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Dear Mr. Wilscn:

a

your request for a deciaratory rulin
] nce Act, P.A. 388 of 1576
c tze wihich did not timely file an annual

it filed a postelection campaign statement covering

oncarining the

G C1f
as amended
7

g
3
campaign s

You sfate the Yelicwing factual situation:

“Cn April 8, 1978, a statement of organization was filed by the
Committes for the Grosse Pointe School Board election held en

June 12, 1878. On June i, 1978, the preelection campaign state-
ment covering the period from April 4, 1978, to May 27, 1978,

was timely fiied (an amended preelection statement was filed

the following day). Subsegquent to cur filing the preelection
campaign statement and prior to our anticipated filing of the
postelection campaign statement, which would have covered the
pericd from May 27, 1678, to July 2, 1578, the Committee

received a notice from the Wayne County Clerk's office that it
shoulc have Yiled an annual report pursuant to Section 35(1}: of
Act 288 of the Public Acts of 1976 (State Campaign Expense Act)

by June 30, 1978. This notice was received on Juiy 10, 1978,

and an annual report covering the period from May 27, 1978, to
June 20, 1978, zs indicated in the notice, was filed with the
Wayne County Clerk’s Office on that day. The rotice received from
the Wayne County Lierk's Office also stated that the Committee was
.subject to a penalty of $10.00 per day for failure to timely file
the annual repert, resulting in a total penalty amount of $130.00."

You ask whethar the su

dune 30, 1878, c¢vr, in th
could be waived under *h

ernative, whether the penalty for late 7iling

ct commititee was required to file an annual recort by
ait
above factual circumstances.

M (

You make three arguments ic support the contention the committee was not reguired
to file the annua? remori and, consequently, that it did not have to pay the late
iiing fee:



Mr. Mark K. Wilson
Page Two

{1) The annual report filed for the period from May 27, 1978, to June 20, 1978,
dup]wcates the information which would have been set forth in the postelection
campaign statement bad it covered the period from May 27, 1378, to July 2, 1978.

(2) The postelection report, according to Section 33{1) of the Act {MCLA & 169.233),
requires the postelection report to cover a period from the end of the preelection
report to the closing date of the postelection report.

{3) Section 33{1)}(a) and (b) of the Act sat forth the pericds and the filing dates
for the preelection and postelection campaign statements. There is no statutory
prov1s1on indicating an annual report should be filed under the above factual
circumstances for a period of less than a month {May 27, 1978, to June 20, 1978).

Section 25{1) of the Act {MCLA § 169.225) provides the period covered by a. campaign
statement is the period commencing with the day after the cTosing date of the most
recently filed campaign statement, and ending with the closing date of the campaign
statement in question. All campa1gn statements, whether annual, preelection, or
postelection, begin where the previous report left off and end on the clesing date
as provided by the Act. Moreover, nowhere in the Act is there any requirement

that the statement in question covers any number of months, weeks, or days: the only
requirement is that there not be any gaps from one report to the other as thess

. reports become due under the Act. .

Consequently, your first contention, i.e., the annual report filed for the pariod
from May 27, 1978, to June 20, 1978, duplicates the information which wouvld have
been set forth in the postelection campaign statement had it covered the period
from May 27, 1978, to July 2, 1978, is immaterial since an annual report wes
statutorily required on June 30, 1978, with a closing date of June 20, 1978.

The fact a postelection report was alse due does not obviate the requirement

to file the annual report.

As indicated previously, your second and third arquments are not consistent with

the requirements of the Act. There is no absolute requirement that the pestelection
report begin on the closing date of the preelection report, although that will be
true generally when there are no intervening regquired reporis; nor is there a
prohibition against a veport covering a period of less than a month.

Consequently with respect to the factual situation detailed in your request, ths

committee which you represent was required to file an annual statement on June 20,
1978, notwithstanding a postelection report was also due shortly afterwards.
Fa11ure to file an annual report proppr1y required an TmpOSItIOH of late Tiling
fees.

Section 35(3) (MCLA § 169.235) requires payment of a late filing fee of $10.00
for each day the annual campaign statement remains not filed, with the total
iate filing fees not to exceed $300.00. The Department has no discretion to
waive the late filing fees.
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This response constitutes a declaratory ruling concerning the applicability
of the Act to the factual situation enumerated in your request.

/N

‘ichard H. Austin :
Secretary of State

Singeyely,

RHA:pj





