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Mr. Conrad L. Mallett, Jdr.
669 Federal Building

231 West Lafayette
Detroit, Michigan 48226

Dear Mr. Mallett:

You state:

"As you are aware, supporters of Conaressman John Conyers, Ir.
will be conducting a fundraiser to meet the Congressman’s
anticipated 1980 campaign expenses. In the past, public response
to fundraising events benefitting the Congressman has been
overwhelming. It is the opinion of staff advisors and fund-
raising committee members, that this year's efforts will generate
more than enough funds to defray all potential campaign costs."

You ask:

“1f, in fact, monies are collected which exceed anticipated
campaign expenses, are there any statutes, regulations or
rules promulgated under Public Act No. 388, which would
prevent the transfer of the excess to a local candidate
committee?"

Finally, you inquire as to whether any violation of the Act would occur
you take the following steps:
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This is 1in response to your request for an interpretation of the Campaign
Finance Act (the "Act"), 1976 PA 388, as amended, as it relates to the
information set forth below.
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"1. Form a political committee .

2. Under the auspices of this committee, conduct the
fundraising event,

3. Collect the funds and compare revenues with anticipated
campaign expenses.

4. Transfer any excess to the local candidate's committee,
bearing in mind the April, 1978 bulletin produced by the
Department of State Elections Division which states that
political committees may make unlimited contributions to
local candidates.

5. Transfer anticipated campaign funds to the federally
registered congressional campaign committee known as
Citizens for Conyers.

6. Dissolve the political committee when the funding task
has been completed."

Although this response is not timely for the 1980 elections, it is being issued
for future reference. The issues you raised require clarification.

Section 6(2) of the Act (MCL 169.206(2)) defines "expenditure" as including

a contribution or transfer of anything of ascertainable monetary value given

to influence the nomination or election of a candidate. A "committee" is
defined in section 3(4) (MCL 169.203(4)) as a person who receives or expends
$200.000 or more for the purpose of influencing the action of the voters for

or against the nomination or election of a candidate. Thus, if the supporters
of Congressman Conyers propose to transfer $200.00 or more to a local candidate,
the Act does require you to register as a committee.

Section 11(2) (MCL 169.211(2)) defines a "political committee" as "a committee
which is not a candidate committee, political party committee, independent
committee or a ballot question committee." The proposed committee is clearly
not a candidate, political party, or ballot question committee. Since steps
have not been taken to meet the special requirements of an independent
committee as defined by section 8(2) (MCL 169.208(2)), you may register as

a political committee.

Under the Act, a political committee may make unlimited contributions to local
candidates, i.e., individuals seeking an office other than state elective office.
However, if the committee collects contributions from persons with the intent,
agreement, or arrangement that the money will then be transferred to a
particular local candidate committee, the provisions of section 44(1)

(MCL 169.244(1)) will be violated.
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It would be more appropriate for a federal candidate committee registered
pursuant to the FECA and a political committee registered under the Act to
hold a joint fundraiser. Contributors would have to be informed prior to
making a contribution as to the allocation of proceeds between the committees.
Expenses of the fundraiser would be borne by the committees according to the
same numerical allocation.

At such time as the political committee has no assets or outstanding debts
and determines that it will no longer receive contributions or make
expenditures, the committee must file a dissolution statement pursuant to
section 24(5) (MCL 169.224(5) and rule 28 (1979 AC R169.28) of the rules
promulgated to implement the Act.

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling.

Very truly yours,
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Phillip T. Frangos, Director
0ffice of Hearings and Legistiation
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