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Mr. Philip Van Dam

Riecker, George, Rartley, Van Dam & Camp, P.C.
414 Townsend Street

P.0. Drawer 632

Midland, Michigan 48640

Dear Mr. Van Dam:

This is in response to your request for an interpretative statement concerning
the Campaign Finance Act ("the Act"), 1976 PA 388, as amended.

You have asked two questions:

1) "Whether or not activity undertaken by [the Michigan
Republican Partyl designed to influence the decisions of
the State Commission on LegisTative Apportionment, and
expenses engendered by the Michigan Republican Party for
such activity, falls within the scope of the Act?"

2) "If such activity does not fall within the scope of

the Act, may the Michigan Republican Party seek donations
from 1nd1v1duﬂ4§ and corporations to help defray the expenses
engendered by such activity and are such contributions and
expenditures exempt from the record keepirg and reporting
requirements of the Act?"

While it is obvious the Michigan Republican Party ("MRP") is a committee as
defined in section 3(4) of the Act (MCL 169.203), much of what a political party
does is not covered by the Act. Whether or not MRP activity to influence the
State Commission on Legislative Apporticnment ("the Commission") is subject to
the Act depends on the definitions of "contribution" and "expenditure" in
sections 4 and 6 of the Act [MCL 169.204, MCL 169.206). A contribution is

a paymeapt, etc., "made for the purpose of influencing the nomination or

election of a candidate, or for the quaiification, passage, or defeat of

a ballot question." Similariy, on expenditure is a payment, etc., "in
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assistance of, or in opposition to, the nomination or election of a candidate,
or the qualification, passage, or defeat of a ballot question.” Since
redistricting has nothing to do with ballot questions, it must be determined
if MRP's reapportionment activity influences, assists, or opposes tnhe
nomination or election of a candidate.

It is quite clear the Cemmission's decisions {or the Supreme Court's decisions)
affect the outcome of elections to be held in this decade; otherwise, MRP
would not be attempting to influence those decisions. However, affecting the
outcome of future elections in which the candidates are not identified, and
influencing the election or nomination of a candidate are two different things.

MRP may make disbursements, provided they are not in violation of any other law,
to influence the Commission, the Supreme Court, the Legislature, or any other
entity who might decide the apportionment questions (as long as it does not
become a ballot guestion) without those disbursements being subject to the Act.
Since these disbursements are not subject to the Act, they need not be reported
and are not subject to record keeping. As the Department stated in an earlier
interpretative statement dated September 4, 1981, and directed to Ms. Olivia
Maynard:

“"Political parties perform a wide variety of functions in our society.
They are not single purpose organizations devoted only to the election
of candidates to public office. The Election Code establishes various
roles for political parties and substantially requlates their operations.
1981 PA 25 and the resolution of the Commission on Legislative
Apportionment simply set up a new job for the political parties. That
activity is entirely independent of supporting the election of candidates
and opposing or supporting the enactment of ballot questions, and is

not reportable under the Act."

Furthermore, the corporate prohibitions contained in sections 54 and 55 of the
Act (MCL 169.254, MCL 169.255) are not applicable to these activities. A
corporation would not be making a contribution or an expenditure if 1t provides
money or services to support MRP's reapportionment activity. Of course,
corporate money may not be commingled with money which is or will be subject

to the Act, and any corporate money not spent to infiuence reapportionment must
be returned to the corporation or spent on other exempt activities.

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling.
Moreover, this interpretation deals only with the Act and no other statute.

Very truly yours,
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Fhillip T. Frangos, Director
Office of tearings and Legisiation
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