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Honorable Matthew McNeely
Michigan House of Representatives
State Capitol

Lansing, Michigan 48909

Dear Representative McNeely:

This is in response to your letter requesting exemption for a throwaway
poll card from the identification requirements of P.A. 388 of 1976
("the Act").

In a conversation supplementing your letter, it was indicated the poll card
is distributed to voters on the day of an election in which you are seeking
office. The cards, one of which you have provided as a sampie for purposes
of this response, were printed in a bulk amount prior to June 1, 1977, the
effective date of this Act. Each card, which is printed identically on both
sides, indicates your name, office, statements endorsing your reelection,

and your political party. In addition, there is a picture of the State
Capitol which occupies approximately half of the space available on the card.
There is no date of election identified on the card. The card is 2 3/4" x

5 3/4" in size.

Section 47 of the Act (MCLA 8 169.247) requires printed matter having reference
to a candidate to bear the name and address of the person paying for the matter.
The provision states, however, that rules may be promulgated to exempt items
from the required identification. Rule 169.36 of the General Rules, promulgated
by the Secretary of State pursuant to authority conferred by Section 15 of the
Act (MCLA 8 169.215) and having the effect of law, exempts campaign items, the
size of which makes it unreasonable to add an identification. The Department
has interpreted this rule on previous occasions to exempt campaign items

ranging from ashtrays and brushes to whistles and yo-yo's.

With respect to the fact the cards were printed prior to June 1, 1977, the
Department has addressed this issue previously. In a letter to Ms. Georgia

M. Boewe, dated September 8, 1977, the Department stated that political
advertisements printed prior to June 1, 1977, need not include an identification.
However, it stated further that beginning December 1, 1977, all political
advertisements must bear the identification required by Section 47 and

Rule 169.36, unless otherwise exempted. The Boewe letter emphasized that
after December 1, 1977, the individual, group, or committee making use of the
printed matter must indicate thereon its current name and address, and not that
of the person who paid for the material prior to June 1, 1977, unless of
course, the individual, group, or comnittee remains the same. It was

stated that political advertisements purchased after June 1, 197/, arc

required to bear an identification unless specifically exempted.
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The Department has determined in its role as principal administrator of the
Act, that it would not be unreasonable to require the printing of an identifi-
cation on a poll card such as here presented. Therefore, the poll cards in
question must have the identification required by the Act. It is suggested
that since the cards have already been printed, the necessary information

may be placed on either side of the cards with a stamp.

In the Boewe letter referred to above, the Department stated the identification
required by Section 47 must include the words "Paid for by" followed by the

full name of the person paying for the material. If the purchaser is a committee,
the full name of the committee must be stated. The identification must also
indicate the person's street address including the street number or post office

box, city or town, state, and zip code.

Richard H. Austin
Secretary of State





