STATE OF MICHIGAN
Terrt LyNN LAND, SECRETARY OF STATE
DEPARTMENT OF STATE

LANSING

September 1, 2010

Robert S, LaBrant

Senior Vice President, Political Affairs and General Counsel
Michigan Chamber of Commerce

600 S. Walnut Street

Lansing, Michigan 48933-2200

Dear Mr. LaBrant:

This letter concerns the Declaratory Ruling issued on May 21, 2010, pursuant to section 15(2) of
the Michigan Campaign Finance Act (Act), 1976 PA 388, MCL 169.215(2), regarding the
applicability of the Act to certain proposed activities of the Michigan Chamber of Commerce,
Consistent with the Stipulated Judgment and Order entered on August 31, 2010, in the case of M7
Chamber of Commerce et al v Terri Lyni Land, Case No. 1:10-cv-664, T hereby rescind the May
21, 2010 Declaratory Ruling,.

incerely,

¢ Gary Gordon
" Eric Doster
Denise Barton

RICHARD H. AUSTIN BUILDING * 4TH FLOOR *+ 430 W. ALLEGAN * LANSING, MICHIGAN 488918
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STATE OF MICHIGAN
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May 21, 2010 September 1, 2010

Robert S. LaBrant

Senior Vice President, Political Affairs and General Counsel
Michigan Chamber of Commerce

600 S. Walmut Street

Lansing, Michigan 48933-2200

Dear Mr. LaBrant:

This is in response to your request for a declaratory ruling or interpretive statement under the
Michigan Campaign Finance Act (MCFA or Act), 1976 PA 388, as amended.

Specifically, you asked a series of questions concerning the impact of Citizens United v Federal
Election Commission, __ US ;130 S Ct 876; 175 L Ed 2d 753 (2010). In Citizens United,
the United States Supreme Court overruled its decision in Austin v Michigan Chamber of
Commerce, 494 US 652; 110 S Ct 1391, 108 L Ed 2d 652 (1990). By ovetruling Austin, the
Supreme Court declared that section 54 of the MCFA (MCL 169.254) is unconstitutional to the
extent that it prohibits independent expenditures by corporations, labor organizations or domestic
dependent sovereigns (collectively referred to as “corporations” for purposes of this response).
However, as pointed out in your request, Citizens United left in effect the prohibition against
“contributions” as defined in section 4 of the Act from those organizations.

According to your February 19, 2010 request, the Michigan Chamber of Commerce (the
“Chamber”) proposes to register a political committee, called “Michigan Chamber PAC III”
(“MCPAC III”). Your request includes a statement of facts, indicating among other things:

1. The Chamber is a Michigan nonprofit corporation and a trade association, and is an
interested person whose course of action would be affected by a declaratory ruling,

2. The Chamber’s members consist of more than 7,000 entities, many of them corporations.

3. MCPAC HI will not be a separate segregated fund of the Chamber under section 55 of the
MCFA (MCL 169.255).

4, MCPAC III will be a distinet and separate entity. Its funds and assets will not be
commingled with those of the Chamber, the Michigan Chamber PAC, the Michigan
Chamber PAC 11, or any other entity.
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5. Contributions to MCPAC III would come from the following sources:

a. Contributions from persons that were specifically solicited or received for the
express purpose of making a contribution to MCPAC II1.

b. Chamber treasury funds.

6. MCPAC 1I would report contributions from the Chamber treasury as being from the
Chamber, MCPAC III would report contributions from another person’s treasury funds
as being made from that person.

7. The Chamber intends to make in-kind contributions to MCPAC II, “including, but not
limited to, in-kind contributions with respect to the administration and solicitation of
contributions to MCPAC HL.”

As required by section 15(2) of the MCFA (MCL 169.215), the Department made copies of your
request and its April 30, 2010 draft response available for public comment. Comments were
received from Jeff Kowalski, Richard L. Robinson, Executive Director, Michigan Campaign
Finance Network, Kathleen Corkin Boyle, counsel for the Michigan Education Association,
Peter Ellsworth and Eric Doster.

In response to your declaratory ruling request, Mr. Kowalski asked the Department to discuss
whether the Chamber is tax-exempt under the Internal Revenue Code, and whether that would
prohibit the Chamber from participating in political campaigns. However, the Department does
not have the authority to interpret provisions of federal tax law.

Mr. Robinson’s comments regarding your request urged the Department to issue an expansive
declaratory ruling that would establish “a robust campaign finance disclosure regime.” Among
other things, he asserted that the Department’s response should include “the new rules of the
campaign finance disclosure environment.” However, the Department is unable to create a new
regulatory scheme through the issuance of a declaratory ruling. Under the Administrative
Procedures Act, a declaratory ruling applies the existing statute to a specific statement of facts
and is only binding on the agency and the person requesting the ruling,. MCL 24.263.

Mr, Robinson also filed separate comments regarding the Department’s initial draft of this
ruling, advancing the argument that the Department’s application of the express advocacy test is
inadequate in view of the “functional equivalent” standard established by the U.S. Supreme
Court. However, this issue is outside the scope of your ruling request, which focuses on the
applicability of the Act’s registration and reporting requircments to corporate independent
expenditures. Mr. Robinson also expressed his concern that the draft ruling would permit the
Chamber to “claim that its sole source of funding is an undifferentiated general treasury [,]”
without disclosing the identities of members who were the original source of those funds. This
comment is addressed in the response to question 7.
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Ms. Corkin Boyle, who wrote in response to the Department’s draft declaratory ruling, sought
clarification regarding the legality of the Chamber’s proposed course of conduct with respect to
funds obtained from other entities. Noting that the Chamber’s statement of facts indicates “that
the Chamber anticipates receiving funds from other entities,” she asked the Department fo
consider whether a person can “give money to the Chamber of Commerce for the express
purpose of making independent expenditures in a political campaign, or would that constitute an
unlawful ‘contribution’ . . . . even though the payment is made to the Chamber of Commerce and
not to its political committee”? Ms. Corkin Boyle’s comments are addressed in revised
responses to questions 5 and 7.

Mr. Ellsworth, on the other hand, stated his belief “that the Proposed Declaratory Ruling is
incorrect to the extent that it stands for the proposition that political committees, like MCPAC
111, may neither receive contributions from corporations” general treasury funds nor use such
contributions to make independent expenditures in support of or in opposition to candidates for
elected office.” In his view, corporations are permitted to make unlimited contributions to any
committee that, like MCPAC III, is limited to making independent expenditures. He therefore
suggested that the Department broaden its draft declaratory ruling to authorize MCPAC III to
receive contributions from the general treasury funds of the Michigan Chamber and other
corporations and utilize these funds to make independent expenditures in candidate elections.
The Department notes, however, that Citizens United did not disturb the remainder of section
54(1) (MCL 169.254(1)) of the Act, which provides, “a corporation, joint stock company,
domestic dependent sovereign, or labor organization shall not make a contribution or
expenditure or provide volunteer personal services that are excluded from the definition of a
coniribution [.]” Because this statutory ban on corporate contributions remains in effect, the
Department cannot adopt the view that corporations are authorized by law to make contributions
to political committees. However, Mr. Ellsworth’s comments resulted in further clarification of
the Department’s response to question 5.

Finally, Mr. Doster suggested minor revisions to clarify the response to question 7. In particular,
he proposed additional language to make it clear that the Chamber’s transfers to MCPAC III
were not prohibited contributions, and that the Chamber’s status as a political committee was
triggered by making independent expenditures and not by making confributions. The revised
responses to questions 5 and 7 negate these concerns.

The Department has carefully considered your correspondence and the public comments
described above, and answers cach of your questions separately below.

1. “IWhether the Michigan Chamber PAC Il is permitted to register as a ‘political commitice’
(as defined in the Act) pursuant to the Act?”

On January 29, 2010, the Department posted information on its web site indicating that a
corporation must register as a political committee when it makes independent expenditures of
$500.00 in a calendar year. The political committee is the only mechanism available for
repotting the corporation’s independent expenditures for the political speech permitted under
Citizens United.
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When the $500.00 expenditure threshold is met, MCPAC IiI will be a “committee” as that term
is defined in section 3(4) of the MCFA (MCL 169.203). It would then be required to file a
statement of organization under section 24 of the MCFA (MCL 169.224).

The only type of committee MCPAC I could be is a “political committee.” It could not be an
“independent committee,” That term is defined in section 8(3) of the MCFA (MCL 169.208),

which provides in part:

“Independent committee” means a committee, other than a political party

committee, that before coniributing to a candidate committee for elective office
under section 52(2) or 69(3) files a statement of organization [and meets certain

other requirements]. {Emphasis added.)

Corporate funds cannot be used to contribute to candidate committees. Therefore, a corporation
that makes independent expenditures to support or oppose candidates cannot meet the definition
of an independent committee.

2. “Whether Michigan Chamber PAC III may make ‘independent expenditures’ on behalf of
candidates (as defined in the Act) pursuant fo the Act?”

Yes. It is clear that the MCFA cannot constitutionally prohibit a corporation from making
independent expenditures to express its own views in support of or opposition to candidates in
Michigan elections.

3. “Whether Michigan Chamber PAC IIl may only engage in express advocacy activities for
candidates by making independent expenditures pursuant fo the Act?”

The limited impact of Cifizens United under the MCFA is that it allows a corporation to make
and report independent expenditures by engaging in political speech that expressly advocates the
nomination or election of state and local candidates. The express advocacy must consist of the
corporation’s own political speech and be funded exclusively by that corporation.

4. “Whether Michigan Chamber PAC HI may make contributions to another political committee
which contains funds derived from Section 54 Entities?”

No. Citizens United only lifted the section 54 ban on independent expenditures. The ban on
contributions remains intact and cannot be avoided by transferring corporate funds to MCPAC
[1I and then contributing those funds to another commitiee.

Moreover, a MCPAC III contribution to another political committee would not be an
“independent expenditure” permitted under Citizens United. Pursuant to section 9(2) of the
MCFA (MCL 169.209), an “independent expenditure” is an “expenditure by a person if the
expenditure is not made at the direction of, or under the control of, another person and if the
expenditure is not a contribution to a committee.” (Emphasis added.)
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5. “Whether Michigan Chamber PAC LI will comply with the reporting provisions of the Act
where the contributor to Michigan Chamber PAC III will be reported as the Chamber where the
contribution to Michigan Chamber PAC Il firom the Chamber is derived from the treasury funds
of the Chamber?”

As previously indicated, a political committee must be formed for purposes of repotting the
Michigan Chamber’s independent expenditures in candidate elections. The reporting
requirements of the MCFA will be met when the Michigan Chamber’s independent expenditures
arc reported in periodic campaign statements filed as required by section 33. MCL 169.233,

The Department’s initial review of Citizens United concluded that a corporation could transfer
funds to a political committee and use those funds to make independent expenditures.
Consequently, the Department did not dispute your premise that the Michigan Chamber could be
a “contributor” to MCPAC TII by transferring treasury funds of the Chamber to the committee.
Upon further analysis, the transfer of treasury funds would result in a prohibited contribution
from the Chamber to MCPAC IiL.

This prohibition must be reconciled with the Chamber’s right to make independent expenditures
and the current statute’s reporting constraints. This is best accomplished by the Chamber
making independent expenditures directly from its treasury funds and reporting those
expenditures through the only disclosure method currently available under the Act. That is, the
Chamber will comply with the Act’s reporting requirements by filing a campaign statement
consisting of a cover page, a summary page, Schedule 2B-1 (Itemized Independent
Expenditures) and Schedule 2A-1 (Itemized Other Receipts). The latter schedule would report
those receipts as “treasury funds” and would always correspond to the amount of the independent
expenditures made during that reporting period.

It should be noted that this response relies upon the definition of “treasury funds” provided in
paragraph 8.b. of your statement of facts. Specifically, this paragraph states that “For the
purposes of this Declaratory Ruling request, the term, ‘treasury funds’ shall mean all funds of a
person excepf those funds that were specifically solicited or received for the express purpose of
making a contribution.” (Emphasis added.) You further define “treasury funds” to include “all
funds paid to a person such as dues, assessments, gifts, vendor payments, refunds, rebates, or any
other payment to the person received in the ordinary course of business.” In the Department’s
view, funds solicited or received for the purpose of making a coniribution are not treasury funds
raised in the ordinary course of business and cannot be used by the Chamber to make
independent expenditures.

6. “Whether Michigan Chamber PAC III will comply with the reporting provisions of the Act
where the contributors to Michigan Chamber PAC III will be reported as the makers of the
Michigan Chamber PAC HI Contributions where the Michigan Chamber PAC III Contributions
are derived from the treasury funds of the maker?”

As indicated in the response to questions 3 and 5, a corporation’s political speech must be funded
exclusively by that corporation. The plain language of the Act prohibits a corporation from
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making a contribution. MCL 169.254(1). Therefore, treasury funds derived from third parties
cannot be contributed to MCPAC I and would not be reported by MCPAC 111

This interpretation does not restrict current or potential members from associating with the
Michigan Chamber, Any corporation is free to join the Chamber and support the purposes
described in the Chambers’ Articles of Incorporation and by-laws. Moreover, there is nothing
that would prohibit one or more corporate members of the Chamber from making joint
independent expenditures using each corporation’s respective treasury funds.

7. “Whether the Chamber or the makers of the Michigan Chamber PAC III Contributions, by
virtue of making these contributions to Michigan Chamber PAC III, will themselves trigger
comrmitfee status under the Act?”

While the Chamber’s committee status is triggered when it makes independent expenditures of
$500.00 or more, as indicated in the response to question 1, it is important to emphasize that
other entities, including members of the Chamber, are not authorized to make contributions to
MCPAC 111, rendering your question moot. Similarly, members are prohibited from paying
special dues or assessments to the Chamber for use in making independent expenditures.

In his comments on the request for a declaratory ruling, Mr. Robinson provided copies of the
Chamber’s Form 990 filed with the Internal Revenue Service for tax years ending on June 30,
2005, June 30, 2007 and June 30, 2009. The Chamber reported funding its “issue advocacy
program” with “special dues” and “special membership assessments.” Special dues and
assessments levied for the express purpose of funding the Chamber’s independent expenditures
would clearly be “for the purpose of influencing the nomination or election of a candidate”.
MCL 169.204(1). As such, the payment of special dues or assessments for this purpose would
be contributions that are prohibited by section 54(1) of the MCFA. A violation of section 54(1)
is a felony, punishable by fines and/or imprisonment.

8. “Whether the Chamber or any other person may make in-kind contributions to Michigan
Chamber PAC Il including, but not limited to, in-kind contributions relating to the
administration and solicitation of contributions to Michigan Chamber PAC HI?”

This question presupposes that MCPAC 11l would solicit and receive contributions from third
parties. As indicated above, MCPAC HI is limited to serving as the vehicle for reporting the
Michigan Chamber’s own independent expenditures. Consequenily, MCPAC III will not incur
costs associated with administering and soliciting contributions to the committee.

9. “Whether there are any circumstances upon which a contribution to Michigan Chamber PAC
Il must be accompanied by a certified siatement by an officer of the contributing person sefting
Jorth the full name and address, along with the amount contributed, of each person who
contributed to the total amount of the contribution, where the contribution is derived from the
treasury funds of a person?”
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This question references section 42(2) of the MCFA (MCL 169.242), which addresses a
“contribution from a person whose treasurer does not reside in, whose principle office is not
located in, or whose funds are not kept in” Michigan.

Section 42(2) prohibits acceptance of a contribution under those circumstances unless
accompanied by a certified statement which, among other things, states that the contribution
from the out-of-state contributor “was not made from an account containing funds prohibited by
section 54.” If the potential contributor is a corporation, labor organization, or domestic
dependent sovereign, there are no circumstances in which the accompanying certified statement
is required. The MCFA does not permit contributions from those entities.

The foregoing statement constitutes a declaratory ruling concerning the facts and questions
presented in your February 19, 2010 correspondence.
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