
STATE OF k1ICHIGAN 

CANDICE S. MILLER. Secretary of State 

MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE 
M U T U A L  BUILDING.  LANSING,  M I C H I G A N  45918 

July 1 1, 1997 

Mr. Robert S. LaBrant 
Vice President, Political Affairs 

and General Counsel 
Michigan Chamber of Commerce 
600 South Walnut Street 
Lansing, Michigan 48933-2200 

Dear Mr. LaBrant: 

The following constitutes the response to your requests for a declaratory ruling and an 
interpretive statement concerning the applicability of the Michigan Campaign Finance Act (the 
MCFA), 1976 PA 388, as amended; MCL 169.201 to MCL 169.282. Both requests concern 
payroll deductions for campaign contributions to a separate segregated fimd regulated by section 
55(6) of the MCFA. 

FACTS 

The Michigan Chamber of Commerce Political Action Committee is a separate segregated fund 
established under section 55 of the MCFA by the Michigan Chamber of Commerce, a nonprofit 
corporation. The Michigan Chamber of Commerce administers a payroll deduction program for 
its employees who have policy making, managerial, professional, supervisory, or administrative 
non-clerical responsibilities for use in making contributions to its separate segregated fimd. 
Several members of the Chamber are for profit corporations, which have also established 
separate segregated funds under the MCFA. 

DECLARATORY RULING OUESTIONS 

Your declaratory ruling request concerns the timing, manner and effect of the "aErmative 
consent" required to initiate a payroll deduction plan. These questions may be disposed of by 
addressing the following issues: 

(1) Is a "reverse checkoff' plan for automatic contributions to a separate segregated 
fund prohibited by section 5 5 ( 6 )  of the MCFA? 
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(2) May automatic payroll deductions continue in the calendar year which 
immediately follows the calendar year in which the affirmative consent was 
given? 

(3) Must affirmative consent be in writing, and must the contributor sign the consent? 
What is necessary to evidence affirmative consent? 

Your questions will be addressed in the following discussion. 

Statutory Regulation 

Section 55(6) of the MCFA regulates contributions to separate segregated funds through payroll 
deduction plans and reverse checkoff methods. The section provides, in pertinent part: 

Sec. 55. (6) . . . A corporation organized on a for profit or nonprofit basis, 
a joint stock company, a domestic dependent sovereign, or a labor organization 
shall not solicit or obtain contributions for a separate segregated fund established 
under this section from an individual described in subsection (2), (3), (4), or (5) 
on an automatic or passive basis includins but not limited to a payroll deduction 
plan or reverse checkoff method. A corporation organized on a for profit or 
nonprofit basis, a joint stock company, a domestic dependent sovereign, or a labor 
organization may solicit or obtain contributions for a separate segregated fund 
established under this section from an individual described in subsection (2), (3), 
(4), or (5) on an automatic basis. includinp but not limited to a ~ayro l l  deduction 
plan. only if the individual who is contributing to the h n d  affirmatively consents 
to the contribution at least once in eve? calendar year. (Emphasis added.) 

This section was added to the MCFA by 1994 PA 1 17. However, enforcement of these 
provisions was enjoined from March 3 1, 1995 through May 19, 1997, when the United States 
Court of Appeals issued a mandate vacating the injunction. The mandate followed the Court of 
Appeals determination that the amendments to section 55(6) were constitutional. Michigan AFL- 
CIO v Miller, 103 F 3d 1240 (CA 6, 1997). -- 

Passive Consent 

The MCFA functions both as a regulatory statute and as a disclosure statute. One of its primary 
purposes is to regulate campaign financing by restricting the manner of making and receiving 
campaign contributions. The requirement of affirmative consent for automatic contributions to a 
separate segregated fund is such a restriction. 
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Another fundamental purpose of the affirmative consent requirement is not only to prohibit 
automatic contributions which are not expressly authorized by the contributor but also to avoid 
the singular danger of passive contribution systems, such as a reverse checkoff method. A 
reverse checkoff places the burden on the contributor to terminate automatic contributions for 
which no affirmative consent was obtained or to apply for refunds of contributions obtained 
without affirmative consent. Simply put, section 55(6) is intended to avoid automatic 
contributions by mistake or inadvertence. 

This point was emphasized in Michigan State AFL-CIO, suura, where the Court of Appeals 
observed: 

By verifying on an annual basis that individuals intend to continue dedicating a 
portion of their earnings to a political cause, $ 169.255(6) both reminds those 
persons that they are giving money for political purposes and counteracts the 
inertia that would tend to cause people to continue giving h n d s  indefinitely even 
after support for the message may have waned. The annual consent requirement 
ensures that political contributions are in accordance with the wishes of the 
contributors. 

To accomplish this objective, section 55(6) emphatically prohibits the solicitation or receipt of 
contributions to separate segregated funds by the use of any scheme operating on a passive basis. 
A scheme for the solicitation or receipt of contributions will operate on a passive basis if it: 

Does not require the Prior affirmative consent of the contributor; 

Provides for the solicitation or receipt of contributions, unless the contributor expressly 
refuses to participate in the scheme; or 

Is based upon implied, imputed, or constructive consent, or the failure to expressly deny 
consent. 

Affirmative Consent 

Further, section 55(6) of the MCFA also prohibits the solicitation or receipt of contributions cn 
an automatic basis, such as a payroll deduction plan, unless the contributor affirmatively 
consents to the contribution. Affirmative consent is the sine qua non for any scheme of 
allowable automatic contributions under section 55(6). 
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The term "affirmative consent" implies a prior agreement to an act rather than an approval of 
something that has already taken place. As indicated in Bathurst v Turner, 533 So 2d 939, 941 
(Fla App 1988): 

The term "consent" commonly connotes and requires a previous affirmative 
agreement to the act in question rather than a mere acquiescence in or approval of 
action . . . which has already taken place. 

Evidence of Consent 

An essential characteristic of a statute which operates as both a regulatory statute and a 
disclosure statute is the maintenance of written records to corroborate regulatory compliance. In 
furtherance of this dual purpose, section 22 of the MCFA, MCL 169.222, requires a committee to 
keep detailed records "as required to substantiate information contained in a statement or report 
filed pursuant to this act7', including contributions obtained through affirmative consent. This 
provision also requires a committee to preserve its records for five years and to make them 
available for inspection by the Secretary of State. 

A separate segregated fund which solicits or receives automatic contributions has the burden of 
proving each contributor has affirmatively consented to the contribution at least once in every 
calendar year. Moreover, the separate segregated fund must prove it had the affirmative consent 
of the contributor prior to initiation of the payroll deduction. In the instance of automatic 
contributions regulated by section 55(6), a separate segregated fund must maintain a record of the 
affirmative consent of each contributor. A record is a written memorial. In order to fulfill the 
purposes of section 55(6), the "affirmative consent" that is required is a written memorial signed 
by the contributor. Attached is a suggested form that may be used to comply with this 
requirement. 

Lencth of Consent 

Your remaining question concerns the effective length of affirmative consent once it has been 
given. As noted previously, section 55(6) allows the solicitation or receipt of contributions to a 
separate segregated fund by the use of a scheme operating on an automatic basis, such as a 
payroll deduction plan "only if the individual who is contributing to the fund affirmatively 
consents to the contribution at least once in every calendar year." 

A calendar year is the period from January 1 through December 3 1 of the same year. Once an 
individual has given prior written affirmative consent for the initiation of an automatic 
contribution to a separate segregated fund, the affirmative consent is effective only until the end 
of the calendar year for which it was given or until it is revoked or withdrawn by the contributor, 
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whichever is earlier. (For example, if a newly hired employee gives affirmative consent on July 
I,  1997 for calendar year 1997, the consent is effective from July I, 1997 until December 3 1, 
1997, unless it is revoked or withdrawn by the contributor before the end of 1997.) Affirmative 
consent given for one calendar year is not effective for any subsequent calendar year. Therefore, 
in order for payroll deductions to continue into a succeeding calendar year, a separate affirmative 
consent for the succeeding calendar year must be obtained and placed on file by January 1 of the 
calendar year in which deductions will occur. 

Conclusion 

In light of the foregoing analysis, the Department of State will apply the following statutory 
construction of section 55(6) to contributions that are obtained or transferred to separate 
segregated funds in and after the first reporting period to commence after the preliminary 
injunction was lifted. This reporting period begins July 20, 1997. 

Section 55(6) of the MCFA prohibits the use of any scheme operating on a passive basis, 
such as a reverse checkoff system. 

Section 55(6) prohibits multi-year approval or consent. 

Affirmative consent evidenced by a writing signed by the contributor must be obtained 
prior to taking any automatic contributions. 

Affirmative consent under section 55(6) is effective only for the calendar year for whch  
it was given and must be renewed to continue into the next calendar year. 

In order for payroll deductions to continue into a succeeding calendar year, affirmative 
consent must be in writing and on file January 1 of the calendar year in which those 
deductions occur. 

In order to implement orderly and efficient inauguration of the affirmative consent 
requirement of section 55(6), affirmative consent evidenced by a writing signed by the 
contributor on or before July 20, 1997 is effective for all automatic contributions taken 
prior to January I, 1998. 

Affirmative consent evidenced by a writing signed by the contributor after July 20, 1997 
is effective only for automatic contributions taken after the date affirmative consent was 
given for the remainder of 1997. 

Affirmative consent may be withdrawn or revoked by the contributor at any time. 
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The Department will not apply this construction to contributions that were obtained or 
transferred during a reporting period that ended before July 20, 1997. These funds may be used 
to make expenditures to support or oppose state and local candidates and ballot questions. 

Interpretive Statement Ouestions - Discussion 

You also submitted questions on behalf of certain for profit corporations who are members of the 
Michigan Chamber of Commerce. Your first two questions are paraphrased as follows: 

(1) Is a joint statelfederal PAC prohibited from malung contributions in state and 
local elections in Michigan if it has not received affirmative consent from one or 
more eligible employees but continues to deposit payroll deductions fiom those 
employees into the joint separate segregated fund account? 

(2) Can an out-of-state separate segregated fund make contributions to committees 
registered under the MCFA, or independent expenditures on behalf of a Michigan 
candidate, if the out-of-state separate segregated fund uses funds collected by 
means of a reverse checkoff or by a payroll deduction plan that does not require 
the contributor to give annual affirmative consent for the payroll deductions? 

A declaratory ruling issued to Robert P. Duff on October 26, 1983, stated: 

The Department has determined that a Michigan separate segregated find may 
also be registered with the Federal Election Commission or in other states, and 
may participate in elections in these jurisdictions. 

However, any separate segregated h n d  that participates in a Michigan election is required to 
comply with section 55 of the MCFA. Section 55(6) prohibits a separate segregated fund fiom 
soliciting or obtaining contributions on an "automatic basis", by means of payroll deduction or 
otherwise, for an election which is governed by the MCFA, unless the contributor has given 
affirmative consent. It is a necessary corollary that a separate segregated fund is prohibited fiom 
making expenditures for an election which is governed by the MCFA from contributions 
solicited or obtained from a person who has not given affirmative consent. 

The proscription of section 55(6)  of the MCFA applies whether the eligible employee is a 
Michigan employee or an out-of-state employee. However, a separate segregated fund which 
does not obtain the affirmative consent of an eligible individual for his or her contribution to the 
separate segregated fund by automatic payroll deduction to be expended for an election which is 
not governed by the MCFA is not prohibited from doing so by section 55(6). 



Mr. Robert S. LaBrant 
July 1 1, 1997 
Page 7 

The application of sections 54 and 55 of the MCFA to persons residing outside of Michigan is 
further demonstrated by section 42(2), MCL 169.242. This section provides in pertinent part: 

Sec. 42. (2) A contribution of more than $20.00, from a person whose 
treasurer does not reside in, whose principal office is not located in, or whose 
funds are not kept in this state, shall not be accepted by a person . . . unless 
accompanied by a statement certified as true and correct by an officer of the 
contributing person . . . that the contribution was not made from an account 
containing funds prohibited by section 54. This subsection does not apply if the 
contributing person is registered as a committee under section 24. 

Subsection 54(1) prohibits a corporation or labor organization from making a contribution unless 
it complies with the provisions of section'55 of the MCFA. Section 55 allows a corporation or 
labor organization to make contributions from funds contributed to its separate segregated fimd. 
Section 55(6) requires an eligible individual's affirmative consent for his or her automatic 
contribution to the separate segregated fund of a corporation or labor organization by payroll 
deduction. 

Section 42(2) of the MCFA prohibits a person from accepting a contribution of more than $20.00 
from any person, including the separate segregated fimd of a labor organization or corporation, if 
any of the following conditions exist: (1) the person's treasurer does not reside in Michigan, (2) 
the person's principal office is not located in Michigan, or (3) the person's funds are not kept in 
Michigan, unless the person making the contribution certifies that the contribution was not made 
from an account containing funds prohibited by section 54. It follows that contributions and 
expenditures made by out-of-state separate segregated funds to influence state and local elections 
must be made from h d s  that are obtained pursuant to the requirements of the MCFA, including 
section 55(6). 

Your final question is restated as follows: 

(3) Is a corporation required to make available a payroll deduction plan to be used for 
automatic contributions to the separate segregated fund of a labor organization 
that represents its employees? If required by a collective bargaining agreement, is 
the labor organization required to reimburse the corporation? 

The MCFA does not require a corporation to make available to its employees a payroll deduction 
plan to be used for automatic contributions to the separate segregated fund of a labor 
organization that represents its employees. 



Mr. Robert S. LaBrant 
July 1 I, 1997 
Page 8 

Except for establishment, administration, and solicitation of contributions to its separate 
segregated fund, and except for ballot questions or loans made in the ordinary course of business, 
section 54 of the MCFA prohibits a corporation from making a contribution or expenditure, 
unless the corporation is formed for political purposes. 

Costs incurred in the implementation and operation of a payroll deduction plan for automatic 
contributions is an expenditure under the MCFA. Such costs are similar to providing postage 
and pre-addressed envelopes, and other costs associated with the collection and delivery of 
contributions. The amount of the payroll deduction is a contribution of the person from whose 
wages the contribution is being deducted, but costs incurred in the collection and delivery of 
contributions are expenditures by the person who pays for the payroll deduction system. 
Expenditures made by a corporation for the collection and delivery of contributions to a separate 
segregated fund other than its own is an in-kind contribution of the corporation and is prohibited 
by section 54(1) of the MCFA. (Declaratory Rulings issued to Ms. Judith L. Corley and Mr. 
Tinlothy Sponsler on November 2, 1993 .) 

A corporation is prohibited from making a contribution to the separate segregated fund of a labor 
organization. However, a labor organization may compensate a corporation for all expenses 
incident to its instituting a payroll deduction plan for the solicitation of contributions to the labor 
organization's separate segregated h d .  

This response is a declaratory ruling with respect to the questions submitted on behalf of the 
Michigan Chamber of Commerce and an interpretive statement with respect to the questions 
submitted on behalf of Chamber members. 

Sincerely, 

Candice S. Miller 
Secretary of State 

Attachment 

CSWrlp 



I Affirmative Consent to Political Contribution 

Section 55(6)  of the Michigan Campaign Finance Act provides that a corporation, a joint stock company, a 
domestic dependent sovereign, or a labor organization "may solicit or obtain contributions for a separate 
segregated fund established on an automatic basis, including but not limited to a payroll deduction plan, only if the 
individual who is contributing to the fund affirmatively consents to the contribution at least once in every calendar 

I year." 

1, , authorize 
First Name, Middle Initial, Last Name Name of Employer 

to withhold $ per: pay period 1 week 1 month 1 year from my earnings in order to make political 
Circle One 

contributions to . This consent is for calendar year 1997. 
Name of Committee 

Signature: Date: 


