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September 24, 1981 

JoEl 1 en Peterson, Deputy Clerk 
County of Ingham 
Box 179 Courthouse 
Mason, Mi chi gan 48854 

Dear Ms. Peterson: 

This i s  in response to  your request f o r  an in te rpre ta t ion  of the Campaign 
Finance Act ( " t he  Act" ) ,  1976 PA 388, as amended, concerning when an individual 
becomes a  "candidate" f o r  purposes of the Act. 

You wri te  with respect  t o  an individual who c i rcula ted a  pe t i t ion  fo r  the 
o f f i c e  of Ingham County Commissioner. You indicate  he c i rcula ted the pe t i t ion  
between January 20 and 29, obtained 20 of the requ is i t e  seven to 26 s ignatures  
in t h a t  period of time, and f i l e d  the pe t i t ion  with your o f f i ce  on March 20. 
You do not indicate  whether the individual in question recei ved contributions 
o r  made expenditures p r io r  t o  March 20 toward promoting his  e lec t ion to  the 
o f f i c e  of commissioner. 

You ask when the individual became a  candidate f o r  purposes of the Act. 

Section 3 (1 )  of the Act ( M C L  169.203(1)) s t a t e s  ( i n  p a r t ) :  

" 'Candidate '  means an individual : ( a )  who f i l e s  a  f e e ,  a f f i dav i t  of 
incumbency, o r  nominating pe t i t ion  fo r  an e l ec t i ve  o f f i c e ;  ( b )  whose 
nomination as a  candidate f o r  e lec t ive  o f f i c e  by a  po l i t i ca l  party 
caucus o r  convention i s  c e r t i f i e d  to  the appropriate f i l i n g  o f f i c i a l ;  
( c )  who receives a  contr ibut ion,  makes an expenditure,  o r  gives consent 
f o r  another person t o  receive a contribution o r  make an expenditure w i t h  
a  view to  bringing about the ind iv idua l ' s  nomination o r  elect ion to  an 
e l ec t i ve  o f f i c e ,  whether o r  not the spec i f i c  e l e c t i ve  o f f i c e  fo r  which 
the individual wil l  seek nomination o r  e lec t ion i s  known a t  the time the 
contribution i s  received o r  the expenditure i s  made; o r  ( d )  who i s  an- 
officeholder who i s  the subject  of a  recal l  vote. Unless the o f f i ce -  
holder i s  cons t i tu t iona l ly  o r  legal ly  barred from seeking reelection o r  
f a i l s  to  f i l e  f o r  ree lect ion t o  t ha t  o f f i c e  by the applicable f i l i n g  
deadline,  an e lected officeholder shal l  be considered to  be a  candidate 
fo r  reelection t o  t ha t  same o f f i c e  f o r  the purposes of t h i s  ac t  only ."  
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An individual who meets any of the foregoing def in i t ions  i s  a  "candidate" 
f o r  purposes of the Act and must form a candidate committee within 10 days 
pursuant t o  section 21 ( 1 )  ( M C L  169.221 ( 1 ) ) .  The committee must then f i l e  
a  statement of organization within 10 days of i t s  formation pursuant to  
section 24(1) (MCL 169.224(1)) .  The l a t t e r  section provides tha t  any person 
who f a i l s  to f i l e  the requ is i t e  statement of organization shal l  pay a  l a t e  
f i l i n g  fee of $10.00 f o r  each day the statement remains not f i l e d ,  u p  t o  a  
maximum penal ty of $300.00. 

An individual does not become a  candidate f o r  purposes of the  Act by merely 
c i rcu la t ing  a  pe t i t ion .  From the fac t s  you present ,  the individual in question 
became a  candidate on March 20 when he f i l e d  his pe t i t i on .  Of course, he 
could have become a  candidate sooner by receiving a  contribution o r  making an 
expenditure p r io r  to  March 20.  However, as noted above, your l e t t e r  d i d  not 
provide any information concerning the 1  a t t e r  i ssue .  

Therefore, on the  basis of the f a c t s  presented in your l e t t e r ,  the individual 
became a  candidate not l a t e r  than March 20, the date on which he f i l e d  his  
pe t i t i on .  He d i d  not become a  candidate sole ly  by c i rcu la t ing  the pe t i t ion .  
Upon becoming a  candidate, he was required to  form a  committee and to  f i l e  a  
statement as required by the Act. 

This response i s  informational only and does not cons t i t u t e  a  declaratory 
rul ing.  

Very t r u ly  yours,  

Phi 1 1  ip  T. Frangos , ~ i  recTor 
Office of Hearings & Legislat ion 
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