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hugust O, 1980

Mr. Douglas K. Weiland, Treasureyr

Committee to Re-Elect Michael J..-Carr

3314 Sherwood Drive - - \
Flint, Michigan 48503

Dear Mr. Veiland:

This is in response to your inquiries concerning the Campaign Finance Act
("the Act"), 1976 PA 388, as amended.

Specifically, you state in connection with a May 20, 1979 fundraiser, the \
Committee to Re-Elect Michael J. Cavr reccived funds by selling advertising
space in a printed program book. After selling the advertisements, you \;

discovered one of the purchasers of advertising space was an incorporated
business.

Your first question is whether the sale of advertising space constitutes a

contribution as defined by the Act or whether the sale of goods or scervices
is outside the definition.

Section 4(1) of the Act (MCLA 169.204(1)) dcfines "contribution™ as a "payment,
. . . expenditure, (ov) . payment for services . . . wade for the purpose
of influencing lhe nomination or clectiun of a candidate . . ." Since money
actually changes hands in the type of transaction you describe, the person who
purchases advertising space makes an expenditure or a payment for a service.

The printed program is a book which favorably presents the candidate to its
readers and the sale of advertising is a sourcc of campaign funds for the candi-
date. The program, by itself, may be considered a fundraiser. Thus the printed
program has two purposes =- it raises money for the candidate and shows tao the
readers of the program the support the candidate has in the community.
purposes influence the nomination or election of the candidate.
purchase of advertising space constitutes a contribution.

The two
Therefgore, the

In your second question, you ask if it is permissible to "reccipt" the corporate
contribution to an officholder expense fund. Section 54(1) of the Act (HCL 169.
254(1)) expressly prohibits a corporation from making a "“contribution” to a
comnittee. MNone of the exceptions in that provision or section 55 (MCL 169.255)
apply to your factual situation. As discussed previously, the purchase of

an advertisement constitutes a contribution. Since it is improper for your
candidate committee to receive this corporate contribution, it would alsc be
improper for the committee to accept the contribution and pass it along to an
oficeholder expense fund. Additionally, it should be noted section 49(1)

(MCL 169.249(1)) precludes usage of the officcholder expense fund for furthering
the nomination or elecction of the public official.
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Finally, you inquire as to how a commnitlee can rectify the situation where it
has received a corporate contribution under the above circumstances. The
definition of "contribution” in section 4 provides an offer or tender of a
contribulion s not a contribution if expressly and unconditionally rejected
or returned. A return of the contribution docs not eliminate the violation,
but it may evidence a willingness on the part of the conmittee to abide by
the intent of the Act. Whether or not it does, depends on the facts of the
case.

This response may be considered as informational only and does not constitute
a declaratory ruling.

Very truly yours,

Aoiy 7 g

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings & Legislation
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