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MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE

LANSING

RICHARD H. AUSTIN ] SECRETARY OF STATE

MUTUAL BUILDING
208 N. CAPITOL AVENUE

MICHIGAN 489138

April 12, 1985

Neil J. Lehto

Stewart, 0'Reilly, Lascoe & Rancilio, P.C.
Professional Village Plaza

40600 Van Dyke Avenue

Sterling Heights, Michigan 48078-4080

Dear Mr. Lehto:

This is in response to your request for an interpretive statement concerning the
applicability of the Campaign Finance Act, 1976 PA 388, as amended, ("the Act")
to the use of public access cablecasts by political candidates.

The city you represent exercises regulatory authority over a local cable televi-
sion system. This city is now considering various aspects of the use of public
access cablecasting facilities by political candidates. You inquire whether the
identification requirement of the Act would apply to video tapes produced by
political candidates and cablecast on a public access channel.

Section 47(2) of the Act (MCL 169.247) states:

"(2) A radio or television paid advertisement having reference to
an election, a candidate, or ballot question shall identify the spon-
soring person as required by the federal communications commission,
shall bear the name of the person paying for the advertisement, and
shall be in compliance with the following:

(a) If the radio or television paid advertisement relates to a can-
didate and is an independent expenditure, the advertisement shall con-
tain the following disclaimer: 'Not authorized by any candidate',

(b) If the radio or television paid advertisement relates to a can-
didate and is not an independent expenditure but is paid for by a per-
son other than the candidate to which it is related, the advertisement
shall contain the following disclaimer: ‘Authorized by

iH

(name of candidate or name of candidate committee)
(Emphasis added.)

The condition precedent to application of the identification requirements of
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section 47(2) of the Act is that the radio or televisjon communication be a paid
advertisement. You state that in your cable television system, "the use of
public access video taping equipment and public access time is free". You also
indicate that the cable television system provides no other services whatsSoever
in connection with the production or the cablecasting of the videotape. Upon
further inquiry of the Department, you state that this service is available upon
request to any resident or property owner within the cable system area.

Under these circumstances, the cablecast would not be a paid political adver-
tisement and, therefore, the identification requirements of section 47(2) of the
Act would not apply. You should be aware, however, that unequal access to poli-
tical advertisement programming may violate other provisions of the Act and/or

federal law.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling. -

Very truly yours, 4
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Phillip T. Frangos ’
Director ’ ’

Office of Hearings and Legislation
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