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' M I C H I G A N  D E P A R T M E N T  O F  S T A T E  

RICHARD H. AUSTIN SECRETARY OF STATE 

STATE TREASURY BUILDING 

i A i 4 5 1 N G  

M I C H I G A N  4 8 9 1  3 

February 6, 1980 

Hr. John W. Northrup 
2622 Thomas S t r e e t  
Fl i n t ,  Hichi gan 48504 

Dear Mr. Northrup: 

T h i s  is i n  response t o  your request  f o r  a dec la ra to ry  rul ing concerninq t he  
appl i c a b i l  i t y  of the  repor t ing requirements of the  Campaign Finance Act ( " t he  
ActM) ,  1976 PA 388, a s  amended, t o  the John W. Northrup Elect ion Committee. 

You quest ion whether an annual campaign statement m u s t  be f i l e d  by a committee 
when: 

1 )  -The  committee f i l e d  a statement of organizat ion pursuant to  sec t ion  
24(4) of the  Act (YCLA §169.224(4)) ind ica t ing  i t  did not  expect t o  re-  
ce ive  o r  expend more than $500.00 per e l e c t i o n ;  

2) The  committee subsequently did ac tua l l y  receive  o r  expend more than 
$500.00 f o r  one e l ec t i on ;  

3) The  committee f i l e d  both preelect ion and pos t e l ec t i on  campaign s t a t e -  
ments repor t ing  . those r ece ip t s  and expendi t u r e s ;  and 

4 )  The cokn i t t e e  ne i the r  received nor expended $500.00 subsequent t o  the  
pos te lec t ion  campaign statement (and the e l e c t i on  f o r  which the $500.00 
1 imi t was exceeded). 

In answering your quest ion,  i t  w i l l  be helpful  t o  analyze the  f i l i n g  require-  
ments of t he  Act using t he  s p e c i f i c  da ta  you provided f o r  i l l u s t r a t i v e  purposes. 
On June 2,  1977 you f i l e d  a statement of orqaniz t ion pursuant t o  sec t ion  24(4) 
which s t a t e s :  

" ( 4 )  When f i l i n g  a statement of organizat ion a committee may i nd i ca t e  
i n  a  sworn statement t h a t  t h e  committee does not expect f o r  each e l ec t i on  
t o  receive  an amount i n  excess of 5500.00 o r  expend an amount i n  excess 
of  $500.00." 

Your p ree lec t ion  and pos te lec t ion  repor t ing requirements were governed by 
sec t ion  33(2) o f  the  Act (r1CLA 169.233(2)) which provides: 

" ( 2 )  A candidate  committee o r  a committee o the r  t h a n  a candidate commi t t e e  
which f i l e s  a sworn statement pursuant t o  sec t ion  2 4 ( 4 )  need not f i f e  a 
campaign statenlent under subsection ( 1  ) ( a )  unless ir: d i d  not receive  o r  
expend an a ~ o u n t  in excess o f  $500.00, I f  the committee d i d  receive  
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o r  expend an amount in excess of $500.00 on behalf of the campaign, 
the committee shai l f i l e  a campaign statement under subsection (1 ) ( b )  
s t a t ing  tha t  the committee did not receive o r  expend an amount in 
excess of $500.00. I f  the committee receives or  expends an amount in  
excess of $500.00 during a period covered by a f i l  inp, the committee 
is then subject  t o  the campaign f i l i n g  requirements under t h i s  act." 

The f i r s t  sentence of t h i s  s ta tutory provision indicates  a committee w i t h  a 
reporting waiver need not f i l e  a preelection campaign statement unless more than 
$500.00 was received o r  expended. The time period during which t h a t  amount must- 
have been received o r  expended would appear to  be the " for  each elect ion" referred 
t o  i n  section 24(4) above. The second sentence provides f o r  the f i l i n q  of a shor t  
postelection statement i f  not more than $500.00 was received o r  expended "on be- 
half of the campaign." While campaign i s  not a term defined i n  the Act, i t  i s  
defined in Rule l ( c )  (1977 AACS R169.l(c)): 

" ( c )  'Campaign' . o r  'candidate's campaign ' means the candidate 
committee's a c t i v i t i e s  f o r  a specif ic  e lect ion."  

Therefore, "on behalf of the campaign" has the same meaning as  "for  each e lec t ion ."  
The third sentence of section 33(2) uses another period of time, "a period covered 
by a f i l i n g , "  to  determine whether the committee becomes subject  to the f i l i n g  
requirements of the Act. Section 25 of the Act (MCLA 8169.225) defines tha t  period 
as beginning the day a f t e r  the closing date fo r  the most recently f i l e d  statement, 
and ending on the closing date fo r  the statement in  question. The language, 
"a period covered by a f i l i n g , "  i s  inconsistent with the " fo r  each elect ion" and 
"on behalf of the campaign" language used in the r e s t  of sect ion 33(2) and in 
section 24(4). That is  because, in i t s  original form in 1976 PA 388, section 
24(4) read: 

" (4)  A candidate when f i l i n g  a statement of organization f o r  a 
candidate committee may indicate  in a sworn statement tha t  the 
committee does not expect f o r  each elect ion to  receive an amount 
in excess of $500.00 or  expend an amount i n  excess of $500.00 on 
behalf of the candidate 's  campaign. A committee other  than a 
candidate committee may indicate  in a sworn statement tha t  the 
committee does not expect i n  a calendar year to  receive o r  expend 
an amount i n  excess of $500.00." 

When th i s  section was amended t o  i t s  present form by 1977 PA 311, section 33(2) 
was not changed to make the language consistent.  The language "a period covered 
by a f i l i n g "  referred in large part  to the calendar year l imitat ion in the or iginal  
section 24(4). Since noncandidate committees a re  now 1 ini  ted to  the period 
" for  each elect ion" instead of "in a calendar year ,"  and the amendment to  sect ion 
24(4) was made a f t e r  the passage o'f the language in .section 33(2),  the time period 
in the th i rd  sentence of section 33(2) should be understood a s  being " fo r  each 
election." T h i s  reconciles section 24(4) with section 33(2). 

Since you exceeded your expected receipts  or  expenditures, you f i l e d  a preelection 
campaign statement on October 31, 1977 and a postelection campaign statement on 
December 9 ,  1977. Since you exceeded the $500.00 l imi t  f o r  the e lec t ion ,  you were 
required to  make those two f i l i n g s .  Having once received o r  expnded more than 
$500.00 on one e lec t ion ,  you were "then subject to the campaign f i l i n g  r c q u i r e ~ e n t s  
under th i s  act .  'I 
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This language ind ica tes  t he  sec t ion  24(4) repor t ing waiver i s  l o s t  once the  
$500.00 1 imi ta t ion per e l e c t i on  is exceeded. 

The next  f i l i n g  requirement of t he  Act was t he  nnnual campaian statement due . 
June 30, 1978 pursuant t o  sec t ion  35 (MCLA 9169.235). In view s f  s ec t i on  33 (2 ) ,  
you were required t o  make the  annual f i l i n g  unless you amended your statement o f  
organizat ion t o  r e a s se r t  your expecta t ion t h a t  more than $500.00 would not  be 
received o r  expended fo r  each e l ec t i on .  I f  you had amended your statement o f  
organizat ion on o r  before the due da te  of the  annual campaign s ta tement ,  you 
would have been exempted by sec t ion  35(4) from the  annual campaign statement 
due on June 30, 1978. Section 35(4) provides: 

" ( 4 )  A committee f i l i n g  a sworn statement pursuant t o  sec t ion  24(4) 
need not  f i l e , a  statement i n  accordance w i t h  sec t ion 35(1) .  I f  a 
committee receives  o r  expends more than $500.00 during a period 
covered by a f i l i n g ,  t he  committee i s  then sub jec t  t o  the  campaign 
f i l i n g  requirements under this a c t . "  

T h i s  exemption does not apply i f  t he  repor t ing waiver has been l o s t  by exceeding 
the  l i m i t a t i o n  sometime a f t e r  f i l i n g  the  sworn statement under sec t ion  24(4).  
The fina.l sentence of sect ion 35(4) i s  iden t ica l  to the f i na l  sentence of 
sec t ion  33(2) and should be given the  same readinq. Thus had you r e f i l e d  your 
s ta tement  of organization with a new sworn s ta tement ,  you would not need t o  f i l e  
an annual campaign statement un t i l  $500.01 had been received o r  expended f o r  one 
e l ec t i on .  

- .  

I t  should be noted t h a t  i n  determining whether more than $500.00 has been received 
f o r  one e l ec t i on ,  r u l e  37 (1977 AACS 169.37) m u s t  be taken i n t o  account: 

" A  committee which has f i l e d  w i t h  i t s  statement of organizat ion 
a sworn statement as  provfded i n  sec t ion  24(4) of the Act and 
which, following an e l e c t i o n ,  has cash o r  cash equivalents  on 
hand s h a l l ,  f o r  the  next ensuing e l e c t i o n ,  r epor t  the same a s  
'cash on hand a t  beginning of account per iod. '  The 'cash 
on hand a t  beginning of accounting period'  sha l l  be a p a r t  of 
t he  aggregate r e ce ip t s  f o r  t he  next ensuing e l ec t i on ,  b u t  
need not  be f u r t h e r  itemized." 

Therefore,  a surplus  c a r r i ed  over from a p r i o r  e lec t ion  i s  " p a r t  of the  
aggregate r e ce ip t s "  f o r  the  next e l e c t i on  and wi l l  be counted toward the  
$500.00 1 imi ta t ion.  

i n  conclusion,  an annual campaign statement m u s t  be f i l e d  by a'committee w i t h  
a repor t ing waiver once the  committee has received o r  expended more than $500.00 
f o r  an e lec t ion .  In order  t o  regain a l o s t  repor t inq waiver, a committee m u s t  
r e f i l e  the  sworn statement pursuant to  sect ion 24(4) .  Your committee was 
required t o  f i l e  an annual campaign s ta tm~lent  on June 30, 1978. This is  con- 
s i s t e n t  with the i n s t r u c t i o ~ s  pur l ished on page f i v e  of the Apr i l ,  1978 i s sue  
of BULLETII.I, the  infomlational pub1 ica  t ion prepared by the  Department of S t a t e ' s  
Campaigrl Finance Reporting Section.  .Attached you rvill f ind a copy of t h i s  
pub ;  i ca t ion .  
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February 6 ,  1980 

T h i s  respo;sz constitutes a declaratory rul ing concerning the applicability 
of the Act t o  the facts  presented i n  your request. 

Sincerely, 

Richard H. Aust in  
Secretary o f  State  

PHA: 1 r 

Attachment 

cc: Janet McKenzie 
Deputy Clerk 
Genesee County 




