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October 23, 1981

John L. Ward, II, Director
Senate Republican Office
Progran and Research Staff
Staff Capitol Building
Lansing, Michioan 483909

Dear Mr. Ward:

This is in response to your request for an interpretative statement concerning
the Campaign Finance Act (the "Act"), 1976 PA 388, as amended.

Specifically, you referred to a fay 30, 1279, interpretative statement (Honorable
George Montqgomery) and a January 29, 1980, declaratory ruling {(Mr. Cene E.
Overbeck) which discussed the definition "committee" in the Act. VYou take
exception to some of the conclusions reached in those two Department of State

resnonses and ask the following question:

"Must a 'merson' who makes a 'contribution' that is in excess of
$200.90, but less than the limitations on ‘contributions' as
established in section 52 and 54 of the Act and is not prohibited
by the Act, register as a 'committee’?"

"Committee" is defined in section 3(4) of the Act (MCL 169.203(4)):

"{(4) 'Committee' means a person who receives contributions or makes
expenditures for the purpose of influencing or attemnting to
influence the action of voters for or against the nomination or
election of a candidate, or the qualification, nassage, or defeat
of a ballot question, if contributions received total $200.00 or
more in a calendar year or expenditures made total 5200.00 or

more in a calendar year. An individual, other than a candidate,
shall not constitute a committee."
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Section 6 of the Act (MCL 16%9.206) defines “expenditure" in part as follows:

"Sec. 6{1) '"Expenditure’ means a payment, donation, loan, piedge,

or promise of payment of money or anything of ascertainablie monetary
value for goods, materials, services, or facilities in assistance
of, or in oppositicn to, the nomination or election of a candidate,
or the qualification, passage, or defeat of a ballot question .

(2) Expenditure includes a contribution or a transfer of anything
of ascertainable monetary value for the purposes of influencing
the nomination or election of a candidate, or the quatification,
passace, or defeat of a ballot question.'

Under this definition, a contribution nade fto a candidate committee, ballot
question committee, political party committee, independent committee, or
political committee 15 an expenditure made by the contributor. When that
contribution/expenditure is for the purpose of influencing an election,
exceeds $200.00, and is made by a "person®” who is not an individual, the
"nerson” is a commitiee and must file as such. Likewise a labor union which
contributes more than $200.00 to a ballot question committee or a corporation
which purchases an advertisement or advertisements in a newspaper that total
more than $200.00, in support of or in opposition to a ballot question must
file as a committee.

The only entity which may receive contributions or make expenditures totalling
$200.00 or more in a single year without being required to file as a committiee
is an individua). If an individual is a sole proprietor it does not matier
whether checks are drawn on the individual’s personal or business account.

The contributions or expenditures do not result in an obligation Lo becoue 2
comnittee. This exception is included in section 3{4) of the Act (MCL 196.203(4)).
Checks drawn on the owner's personal account and checks drawn on the business
account must be combined for the purpcse of the 1imits on contributions for a
person set forth in section 52 of the Act (MCL 169.252).

Because an expenditure can be a "contribution" and a contribution can be an
- "expenditure,” your statement, "A 'person' who makes a 'contribution,’ is
not & 'committee' anymore than a 'person' who receives an 'expenditure,’”
is incorrect, Making a contribution is making an expenditure and veceiving
an expenditure is receiving a contribution.

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling.
Very tryly yours,

Phiilip T. Frangos, Director
- Office of Hearings and Legisiation
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