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February 6, 1980

Ms. Karen Bush Schneider
Foster, Swift, Collins & Coey
313 South Washington Square
Lansing, Michigan 48933

Dear Ms. Schneider:

This 1s in response to your request for a declaratory ruling concerning the
appiicability of the Campaign Finance Act ("the Act"), 1976 PA 388, as amended,
to Teave days designated as "association days.”

You state the following factual situation:

"The Carman School District entered into a collective bargaining
agreement with the Carman Education Association, the certified
bargaining representative for the teaching personnel emplioyed by
said school district. Pursuant to the collective bargaining
agreement between the parties, teachers may be excused from class-
room duties for a school day at the request of the Association.
These leave days are called 'association days,' and the Education
Associjation has a total of 50 days available as 'association days.!
Teachers utilizing such leave days receive their normal salary from
the district."”

"Several teachers have asked that the Carman Fducation Association
request 'assocition days' so that they {the teachers) might volun-
tarily work in several aspects of either an election or a campaign.”

You note the Carman Education Association is incorporated under state law.

You indicate the Michigan Education Association (MEA) also has a number of
affiliated local education associations which are unincorporated. In requesting
the declaratory ruling, you ask that it address unincorporated as well as
incorporated associations.

As concerns the above facts, -you ask four questions.

1) Is a request by an incorporated or unincorporated local association
for "association days" permissible under sections 54 and 55 of the
Act (MCLA 2169.254 and 169.255) to enable teachers to do volunteer work
in the following capacities:

a) Election challengers for a ballot question committee.
b} Election challengers for a candidate committee.

¢) Election inspectors.

d) Campaign workers for a ballot question committee.

e) Campaign workers for a.candidate committee.
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2) If the request is permissible, are these association days to be reported as
expenditures and who, if anyone, is responsible for reporting them--the school
district, the individual teacher, the local association, or the 10-B
Coordinating Council PAC of which the Carman Education Association is a
constituent member?

3) If the local association were to expend time to actively seek volunteers for
any of the activities identified in the first question, would the answer
differ and, if so, how?

4) If teachers utilize, for election or campaign activities, other leave provisions
available to them under a coilective bargaining agreement, such as "personal
leave days," does this usage become a "corporate contribution" by the local
association which negotiated the contract or by the school district which
agreed to the contract?

"Contribution™ is defined generally in section 4 of the Act (MCLA $169,204) as
anything of ascertainable monetary value made for the purpose of influencing an
election. Section 4{3) provides, however, that a "contribution" does not inciude
volunteer personal services provided without compensation.

Your statement of facts indicates that teachers performing volunteer work will
receive their normal salary from the district during any "association day"
requested and assigned by the local association. In other words, the teachers

are compensated while rendering volunteer personal services, with the compensation
provided at the direction of the local association. Althouah the school district
is the source of the salary, the local association hdas control of when and for
what purpose to request an "association day." Accordinaly, a request by the

local association for an "association day" so that a teacher may provide volunteer
services for a committee constitutes a "contribution” to the committee.

Turnina to your first question, an incorporated association may not request an
"association day" for a teacher to function as an election challenger or campaign
worker for a candidate committee since this constitutes an illegal campaign
contribution prohibited by section 54 of the Act. An incorporated association may
request an "association day" for a teacher to function as an election challenger
or campaign worker for a ballot question committee subject to the limitations
prescribed in section 54. In the instance of teachers working as official election
inspectors, an incorporated association may request "association days" without
Timitation since there is no "contribution® to any committee.

If a Tocal association is not incorporated, it is free to ask for an “"association
day" to enable a teacher to do volunteer work in any of the identified activities
regardless of the salary compensation provided to the teacher,

In regard to your second question concerning how requests for "association days”

are to be reported, it should be stated initially that if the association

contributes or expends an amount equivalent to $200 or more in a calendar year to
influence elections, it becomes subject to the committee reporting provisions

of the Act. Consequently, if an association requests an "association day" for

a teacher, it must be reported as an in-kind expenditure by the association if

the association is a "committee" pursuant to the Act. The recipient committee =
must report the services received pursuant to the request as an in-kind contribution
"~ andas-an sin-kind expenditure. IT the& asscciation is not a “committee;® only-i» ~-—
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the recipient committee must report. The school district, the individual
teacher, and the 10B Coordinating Council PAC have no reporting obligations
under the Act in these circumstances. The value of the services that must be
reported is the actual gross compensation rate.

With resvect to your third question, the preceding statements remain valid even
if the local association actively seeks volunteers to perform anv of the listed
activities. The contribution to the recipient committee is the compensation
paid for the work of the teacher, and the value of the time or effort and any
resources expended by the association in obtaining that assistance.

In answer to your last question, usage by teachers of other leave provisions
available to them under a collective barcaining agreement, such as "personal
leave days,” to work in election or campaign activities does not constitute
"contribution" by the association or school district. Under normal circum-
stances, neither the association nor the school district has control over

when or how the individual may use his or her "personal leave days." The
individual using "personal leave time" may use the time as he or she sees

fit. Services rendered without compensation to a candidate or ballot question
committee are exempted by section 4(3)(a) from the definition of "contribution”
and need not be reported.

This response constitutes a declaratory ruling concerning the applicability
of the Act to the facts enumerated in your request.

Sincerely,

ﬂw N L=

Richard H. Austin
Secretary of State
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