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November 10, 1981

Mr. John D. Pirich

Miller, Canfield, Paddock & Stone
110 Business & Trade Center

200 Washington Square, North
Lansing, Michigan 48933

Dear Mr. Pirich:

This is 1n response to your inquiry concerning applicability of the Campaign
Finance Act (the "Act"), 1976 PA 388, as amended, to partnership contributions.
Specifically, you have asked:

"May a law firm which is a partnership including professional
corporations make firm contributions to a political candidate
or committee and have the contributions charged back to only

non-professional corporation partners?”

As indicated in an April 29, 1981 Tetter to Mary F. Galasso, partnerships are
unique creatures under Michigan law. A partnership is a separate entity, yet
it is also a group of individuals. Under the Department's interpretation of
the Act set forth in the Galasso letter, a partnership may act as a single entity
or a partnership check may be used to make one lump sum contribution which is
attributed in specific amounts to individual partners. Obviously, no part of
a campaign contribution may be attributed to an individual partner who is
incorporated as a professional corporation because of section 54 of the Act
(MCL 169.254). However, the fact that some partners are incorporated does not
prevent the unincorporated partners from having contributions made with
partnership checks where the contributions are attributed only to the
unincorporated partners. Attribution, as used in this context, means the
unincorporated partners' shares of the partnership profits shall be reduced

by the amount of the contribution while the draw or compensation of the unin-
corporated partners remains unaffected, i.e., as if no contribution had been
made.
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As stated in the Galasso letter, a partnership is presumed to be separate
entity when using the partnership checking account unless a written statement
identifying the actual individual contributors accompanies the contribution.
The proper procedure a partnership must follow when making a contribution bears
repeating from the Galasso letter:

“When partners wish to use a partnership check to make a contribution
to a committee, the check should be accompanied by a written statement
containing the name, address, date, and amount of contribution being
made by each partner. The recipient committee should then report the
contributions as if they had received a separate check from each
partner and no mention should be made of the partnership as a
contributor. Those partners whose contributions total more than $200
must have their occupation, employer, and principal place of business
reported in addition to their name, address, date, and amount of
contribution. When the partnership acts as a person in its own right,
a separate statement should not accompany- the check and the amount
contributed will not be attributed to the individual partners. By
following this contribution and reporting orocedure, partnerships and
their partners will avoid violating section 41(6) of the Act (MCL 169.241)
which prohibits a contribution being made 'by any person in a name
other than the name by which that person is identified for legal
purposes. '

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling.

Very truly yours,
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Phillip 7."Frangos
Director
Office of Hearings and Legislation
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