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November 2, 1978

Mr. Ivy Thomas Riley

Hartz Building, Fourth Floor
1529 Broadway

Detroit, Michigan 48226

Dear Mr. Riley:

This is in response to your request concerning the applicability of the Campaign
Finance Act, P.A. 388 of 1976, as amended ("the Act"), to an individual whose name
has not appeared on a ballot.

You indicate your law firm represented Mr. Juan Torres in his unsuccessful attempt
to be elected State Representative for the 85th District, as well as the Communist
Labor Party in their unsuccessful attempt to gain a position on the ballot for the
November, 1978, general election. The Communist Labor Party was required under
Section 560a of the Michigan Election Law (MCLA 8 168.560a) to run in the party
qualification section of the August, 1978, primary election ballot in order to
qualify to run candidates in the November, 1978, general election.

It is your position that since Mr. Torres would have been a candidate of the.
Communist Labor Party only if the Party qualified for the general election, report-
ing is not required of Mr. Torres under the Act as the Communist Labor Party was
unsuccessful in the August primary election. You contend Mr. Torres cannot now
become a candidate since the Communist Labor Party was unsuccessful and Mr. Torres'
name will never have appeared on any ballot in 1978.

Section 3(1) of the Act (MCLA § 169.203) provides:

"(1) ‘'Candidate' means an individual: (a) who files a fee, affidavit
of incumbency, or nominating petition for an elective office; (b) whose
nomination as a candidate for elective office by a political party
caucus or convention is certified to the appropriate filing official;
(c) who receives a contribution, makes an expenditure, or gives consent
for another person to receive a contribution or make an expenditure
with a view to bringing about the individual's nomination or election
to an elective office, whether or not the specific elective office for .
which the individual will seek nomination or election is known at the
time the contribution is received or the expenditure is made; or (d)
who is an officeholder who is the subject of a recall vote. Unless

the officeholder is constitutionally or legally barred from seeking
reelection or fails to file for reelection to that office by the
applicable filing deadline, an elected officeholder shall be considered
to be a candidate for reelection to that same office for the purposes
of this act only."
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In the present case, Mr. Torres would be a candidate pursuant to Section 3(1)(Db)
if the Communist Labor Party had obtained sufficient votes in the primary election
to gain a place on the general election ballot and Mr. Torres was certified by

the Communist Labor Party as a candidate. These events did not occur in the
present case.

However, an examination of Section 3(1) reveals several other methods by which an
1nd1v1dua1 becomes a candidate for purposes of the Act. For example, Section 3{1)(c)
defines "candidate" as 1nc]ud1ng an individuai who receives a contribution or makes
an expenditure with a view to effecting his or her nomination or election to an
elective office, even though the person doesn't know the office he or she will seek
at the time the contribution is received or the expenditure is made. In view of this
language, Mr. Torres would be a candidate for purposes of the Act if he received a
contribution or made an expenditure for the purpose of seeking elective office. Your
letter does not indicate whether Mr. Torres engaged in this type of activity.

This is the first time the Department addresses specifically the issue of compliance
by individuals identified with a political party seeking unsuccessfully a position
on the general election ballot. Therefore, if Mr. Torres is a candidate by virtue
of the provisions of Section 3(1), other than Subsection (b), he shall have ten days
from the receipt of this interpretation to file his statement of organization.
Compliance with the preceding will constitute timely compliance for meeting the
requirements of the Act as they apply to this particular factual situation.

The absence of certain information, i.e., with respect to whether Mr. Torres engaged
in financial activity of the type contemplated by Section 3(1)(c), precludes this
response from constituting a declaratory ruling.

Very trd)y yours,

R

Phillip T. Frangos, Director
O0ffice of Hearings and Legislation
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