person's office.
Specifically, section 49 of the Act (MC. 169.249) provides, in relevant part:

"Sec. 49. (1) An elected public official may establish an officeholder
expense fund. The fund may be used for expenses incidental to the
person's office. The fund may not be used to make contributions and
expenditures to further the nomination or election of that public
official.

(2) The contributions and expenditures made pursuant to subsection
(1) are not exempt from the contribution limitations of this act but
any and all contributions and expenditures shall be recorded and shall
be reported on forms provided by the secretary of state and filed not
later than January 31 of each year and shall have a closing date of
January 1 of that year."

Section 49(1) prohibits an official from using an officeholder expense fund
(OEF) for campaign purposes. Therefore, funds held by the official's candidate
committee and QEF must be kept in separate accounts, to be used for separate
purposes. The only exception is found in rule 39(8) of the Department's admi-
nistrative rules (1979 AC R169.39), which allows money to be transferred from an
elected official's candidate committee to the official's QOEF. There is no simi-
lar provision authorizing transfers from the OEF to the committee.
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The only use of OEF funds authorized by the legislature is to defray expenses
incidental to the holding of public office. While the statute fails to define
"expenses incidental to office", it cannot seriously be argued that the phrase
includes the conversion of funds to the personal use of the officeholder. It is
therefore abundantly clear that an elected official is prohibited from using OEF
funds for his or her personal benefit while in office. The issue raised by your
inquiry is whether a different result should obtain when the official leaves
office either before or after the term of office has expired.

In cases too numerous to mention, the courts have indicated that the primary
rule of statutory construction is to discover and give effect to the legisliative
intent. A logical starting point is to look to the object of the statute and
the evil which it is designed to remedy, and then to apply a reasonable
construction which best accomplishes the statute's purpose. Erickson v
Department of Social Services, 108 Mich App 473 (1981).

The Campaign Finance Act is a product of the reform movement whose genesis can
be traced to the Watergate scandal. After the legislature's first attempt at
campaign finance reform was struck down by the Michigan Supreme Court for tech-
nical reasons, Advisory Opinion on Constitutionality of 1975 PA 227, 396 Mich
123 (1976), the Tegislature swiftly reenacted the present statute. The legisla-
tive purpose is explained by the Act's history:

"Michigan's elections are currently conducted according to Public Act
116 of 1954, an election law which 2 sessions of the legisiature have
agreed is too broad, vague, unenforceable, and generally inadequate.
The first major revision of this election law, Public Act 272, was
enacted in 1974 with an effective date of July 1, 1975. Before this
law took effect, it was superseded by the passage of an even more
comprehensive political reform bill, Public Act 227 of 1975. Before
this law took effect, however, it was nullified by an advisory opinion
of the Supreme Court on the grounds that the single bill violated the
State Constitution by embracing more than 1 object.

The concerns which prompted the Tegislature to enact 2 political
reform bills still exist. They include a crisis of confidence in
elected officials among voters today, and the growing influence of
*big money' in increasingly expensive political campaigns . .-
Second Anatysis of SB 1570 (12-17-76) at 1.

Other analyses prepared in connection with the various reform bills considered by

the legislature suggest the Act was intended to reduce corruption and the
appearance of corruption in Michigan elections, preserve electoral integrity,
and restore citizen confidence in government.

It is difficult to imagine how these statutory objectives could be accomplished
if the Act is construed to allow an officeholder to convert QEF funds to his or
her personal use upon leaving office. Allowing officeholders to personally
enrich themselves by diverting money donated for other purposes could certainly
Create the appearance of corruption and destroy citizen confidence in elected
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officials. Persaons who contribute funds to an QEF have the right to expect the
Contributions will be used as they were intended - to pay for expenses inciden-
tal to the holding of public office.

Moreover, construing the Act in this manner conflicts with the statutory prohi-
bition against converting OEF funds to personal use while in office. The
legislative intent expressed in section 49(1) would be seriously undermined if a
public official, simply by retiring from office, is permitted to line his or her
pockets with money which is not otherwise available for the official's personal
use.

This interpretation would also allow an elected official to avoid the require-
ments of section 45 of the Act. As noted above, section 45 provides for the
disbursement of unexpended funds held in an officeholder's candidate committee
account. If the funds are not transferred to ancther candidate committee held
by the same official, the money must be returned to its contributors, donated to
a charitable institution, or given to a political party.

However, rule 39(8) creates a fourth possiblity - the funds could be transferred
to the officeholder's OEF. If the officeholder is then allowed to convert the
OEF account to his or her personal use, the candidate committee's surplus funds
will have been disbursed in a manner which directly contravenes the requirements
of section 45,

The only permissible use of OEF money is to pay for expenses incidental to the
holding of public office. Personal enrichment is not an expense incidental to
office. Therefore, it must be concluded that the Act prohibits an elected offi-
cial from converting unexpended OEF funds to his or her personal use upon
leaving office. Similarly, if an officeholder should die while in office, money
held in an OEF cannot be considered part of the officeholder's personal estate.

The only persons authorized to establish OEF's are elected public officials. An
official who leaves office has no authority to maintain an officeholder account.
Thus, a public official must dissolve his or her OEF upon leaving office. The
remaining issue presented by your inquiry is how to dispose of surplus funds
held in the OEF upon death or retirement.

As you note, section 49 does not contain specific directions “of the kind con-
tained in counterpart section 45 for campaign funds, spelling out what is to be
done when the [officeholder expense] fund is terminated." However, since the
Act does not allow the conversion of surplus funds to the officeholder's per-
sonal use, there must be a procedure for ridding the OEF of unspent money.

You suggest there are three acceptable disposition methods. First, the excess
funds may be returned, pro rata, to the OEF's contributors. Second, the funds
may be donated to a tax exempt charitable institution. And third, the balance
may be donated to the State's general fund or to the treasury of the appropriate
governmental unit., A fourth alternative, which you do not mention, would be to
tncorporate the disbursement methods prescribed by the legislature in section 45
of the Act into section 49,
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In the absence of express legislative direction, it has been determined that
questions concerning the disposition of surplus OEF funds should be addressed by
the Attorney General. Therefore, Secretary of State Austin will ask the
Attorney General for his opinion regarding the lawful disposition of surplus
funds held in an officeholder account.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Very truly yours,

e 7

Phillip®T. Frangos
Director
Office of Hearings and 'egislation
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