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L A N S I N G  
RICHARD H. AUSTIN o SECRETARY OF STATE 

M l C H I G A N  4 8 9 1 8  
STATE T R E A S U R Y  B U I L D I N G  

May 30, 1979 

Honorable Leo R: Lalonde 
Michigan House of Representat ives 
S t a t e  Capi to1 Building 
Lansing, Michigan 48901 

Dear Representat ive Lalonde: 

This i s  i n  response t o  your request f o r  a declara tory  ru l i ng  concerning t he  I0 C 

app l i c ab i l i t y  of t h e  Campaign Finance Act ( " t he  Act"), P.A.  388 of 1975, a s  amenddd, 
3 

t o  a newspaper advertisement and brochure paid f o r  by a candidate.  I 

I 
You s t a t e  t he  following fac tua l  s i t ua t i on :  , 

I 

"On January 10,  1979, I purchased a newspaper advert isement , 
informing my cons t i tuen t s  of my o f f i c e  address and telephone 
number. A copy of the  ad i s  enclosed. T h e  c o s t  o f  placing 
this  ad was approximately $220.00. In add i t ion ,  I had a 
brochure p r in ted ,  s imi la r  t o  the  ad,  a t  a c o s t  o f  approxi- 
mately $1 30.00. " ,- 

s In a telephone conversation w i t h  Department s t a f f ,  you indicated you paid f o r  
t h e  mater ia ls  ou t  of  your personal funds. Your question t o  t h i s  o f f i c e  is whether 
you have t o  l i s t  on your next campaign statement the  c o s t  o f  the  advert isement and 
t h e  brochure a s  an inkind contr ibut ion from yoursel f  t o  your committee. 

Section 26 of the  Act .. (MCLA 9169.226) requires  the  repor t ing o f  a l l  expenditures 
by a candidate committee. However, a disbursement from a cand ida te ' s  persona1 funds 
only has t o  be reported i n  a campaign statement when the  disbursement is  campaign 
r e l a t ed ,  i . e . ,  the  disbursement q u a l i f i e s  a s  an "expenditure" under t he  Act. 

Section 6 (1 )  o f  the  Act (MCLA §169.206(1)) def ines  an "expenditure" a s  a payment 
made in various forms f o r  the  purpose of influencing an e l ec t i on .  The mate r ia l s  
you have submitted merely inform your cons t i tuen t s  where they may con tac t  you, and 
of your i n t e r e s t  i n  hearing from them concerning matters  r e l a t i n g  t o  s t a t e  govern- 
ment. There i s  no mention of an e lec t ion  nor i s  the re  an appeal f o r  t h e  support  of  
your cons t i tuen t s  i n  any e l ec t i on .  

The advertisement and brochure you submitted could have been purchased w i t h  
funds f rom an o f f i ceho lder  expense fund es tabl ished pursuant t o  Section 49 of t h e  
Act (MCLA 5169.249). A fund of t h i s  type may be used f o r  expenses incidenta l  t o  
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the  pwson's of f ice .  The disbursements in the present case a r e  c lear ly  incidental , 
t o  your o f f i ce .  Disbursements from an officeholder expense fund ar2 not t o  be 
used fo r  campaigning and a r e  not reportable as campaign expenditures. i 

In conclusion, the disbursement of personal funds fo r  o f f i c e  expenses i s  i 

not prohibited by the Act  and does not have to be reported by a candidate committee. 1 
Disbursements of this.  type may be made from an o f f i c e h o l d e r  expense fund established 1 
pursuant t o  the Act, I 

. . This response is  informational only and does n o t  cons t i tu te  a declaratory rul ing 
, . 

I 

Very t ru ly  yours, 
n * 7. 9 M F  

Phil1 i p  T. Franqos, Director - - 

~ f f i c e ' o f  Hearings & Legislation 




