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Dear Mr. Kelsey:

Tnis is in response to your ingquiry concerning the applicability of the
Campaign Finance Act ("tne Act"), P.A. 388 of 1976, as amenced, to the use for
campaign purposes of a demonstration vehicle provided previously for other pur-
poses by a corporation.

You stata "As the spouse of an auto dealer I am entitled to the full use
of a 'deme' venicle, per agreement with Ford Motor Company. 1 am presently using
this venicle for campaigning."

You ask whether use of this vehicle for campaigning is permissible under
the Act.

Section 54(1) of the Act (MCLA §169.254(1)) provides a corpcration may
not maxe a contribution or expenditure to a candidate committee. The definitions
of “contribution” in Section 4 (MCLA 3169.204) and "expenditure" in Section &
(MCLA §169.206) include the transfer of anything of ascertzinable monetary vaiue
to an individuai for the purpose of influencing the nomination or election of a
candidate.

Although it may be stated the vehicle was not placed initially in your
possession tor the purpose of using it to campaign for office, its usage in a campaign
oy a candidate is a transfer of an object of ascertainable monetary vaiue for the
purpose of intluencing an election. The use of corporate property by a candidate

committee is prohibited by the Act.

Accordingly, you may use the demonstration vehicle for any purpose allowed
in agreement with Ford Motor Company, but you may not use the vehicle for campaign
purposes.

This response constitutes a declaratory ruling concerning the applicability
of the Act to the facts erumeratad in your requast.





