
 

 
 

 
  

 
 

 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

                                                 

 
  

STATE OF MICHIGAN 

DEPARTMENT OF TREASURY RICK SNYDER NICK A. KHOURI 
GOVERNOR LANSING STATE TREASURER 

LETTER RULING 2016-1 

LR 2016-1. Taxability of Workers’ Compensation Self-Insurer Group Funds under the 
Michigan Corporate Income Tax Act. 

You ask whether self-insurer group funds authorized and regulated under Section 611(2) of the 
Michigan Workers Disability Compensation Act1 (WDCA) are subject to tax under Part 2 of the 
Michigan Income Tax Act2 (MITA). 

The self-insurer group funds you inquire about are groups of employers doing business in the 
same industry that have sought and obtained permission from the Director of the Bureau of 
Worker’s Compensation to pool their resources to secure payment for worker’s compensation 
liability claims for the purpose of qualifying as self-insurers.3  According to the WDCA, a self-
insurer is either an individual employer authorized to carry its own risk or a group of employers 
who pool their liabilities as a group fund.4  Your inquiry pertains to self-insurer group funds that 
are not organized as partnerships, corporations, or any other particular type of business structure 
registered with the State of Michigan.  Additionally, you have represented that these group funds 
are not authorized insurers as that term is used in Section 607(5) of the MITA because the 
commissioner of insurance of this State has not issued to them a subsisting certificate of 
authority to transact insurance in this State.   

Part 2 of the MITA, known as the corporate income tax (CIT), levies tax on corporations, 
insurance companies and financial institutions. This letter ruling addresses each of these 
taxpayers in response to your inquiry.   

For purposes of this letter, the Department assumes your assertions regarding the classification of 
the self-insurer group funds are true. 

Self-insurer group funds are not subject to tax as corporations 

Part 2 of the MITA defines a corporation as a person that is required or has elected to file as a C 
corporation as defined under section 1361(a)(2) and section 7701(a)(3) of the internal revenue 
code.5  You assert that the self-insurer group funds at issue are not incorporated, are not defined 

1 MCL 418.611(2). 

2 MCL 206.601-699 

3 MCL 418.611(2). 

4 MCL 418.601.  

5 MCL 206.605(1). 
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as corporations in the Internal Revenue Code, and have not and will not elect or be required to 
file as a C corporations. Therefore, they are not subject to the CIT as corporations.   

Self-insurer group funds are not subject to tax as insurance companies 

Part 2 of the MITA defines an insurance company as an authorized insurer as defined in section 
108 of the insurance code of 1956, which – in turn – defines an insurance company as “an 
insurer duly authorized, by a subsisting certificate of authority issued by the commissioner, to 
transact insurance in this state.”6  You assert that the self-insurer group funds at issue have not 
been issued and are not required to obtain a certificate of authority from the commissioner of 
insurance. Instead they are governed and regulated by the director of the Bureau of Worker’s 
Compensation.7  Therefore, they are not subject to the CIT as insurance companies.   

Self-insurer group funds are not subject to tax as financial institutions 

A financial institution is defined in Part 2 of the MITA as a bank holding company, a national 
bank, a state chartered bank, a state chartered savings bank, a federally chartered savings 
association, or a federally chartered farm credit system institution, or an entity owned by one of 
these entities and a member of the unitary business group or a unitary business group of any of 
these entities.8  There are no facts presented to indicate that the self-insurer funds fit the 
definition of a financial institution under the MITA.  A group of employers pooling their funds to 
pay worker’s compensation claims lacks the status of a bank holding company or national bank, 
and there is no indication that the fund has either a state or federal charter as a bank, savings 
association or credit institution.  You assert that the self-insurer group funds at issue are not 
financial institutions under the MITA.  Therefore, the self-insurer group funds are not subject to 
the CIT as financial institutions. 

In conclusion, the self-insurer group funds you inquire about are not subject to the CIT. 

Issued: November 15, 2016 
LR 2016-1 

Michael A. Eschelbach 
Director, Bureau of Tax Policy 

6 See MCL 206.607(5) and MCL 500.108(1).  

7 MCL 418.611(1)(a) and (2) and Administrative Rule 418.43 and 43a-43t. 

8 MCL 206.651(f). 



