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MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE 

~IS.43 (3191) 

RICHARD H. AUSTIN • SECRETARY OF STATE 

STATE TREASURY BUILDING 

January 24, 1994 

Mr. Patrick M. Poor 
Advantage Communications, Inc. 
PO Box 7178 
Riverside, California 92513 

Dear Mr. Poor: 

LANSING 

MICHIGAN 48918 

You have requested a declaratory ruling concerning the applicability of the 
Campaign Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended, to a fund raising 
event you are proposing to organize for the Michigan Republican Party (MRP) 
involving the marketing of long distance telephone service. 

Advantage Communications, Inc.' (ACI), is a corporation in the business of 
marketing long distance telephone service. One of the ways ACI markets these 
services is through an "Advantage Fund Raiser". Under this fund raising 
scheme a membership organization, such as the MRP, markets ACI's long distance 
telephone services to its members and receives a monthly commission based on 
the monthly paid billings of its members generated by the fund raising event. 
The member ACI consumer pays the same rates and receives the same service as a 
nonmember ACI consumer. The MRP would receive the same commission as any 
other membership organization which conducts an "Advantage Fund Raiser". 

You ask whether this proposed transaction constitutes an ordinary business 
enterprise which is beyond the ambit of the Act, or constitutes a fund raising 
device to generate payments which would be contributions under the Act. In 
essence, you ask whether money paid to the MRP generated by this fund raising 
event would constitute a contribution under the Act. And if so, who would be 
the contributor? 

Section 4(1) of the Act, MCLA 169.204, provides: 

"Sec. 4. (1) 'Contribution' means a payment, 
gift, subscription, assessment, expenditure, contract, 
payment for services, dues, advance, forbearance, 
loan, or donation of money or anything of 
ascertainable monetary value, or a transfer of 
anything of ascertainable monetary value to a person, 
made for the purpose of influencing the nomination or 
election of a candidate, or for'the qualification, 
passage, or defeat of a ballot question." 
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The proposed transaction would use party identification or affiliation to 
generate income for the MRP by engaging in a continuing commercial venture to 
sell long distance telephone services. 

The Federal Elections Commission (the Commission) has addressed this issue as 
it applies to the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended. In 
Advisory Opinion AO 1992-40 issued to you on December 11, 1992, the Commission 
stated: 

"Your inquiry properly characterizes the proposed 
transaction as a fundraising device. . . The 
Commission notes that the situation in this inquiry is 
similar to other advisory opinions where political 
committees use committee assets, in this case, 
goodwill and party identification, to generate income 
through ongoing business or commercial ventures. The 
Commission has found these to be fundraising in 
another form." 

AO 1992-40 is consistent with interpretations of the Act issued by the 
Department of State (see interpretive statement issued to Godfrey A. Glomb, 
dated October 12, 1981, considering art auctions as fundraisers). 

As stated in an interpretive statement issued to Timothy Downs, dated October 
12, 1982, "Using a particular form of fundraising cannot transform a 
contribution into a purchase of goods or services." This interpretive 
statement also noted the federal statute and the Act have a similar definition 
of "contribution". 

There are certain circumstances when isolated sales of committee assets, such 
as computer hardware, office equipment, or motor vehicles, do not result in 
contributions under the Act. 

The MRP receives contributions and makes expenditures for the purpose of 
influencing the nomination or election of candidates, or the qualification, 
passage, or defeat of ballot questions, and is a "committee" as defined in 
section 3(4) of the Act, MCLA 169.203. However, a political party is unlike 
other committees in that it also performs functions which are not within the 
ambit of the Act. In an interpretive statement to Olivia Maynard, dated 
September 4, 1981, it was noted: 

"Political parties perform a wide variety of functions 
in our society. They are not single purpose 
organizations devoted only to the election of 
candidates to public office." 



Mr. Patrick M. Poor 
January 24, 1994 
Page 3 

In pursuance of its noncampaign functions, a political party may receive and 
expend funds which are not contributions or expenditures under the Act. An 
interpretive statement to Timothy Downs, dated October 12, 1982, stated, 
"[T]he use to which funds are to be put is the primary determinant of whether 
a payment to a committee is a contribution pursuant to section 4(1)." 

According to an interpretive statement issued to James C. VanHeest on December 
1, 1981, payments to a political party are presumed to be made for the purpose 
of influencing the nomination or election of a candidate, or the 
qualification, passage or defeat of a ballot question, unless the person 
making the payment clearly designates the payment as being for other than 
campaign purposes. 

And as stated in an interpretive statement to Philip Van Dam, dated October 
31, 1984: 

"A contribution to a political party which is clearly 
designated as being for other than campaign purposes 
is not a contributjon under the Act ..• " 

Consequently, a corporation would not violate the Act by making a payment to a 
political party which is clearly designated as being for other than campaign 
purposes. A copy of the Van Dam letter is enclosed. " 

Unless clearly designated as being for other than campaign purposes, a 
commission paid by ACI to the MRP is a "payment ... made for the purpose of 
influencing the nomination or election of a candidate, or for the 
qualification, passage, or defeat of a ballot question" and is a contribution 
under the Act. Section 54(1) of the Act, MCLA 169.254, prohibits a 
corporation from making a' contribution or expenditure, except for a ballot 
question. ACI is a corporation, and a contribution from ACI to the MRP is 
prohibited under section 54(1) of the Act. 

Since your request did not include sufficient facts to form the basis of a 
declaratory ruling, this response is informational only and does not 
constitute a declaratory ruling. 

VdY ~~ yours, 

I~l 
Phillip T. ,Frangos 
Deputy Secretary of State 
State Services 

enclosure 


