MICHIGAN DEPARTMENT OF sSTATe YRR

RICHARD H. AUSTIN ] SECRETARY OF STATE

)
- (" MICHIGAN 48918
STATE TREASURY BUILDING ;

January 29, 1980

Mr. Gene E. Overbeck, Chairman

American Airlines Political Action Committee
P. 0. Box 61616

Dallas Fortworth Airport, Texas 75261

Dear Mr. Overbeck:

This is in response to your request for a declaratory ruling concerning
the applicability of the Campaign Finance Act ("the Act"), 1976 PA 388,
as amended, to your Committee, which is an out-of-state political action
committee registered with the Federal Election Commission. You inquire
as to whether American Airlines P.A.C. must also register with the
Michigan Department of State in order to make contributions to candidates
for a non-federal Michigan office.

You indicate that American Airlines P.A.C. is registered with the F.E.C.,
has supported various federal candidates in the past, and now desires to
support candidates for state offices in Michigan. You point out a possible
conflict between sections 3(4), 4(1) and 28(3) of the Act. You note that
an interpretation of section 28(3) which would permit contributions by
committees such as yours without complying with the registration and

other requirements of the Act "could be construed as being inconsistent
with the registration and reporting scheme outlined by the Act."”

In an advisory opinion (A.0. #1975-59, dated November 13, 1975) the Federal
Election Commission ruled that the state central committee may receive corporate
contributions and use them for state candidates only where such candidates are
permitted by state law to receive such contributions. Of significance in
resolving the problem you posed is the statement by the F.E.C. that the

matter of making contributions to or expenditures on behalf of state candidates
"is a matter governed by state law." (40 F.R. 53722, November 19, 1975)

The F.E.C. clearly believes state election requirements are a proper subject
for state law to control. In reviewing Michigan law which may impinge upon
the issues presented, one should be aware of Rule R169.27, which provides:

"A committee supporting a candidate for federal office
and a candidate for office in this state shall file a
statement of organization for the committee of the
candidate for office in this state."
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It is difficult for a state agency, operating under the limitations imposed
by state law, to place mandatory filing or other requirements upon out-of-
state corporate P.A.C.'s. For this reason, the Legislature inciuded section
42(2) in the Act. This section provides:

"A contribution of $20.01 or more from a committee or
person whose treasurer does not reside in, whose principal
office is not located in or whose funds are not kept in
this state, shall not be accepted by a person for
purposes of supporting or opposing candidates for
elective office . . . unless accompanied by a statement
certified as true and correct by an officer of the
contributing committee . . . setting forth .

certain information."

The same sort of information is required by section 28(3) to accompany a
campaign statement reporting the receipt of a contribution from outside

this state. Through these enactments, Michigan exercises its authority over
the recipients of such contributions, rather than the contributors themselves.
Committees may not accept contributions from out-of-state committees unless
certain conditions are met and certain information is provided. These are
not registration or "“filing" requirements but "tracking" requirements.

Section 24(1) requires that a "committee" file a statement of organization
with the appropriate filing official. "Committee" is defined by section
3(4) as meaning:

"(A) person who receives contributions or makes expenditures
for the purpose of influencing or attempting to influence
the action of the voters for or against the nomination or
election of a candidate, or the qualification, passage, or
defeat of a ballot question, if contributions received

total $200.00 or more in a calendar year or expenditures
made total $200.00 or more in a calendar year . "

"Person" is defined in section 11(1) to include:

"(A) business, individual . . . joint venture . . . busi-
ness trust . . . company, corporation, association,
committee, or any other organization or group of persons
acting jointly."

Clearly a "person” as defined above which "makes expenditures for the
purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters
for or against the nomination or election of a candidate . . . if expendi-
tures made total $200.00 or more in a calendar year . " is a committee,
and is required to comply with section 24(1) and file a statement of
organization. It is also required to comply with the periodic filing
requirements of the Act.
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The Act also includes a series of provisions controlling and Timiting
corporate participation in Michigan elections in section 54 of the Act.
Section 55 of the Act permits a corporation to make expenditures of
corporate funds for the:

"Establishment and administration and solicitation
of contributions to a separate segregated fund to be
used for political purposes."

Based upon the information you have provided, if your particular entity
falls within the above definitions, it will be required to register and
made periodic filings with the Michigan Department of State so long as
it supports candidates (as defined at section 3(1) of the Act) in this
state to the extent provided in section 3(4).

This response constitutes a declaratory ruling concerning the applicability
of the Act to the specific statement of facts presented. _

Sincerely,

Richard H. Austin
Secretary of State
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