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Dear Senator Welborn:

This is in response to your request for an interpretation of the Campaign
Finance Act (the “"Act"), 1976 PA 388, as amended.

You ask if it is permissible under the Act for a campaign committee to hold a
fundraising event (golf outing) and share the proceeds with a charitable
organization.

Section 4(2) of the Act includes in the definition of contribution "the
purchase of tickets or payment of an attendance fee for events such as din-
ners, luncheons, rallies, testimonials, and similar fund raising events."”
Section 6(1) includes in expenditures "any payment, donation , . . . or
anything of ascertainable monetary value . . . in assistance of, . . . the
nomination or election of a candidate." "Clearly the proceeds of a golf outing
held by a candidate committee are contributions and the costs incurred in
holding the outing are expenditures under the Act.

Your central question is whether contributions and/or expenditures may be
shared with a charitable organization. In a letter to Representative Francis
R. Spaniola (July 26, 1977) the Uepartment indicated that the Act permits a
campaign committee to pay for the cost of printing tickets for a festival
sponsored by a non-profit organization. A copy is attached for your
convenience.

The Department has also issued two other letters which bear on the issue being
discussed. In a letter to Mr. Wayne M. Deering (August 6, 1980) the
Department addressed the issue of a joint fundraiser by a state candidate com-
mittee and a federal candidate committee. After noting that a federal can-
didate committee has no particular status under the Act, the Department
determined that such a joint fundraiser is permissible under the guidelines
set forth in a letter to Mr. Michael W. Hutson (September 20, 1978). Those
guidelines are briefly, that expenditures and contributions imust be propor-
tionaily shared between joint fundraisers and the share of expenditures and
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contributions must be the same. Copies of these letters are also attached for
your convenience.

It is noteworthy that the Deering letter states that a campaign committee may
not pay more than its fair proportion of joint expenses but that the federal
committee may pay more than its share of expenses in which case the excess
over the fair share would be treated as contributions to the state campaign
committee and be controlled by section 52 of the Act.

Applying the principles set forth in these letters to the gquestion you raise,
the Department does not consider the Act as prohibiting a joint fundraiser by
a candidate committee and a bona fide charitable organization as long as the
proportion sharing principles set forth in the Hutson letter are observed. In
applying these principles to your situation, the candidate committee must
adhere to the guidelines set forth. The charitable organization must also
adhere to the same guidelines because its activity would affect the strictures
or recording and reporting requirements the Act places on the candidate com-
mittee. Additionally, the charitable organization may be subject to the Act's
reporting requirements if it pays more than its fair proportion of the joint

expenses.

Many charitable organizations are in fact incorporated. Section 54 of the Act
prohibits a corporation from making a contribution or expenditure to a cam-
paign committee. Thus, if the charitable organization the campaign committee
contemplates hosting the joint fundraiser with is a corporation, the strict
requirements of the Hutson letter would have to be observed. That is the cor-
poration could not pay more than its fair share of the expenditures, since the
amounts in excess of a fair proportion would be considered a prohibited
contribution. Also, it should be kept in mind that corporations cannot
purchase tickets to the golf outing.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Yery truly yours,

) earg

Phillip T. Frango
Director
Office of Hearings and Legisiation
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