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XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX 

 

RE: Diagnostic Reagents Purchased by Clinical Laboratories and Hospitals 

 

Dear XXXXXXX:  

 

Thank you for your March 17, 2017, response to our request for additional information.  You have 

requested a technical advice letter regarding the sales and use tax treatment of certain diagnostic 

reagents purchased by your clients, XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX and 

XXXXXXXXXXXXXX.  Your request meets the requirements for issuance of a Technical Advice 

Letter pursuant to Revenue Administrative Bulletin 2016-20.   

 

Facts  

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX and XXXXXXXXXXXXXXXX are full-service 

XXXXXXXXXXXXXX laboratories owned by XXXXXXXXXXXXXXXX.  These laboratories 

use in vitro diagnostic products and equipment to provide accurate diagnoses for human diseases.   

 

Diagnostic reagents are essential to in vitro diagnostic testing.  Diagnostic reagents may be sold 

individually or as a component of in vitro diagnostic “kits.”  These kits will generally include 

multiple reagents or other control chemicals that must be applied to effectively perform the full 

diagnostic test.  These kits may also include additional tangible personal property to perform the 

tests, which includes packaging, swabs, brooms, vials, pipettes, and other specimen collection 

materials.  The price for each item within a kit is not always itemized on the resulting invoice.    

 

While you have provided examples of these kits, you have not requested guidance regarding any 

particular diagnostic reagent or in vitro diagnostic kit purchased by XXXXXXXXXXXXX 

XXXXXXXXX or XXXXXXXXXX.  Rather, you have requested guidance as to the Michigan 

tax treatment of diagnostic reagents generally.  To the extent such an analysis requires an 

examination of the facts for a particular transaction, additional information is necessary.  Factual 

differences between transactions could result in different tax treatments under the Michigan’s 

General Sales Tax Act and Use Tax Act.   
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Analysis 

 

The Michigan General Sales Tax Act1 and the Michigan Use Tax Act2 exempt the sale of 

prescription drugs and over-the-counter drugs that meet certain criteria.  The statute defining 

exempt drugs reads in relevant part:   

 

Sales of drugs for human use that can only be legally dispensed by prescription, 

over-the-counter drugs for human use that are legally dispensed by prescription, or 

food or food ingredients, except prepared food intended for immediate human 

consumption. As used in this subdivision, "over-the-counter drug" means a drug 

that is labeled in accordance with the format and content requirements required for 

labeling over-the-counter drugs under 21 CFR 201.66.3 

 

I. The Prescription Drug Exemption  

 

The prescription drug exemption requires that a “drug” i) be intended for human use, and ii) be 

legally dispensed only by prescription.  As discussed below, diagnostic reagents will qualify for 

the prescription drug exemption if the Food & Drug Administration (FDA) limits the reagent to 

prescription use only.   

 

a. Diagnostic reagents are drugs for human use 

“Drug” is defined as “a compound, substance, or preparation, or any component of a compound, 

substance, or preparation, other than food or food ingredients, dietary supplements, or alcoholic 

beverages, intended for human use that is 1 or more of the following:  

(i) Recognized in the official United States pharmacopoeia, official 

homeopathic pharmacopoeia of the United States, or official national 

formulary, or in any of their supplements.   

(ii) Intended for use in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention 

of disease.  

(iii) Intended to affect the structure or any function of the body.”4   

In this regard, diagnostic reagents are a “drug” because they constitute a “compound, substance, 

or preparation” that is intended for the “diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of a 

disease” in humans.   This is true even where the reagent is included as a component of a diagnostic 

kit or other medical device intended to diagnose, cure, mitigate, treat, or prevent a disease.5  

Consequently, diagnostic reagents are “drugs” as defined by the Michigan Sales and Use Tax Acts.   

                                                 
1 MCL 205.51 et seq. 
2 MCL 205.91 et seq.  
3 MCL 205.54g(1)(a); MCL 205.94d(1)(a).   
4 MCL 205.51a(h); MCL 205.92b(h).   
5 See also Streamlined Sales and Use Tax Agreement, adopted November 12, 2002, and amended through December 

16, 2016, p. 100.  Michigan’s definition of “drug” is based on an identical definition set forth within the Streamlined 

Sales Tax Agreement. Additionally, the Compliance Review and Interpretations Committee (CRIC) of the 

Streamlined Sales Tax Governing Board has acknowledged that chemicals included within infectious disease testing 

kits qualify as a drug.  
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b. Diagnostic reagents may only be legally dispensed pursuant to prescription as 

determined by FDA review.  

The prescription drug exemption is limited to drugs “that can only be legally dispensed by 

prescription.”5  Prescription means, in relevant part, an “order, formula, or recipe, issued in any 

form of oral, written, electronic, or other means of transmission by a licensed physician or other 

health professional [licensed, certified, or authorized under state law to practice a health 

profession].”6  Thus, the prescription drug exemption is limited to drugs that require an order from 

a licensed health professional in Michigan to be dispensed, regardless whether a prescription is 

actually issued in a particular transaction.   

 

Prescription and over-the-counter drugs are generally regulated by the FDA.  In many cases, FDA 

regulations require a physician’s order for the distribution of diagnostic reagents or kits containing 

diagnostic reagents.  Indeed, medicinal products and medical instruments are generally subject to 

pre-market screening by the FDA.  This screening process includes review of the marketing and 

distribution of the product and includes approval as to whether the product is “For Prescription 

Use Only.”7  Based upon the application and approval process of the FDA, any diagnostic reagent, 

or any kit containing a diagnostic reagent,8 that is approved exclusively for prescription use meets 

the prescription requirement of the prescription drug exemption.  

 

Because FDA pre-market approval may not be required in all circumstances, you also make 

alternative arguments for consideration.   For example, you point out that reagents may only be 

sold to Clinical Laboratory Improvement Act (CLIA) laboratories and such labs are required by 

law to be operated by a state-licensed physician.9  However, eligibility for the prescription drug 

exemption is premised upon whether a drug legally requires a prescription, and without regard to 

whether a prescription is actually issued in a particular transaction.  That is, the fact that 

laboratories are operated by state-licensed physicians who may be issuing purchase orders is 

generally irrelevant.  More importantly, because neither CLIA nor any other federal laboratory 

regulations directly require an order of a licensed physician in the sale of a reagent, the statutory 

requirement for the exemption is not met.   

 

For the same reason, the provisions related to Medicare and Medicaid reimbursement are equally 

unpersuasive.  Indeed, although a prescription may be required for individuals to secure Medicare 

and Medicaid reimbursement, such a requirement is only relevant to recipients eligible to seek 

reimbursement and do not constitute a requirement applicable to the sale of the drug in all cases.10  

Thus, third party reimbursement provisions plainly do not meet the statutory standards for the 

prescription drug exemption.   

                                                 
5 MCL 205.54g(1)(a); MCL 205.94d(1)(a) (emphasis added).   
6 MCL 205.51a(n); MCL 205.92b(n).   
7 See e.g., 809.10(e).  
8 Guidance for Industry and FDA Staff – Commercially Distributed Analyte Specific Reagents (ASRs): Frequently 

Asked Questions (“FDA does not consider [reagents designed to be used in a specific assay or instrument) to be an 

ASR but rather an [in vitro diagnostic device] or [in vitro diagnostic device] component not covered by the ASR 

rule.”).    
9 21 CFR 809.30(f).   
10 MCL 205.54g(1)(a); MCL 205.92b(h).     
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Accordingly, based on the federal regulation of diagnostic reagents, the Department will look to 

FDA pre-market approval to determine whether a reagent can only be legally dispensed pursuant 

to a prescription.    

 

II. The Over-the-Counter Drug Exemption  

 

To meet the requirements for the over-the-counter drug exemption, an “over-the-counter drug” 

must be i) for human use, and ii) legally dispensed by prescription.   Although the over-the-counter 

drug exemption is similar to the prescription drug exemption, the exemption differs in that it 

applies only to “over-the-counter drugs.”11  An over-the-counter drug is a “drug that is labeled in 

accordance with the format and content requirements required for labeling over-the-counter drugs 

under 21 CFR 201.66.”12  21 CFR 201.66 establishes the general format and content requirements 

of labels for products that are regulated as over-the-counter drugs by the FDA.13  In this regard, in 

vitro diagnostic reagents are regulated by the FDA as medical devices rather than over-the-counter 

drugs.14 Consequently, the labeling requirements for such products, including those applicable to 

both analyte specific reagents15 and general purpose reagents,16 are established according to the 

provisions of 21 CFR 809.10.17  Thus, because in vitro diagnostic reagents are not labeled in 

accordance with the provisions of 21 CFR 201.66, such reagents will not qualify as “over-the-

counter drugs” eligible for the over-the-counter drug exemption.  

 

III.   Applying the Exemption to Transactions Involving Diagnostic Reagents  

 

As you note, diagnostic reagents can be sold individually or as part of an in-vitro diagnostic kit or 

other medical device.  Sufficient information has not been presented to allow for a determination 

as to any specific reagent or kits purchased by XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX or 

XXXXXXXXX.  Without knowledge of the details of any particular transaction, the Department 

can only provide general guidance applicable to all transactions.   

  

a. Standalone Sales of Diagnostic Reagents  

 

As noted above, standalone sales of certain diagnostic reagents approved for prescription use by 

the FDA are eligible for the Michigan prescription drug exemption.  FDA pre-market approval 

documents will generally be conclusive in establishing that a reagent can only be legally dispensed 

pursuant to a prescription for purposes of the prescription drug exemption.   

 

  

                                                 
11 MCL 205.54g(1)(a); MCL 205.94d(1)(a) (emphasis added).   
12 Id.  
13 21 CFR 201.66.   
14 21 USC 321(h) (defining device to refer to “an instrument, apparatus, implement, machine, contrivance, in vitro 

reagent, or other similar or related article” that meets certain requirements); 21 CFR 809.3 (“In vitro diagnostic 

products are devices as defined in section 201(h) of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (the act), and may also 

be biological products subject to section 351 of the Public Health Service Act.”).   
15 21 CFR 809.10(e)(1)(i)-(xi).   
16 21 CFR 809.10(d)(1)(i)-(ix).   
17 21 CFR 801.10. 



XXXXXXXXXXXX 

October 23, 2017 

Page 5 

 

 

b. Sales of Diagnostic Kits that include Diagnostic Reagents.  

Sales of diagnostic kits often include reagents, chemicals, and other tangible personal property 

required to properly administer the kit.  In some cases, these kits may separately state the cost of 

the diagnostic reagent.  Where the invoice for a kit separately states the price for each item of 

tangible personal property in the kit, sales tax is required to be remitted only on taxable items.  

Diagnostic reagents that qualify for the prescription drug exemption will be exempt if separately 

itemized.   

 

However, some in vitro diagnostic kits may be sold for a single lump sum price.  In Michigan, 

when taxable and exempt tangible personal property are sold as one inseparable unit (i.e., a single 

mixed transaction), the “incidental” test will be applied to determine if the entire transaction is 

taxable or exempt. 18  This is a multi-factor test which considers all of the following factors in 

determining the taxable status of the transaction:  

i. what the buyer sought as the object of the transaction,  

ii. what the seller or service provider is in the business of doing,  

iii. whether the goods were provided as a retail enterprise with a profit-making 

motive,  

iv. whether the taxable tangible goods were available for sale without the non-

taxable goods,  

v. the extent to which intangible services have contributed to the value of the 

taxable item(s) transferred, and  

vi. any other factors relevant to the particular transaction.19 

Consequently, you will need to apply the “incidental” test to the diagnostic kits in order to 

determine the taxability of the kits.   

 

This letter is limited to the facts described herein.  If you have any questions regarding this letter, 

please feel free to contact me at 517-373-3210.   

 

      Sincerely, 

 

 

 

      Michael A. Eschelbach, Director 

      Bureau of Tax Policy 

                                                 
18 Catalina Marketing Sales Corp v Department of Treasury, 470 Mich 13 (2004) (holding that the incidental to the 

service test is applicable to transactions that involve single mixed transactions of taxable tangible personal property 

and nontaxable services). See also, CRIC Interpretive Opinion Recommendation 2007-01 ruling that sales of 

infectious disease kits as part of a bundled transaction are taxed based upon the laws in each particular state.    
19 Id. at 26.   


