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SUBJECT: EXPENDITURES OF PUBLIC FUNDS FOR REPAYMENT OF DEBTS AND OBLIGATIONS

You have asked that we review the question of whether public funds may be
used to pay debts and obligations incurred in years prior to the vear

of an election, and you indicate that you recently had occasion to consider
the impact of a declaratory ruling directed to Mr. William R. Ralls on
September 29, 1978, on the payment of obligations from public funds which
were incurred prior to the election. The Ralls opinion concerned the deadline
before which a committee may apply for public funds, and provided that

this candidate comnittee could apply to receive public funds for which

it qualified to retire debts incurred in the August 1878 primary eiection,
i.e., that a committee may receive public funds through December 31st of the
year of the election in order to pay previously incurred obligations and may
even retain public funds on hand after December 31st, provided there are qut-
standing debts and obligations incurred before that date. You have asked how
(or if) this opinion applies to debts incurred in the year(s) prior to the
year of the gubernatorial election.

As you point out, section 66(2) of the Campaign Finance Act provides, first
that a candidate may only apply public funds against "qualified campaign
expenditures” which is defined to mean:

", . . an expenditure for services, materials, facilities or
other things of value by the candidate committee to further
the candidate's nomination or election to office during the
year in which the primary or general election in which the
candidate seeks nomination or election is held . !
(emphasis added)

Clearly the committee may only use public funds to pav these evpenditiezc
meeting the definition of "qualified campaign expenditures," which includes
(accepting your "underlying necessary assumption” that the date of an
expenditure is the date the expenditure is incurred rather than the date

of payment) the requirement that the expenditure be incurred "during the

year in which the primary or general election in which the candidate

seeks nomination or election is held." It would therefore appear that your
second alternative is an acceptable analysis of the Act - i.e., that "any
debts or obligations incurred in the year(s) prior to the year of the election
are not subject to repayment with public funds." Accordingly, the Department
should take the following position with respect to committees seeking to
apply public funds to such debts and/or obligations:

1. In cases where payment is made prior to the year of the
election, public funds may not be used;

2. In cases where a debt or obligation is reported as due in
the "1982 Annual Report" (with a closing date of December 31,
1981) public funds may not be used.





