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Dear Messrs, Pirich and-~nowlton: 

This is in response to your request for a declaratory ruling or an interpretive statement 
under the Michigan Campaign Finance Act, 1976 PA 388, as amended (MCFA). Your 
request concerns the application of section %(I) and (6) of the Act (MCL 169.255) to 
corporate separate segregated funds. ..- - - - 
Backaround 

Section 55(1) authorizes a corporation to make expenditures for the establishment, 
administration and solicitation of contributions to a separate segregated fund (SSF) to be 
used for political purposes. A corporation may only establish one SSF. 1977-1 978 OAG, 
No 5344, p 549 (July 20, 1978). 

Section 55(6) imposes certain restrictions on soliciting and obtaining contributions to a 
SSF. This section states, in pertinent part: ' 

Set. 55. (6) . . ,. A corporation organized on a for profit or nonprofit basis, 
a joint stock company, a domestic dependent sovereign, or a labor 
organization shall not solicit or obtain contributions for a separate segregated 
fund established under this section from an individual described in 
subsection (2), (3), (4), or (5) on an automatic or passive basis including but 
not limited to a payroll deduction plan or reverse checkoff method. A 
corporation organized on a for profit or nonprofit basis, a joint stock 
company, a domestic dependent sovereign, or a labor organization may 
solicit or obtain contributions for a separate segregated fund established 
under this section from an individual described in subsection ( 2 ) ,  (3), (4), or 
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(5) on an automatic basis, including but not limited to a payroll deduction 
p[an, only if the individual who is contributing to the fund affirmatively 
consents to the contribution at least once in every calendar year. 

In an October 26, 1983 declaratory ruling to Robert P. Duff, the Department of State 
indicated that a joint or multi-state SSF is permissible under the MCFA, so long as the SSF 
conforms with the requirements of section 55. 

The Department reaffirmed its position in a July 11, 1997 declaratory ruling and interpretive 
statement issued to Robert S. LaBrant. The interpretive statement indicates that a joint 
SSF operating in Michigan must conform with the affirmative consent requirements of 
section 55(6). 

The LaBrant ruling and statement, as it applies to the Michigan State AFL-CIO and its 
affiliates, has been temporarily enjoined by the lngham County Circuit Court. However, the 
statute itself remains effective during the pendency of the ongoing litigation. Therefore, 
SSFs that operate in Michigan must comply with both section 55(1) and (6). 

L 

You represent a number of corporations that maintain joint SSFs. You have asked a series 
of questions concerning the "propriety of certain aspects" of their plans to ensure that the 
requirements of section 55(1) and (6) are met. Those questions, and the Department's 
response to each question, are as follows. 

Discussion 

1. May a corporation establish and maintain two or more SSFs where only one 
of the SSFs will make contributions in elections governed by the MCFA? 

2. May a corporation with two or more SSFs -- only one of which contributes to 
MCFA-governed elections -- solicit its Michigan employees (under the' 
conditions of 5 55(6)) to contribute to the MCFA-governed SSF, as well as 
solicit its Michigan employees to contribute to SSFs established for non- 
MCFA governed elections? 

The MCFA applies to contributions and expenditures that are made to support or oppose 
candidates for state and local elective offices and questions appearing on Michigan ballots. 
The MCFA does not regulate contributions and expenditures made to support or oppose 
candidates for federal offtce or offices in other states. - 
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While a corporation that chooses to support state and local candidates in Michigan must 
do so through the establishment and administration of a single SSF, there is nothing in 
section 55(1) that prevents a corporation from establishing additional SSFs to participate 
in elections that are governed by the Federal Election Campaign Act or other states' 
campaign finance laws. 

Similarly, there is nothing in the MCFA that would prevent a corporation from soliciting 
Michigan employees for contributions to a MCFA-governed SSF and contributions to a 
federal or out-of-state SSF, as long as contributions solicited and accepted by the Michigan 
SSF conform with the requirements of section 55(6). 

3. Under the Declaratory Ruling issued July 11, 1997 to Robert S. LaBrant by 
the Secretary of State, a corporation which  previous!^ obtained affirmative 
written consent from its employees contributing to that corporation's joint 
federallother states SSF may continue to make contributions to MCFA- 
governed elections throughout 1997. In order to establish a SSF that will 

? begin making contributions on January 1, 1998 for MCFA-governed 
i 

d 

elections, may the corporation continue to make such contributions 
- throughout 1997 while at the same time soliciting employees in 1997 to 

contribute, commencing January 1, 1998 to the SSF dedicated to MCFA- 
governed elections? 

The thrust of your question is whether a corporation will be operating two SSFs in violation 
of section 55(1) if it continues to operate an existing multi-jurisdiction SSF while obtaining 
affirmative consent for a Michigan only SSF that will begin to operate on January 1, 1998. 
The enjoined LaBrant ruling has no bearing on the response to this question. 

The new Michigan SSF is required to file a statement of organization within 10 days after 
forming a committee. MCL 169.224(1). A committee must be formed when contributions 
received or expenditures made total $500.00 or more in a calendar year. MCL 169.203(4). 

According to your request, the starting date for actual collection of contributions to the 
Michigan SSF would be January 1, 1998. As of that date, the multi-jurisdiction SSF will 
cease making contributions in MCFA-governed elections. In these circumstances, no 
violation of section 55(1) would arise if a corporation receives contributions to a multi- 
jurisdiction SSF during the remainder of 1997 while soliciting eligible employees to give 
affirmative consent to make contributions beginning January 1, 1998 to a Michigan only 
SSF. 

4' 
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4. May a corporation maintain a single SSF that receives contributions from 
some employees pursuant to annual affirmative consents in accord with § 
55(6) of the MCFA and from other employees without obtaining annual 
affirmative consents so long as the amount of campaign contributions made 
by the SSF to candidates in MCFA-governed elections does not exceed the 
amount received by the SSF from employees providing annual affirmative 
consents in compliance with 5 55(6)? 

Your final question suggests that compliance with section 55(6) can be achieved by using 
an accounting method to differentiate between contributions obtained pursuant to 
affirmative consent and contributions obtained without such consent. Under this scenario, 
automatic contributions obtained in compliance with section 55(6) would be commingled 
with automatic contributions obtained without affirmative consent. However, an accounting 
method would be used'to ensure that expenditures made by the SSF to support or oppose 
Michigan candidates are less than or equal to the amount of contributions received through 
affirmative consent. 

In written comments submitted pursuant to section 15(2) of the MCFA (MCL 169.21 5), Mr. 
Andrew Nickelhoff, from the Sachs, Waldman law fifi,-suggeskd using 11 CFR Ej  102.5(b) 
as a model for accounting and allocation measures that can be used to enforce the 
requirements of section 55(6). The federal rule authorizes the use of a "reasonable 
accounting method" to demonstrate that an "organization has received sufficient funds 
subject to the limitations and prohibitions of the [Federal Election Campaign] Act" to make 
a specific contribution, expenditure or payment. 

The Department of State has not promulgated a rule similar to 11 CFR Ej  102.5(b). 
Moreover, the federal rule does not apply to SSFs but is limited in its application to 
organizations that are not political committees. Therefore, the federal rule cannot be relied 
upon to distinguish between commingled contributions obtained from employees. 

Section 55 limits the source of contributions to a SSF and restricts the manner in which - 

those contributions can be solicited and received. These are the only funds that a SSF 
may use to participate in MCFA-governed elections. If contributions obtained through 
affirmative consent are commingled with funds obtained by other methods, the distinction 
between those funds would be irretrievably lost. It would then be impossible to determine 
whether contributions obtained through a reverse checkoff or another unacceptable 
method were used to make expenditures in Michigan elections. 
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The scenario you describe does not prevent a SSF from making expenditures from 
automatic contributions obtained without affirmative consent. Consequently, a SSF may 
not make expenditures in MCFA-governed elections after contributions obtained from 
employees with affirmative consent are commingled with contributions obtained from 
employees without affirmative consent. 

Conclusion 

In light of the foregoing, the Department of State concludes as follows: 

A corporation does not violate section 55(1) of the MCFA by establishing one 
separate segregated fund to participate in MCFA-governed elections and one or 
more separate segregated funds to participate in elections governed by the laws of 
other jurisdictions. 

A corporation may solicit its Michigan employees for contributions to both separate 
segregated funds, provided the contributions solicited and accepted by the MCFA- 

i 
-. 

governed fund conform with the requirements of section 55(6). 

A corporation that has received affirmative consent from contributors may continue 
to receive contributions to a multi-jurisdiction separate segregated fund during the 
remainder of 1997 while soliciting eligible employees to give affirmative consent to 
make contributions beginning January 1, 1998 to a Michigan only separate 
segregated fund. 

A separate segregated fund may not make expenditures in MCFA-governed 
elections after contributions obtained with affirmative consent are commingled with 
automatic contributions obtained without affirmative consent. 

This response is an interpretive statement and does not constitute a declaratory ruling, as 
the request did not include a statement of actual hcts. 

Sincerely, 

ROBERT T. SACCO 
Deputy Secretary of State 


