
M I C H I G A N  
D E P A R T M E N T  

R I C H A R D  H. AUSTIN I O F  S T A T E  
SECRETARY O F  STATE L A N S I N G ,  MICHIGAN 48918 

April 25, 1994 

Mr. Robert S. LaBrant 
Vice President and General Counsel 
Michigan Chamber of Commerce 
600 S. Walnut Street 
Lansing, Michigan 48933-2200 

Dear Mr. LaBrant: 

This is in response to your request for a declaratory ruling under the 
Michigan Campaign Finance Act (the Act) 1976 PA 388, as amended. You ask what 
amount a committee which makes an in-kind contribution of the results of a 
poll to a candidate committee must report in its triennial report. 

Specifically your question states: 

"Will the Michigan Chamber of Commerce Political 
Action Committee be correct in reporting a $270.00 in- 
kind contribution made to the Mike Rogers for State 
Senate Committee for providing the candidate committee 
with the polling results on March 1, 1994 for a survey 
which was done between November 3-5, 1994 [sic] when 
it files its tri-annual campaign statement by April 
25, 1994?" 

The $270.00 figure is based upon the application of a rule promulgated by the 
Federal Election Commission for committees that report under the Federal 
Election Campaign Act. The rule assumes that after a period of time the value 
of polling results declines. You point out that this devaluation results from 
the fact that a poll is a snapshot of voter attitudes that may change rapidly 
in a short period of time. 

As indicated in your letter, the Department of State has looked for guidance 
to the Advisory Opinions and regulations of the Federal Election Commission to 
respond to requests that have no direct answer in the Act or its rules. 
Although neither the Act nor the rules specifically address the issue of the 
valuation of an in-kind contribution of poll results there is a rule that 
establishes the principles to be used. R 169.34 provides: 
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"Rule 3 4 .  The value of an in-kind contr ibut ion  i s  the  
amount which could usually be received in t h e  open 
market f o r  goods and services .  The value of an in -  
kind contr ibut ion  which i s  loaned or  permitted t o  be 
used i s  the  f a i r  market renta l  value of the  item or  
se rv ices .  A committee which i s  charged l e s s  than the  
f a i r  market value or f a i r  renta l  value of an item or  
services  shal l  report  the d i f fe rence  between the  
amount charged and the  f a i r  market value or  f a i r  
rental  value as  a n  in-kind con t r ibu t ion . "  

In applying the  provisions of the  ru le  a  determination must be made with 
respect  t o  the  f a i r  market value of the goods or se rv ices  cont r ibuted .  For 
most in-kind contr ibut ions  there are regular  t r ansac t ions  in same o r  s imi la r  
items t h a t  e s t ab l i sh  a  market value t h a t  i s  e a s i l y  determined. In the  case a t  
hand the  d i f f i c u l t y  i s  t h a t  there i s  no widespread market in poll r e s u l t s .  

The federal ru le  t h a t  you attached t o  your request '  i s  one source t h a t  can be 
used in determining the  value of poll r e s u l t s .  However, the re  may be o ther  
methods t h a t  a  con t r ibu to r  could apply. 

Since the  committee appears t o  be u t i l i z i n g  a  reasonable method f o r  valuing 
the  in-kind contr ibution of the poll r e s u l t s  described in your l e t t e r ,  the  
Department agrees with the  valuation t h a t  you have proposed t o  r epor t .  

This response i s  a  declara tory  ru l ing  concerning the  f a c t s  and questions 
presented.  

S incere ly ,  

/ 
kichard H. Austin 




